Köttrecept
Cesars spanska oxstek

Den här minns jag väl. Sonen var liten, någon månad eller så, och jag skulle på systemet och handla vin. Men pengarna räckte bara till en halvflaska. Det var en förskräcklig känsla att handla denna lilla flaska vin med en bebis i barnvagn.

Det här behövs för 5-6 port.

1 kg stek
1 gul lök
4 rejäla morötter
1 1/2 dl rödvin
1 lagerblad
salt, svartpeppar

Skala löken och skär den i bitar. Gör likadant med morötterna.

Bryn steken väl på alla sidor och lägg den i en gryta

Lägg i grönsaker, vin, lagerblad, 1 tsk salt och 1/4 tsk svartpeppar. Låt steken sakta sjuda under lock i ca 1 1/2 timme. Prova om steken är färdig genom att sticka en stekgaffel i den tjockaste delen. Om inget blod sipprar ut när du tar bort gaffeln är steken färdig. Använder du stektermometer skall steken ha ca 80 grader.

Ta upp steken och håll den varm genom att vira in den i folie.

Ta bort lagerbladet och passera resten till en sås. Smaka av med salt och peppar.

Skär upp steken och slå såsen över.

Ursprungskälla: Carl Butlers kokbok

Klicka på krysset (X) i högra hörnet för att komma till startsida - köttrecept.