Köttrecept
Carnegiestek

Svärmor var den första som bjöd mig på detta. Men dom hade tillgång till älg på höstarna, det har ju inte vi som är "stadsbarn". Man får väl försöka flirta in sig hos någon jägare och få köpa ett par stekar, för det är ju så gott.

Det här behövs.

1 1/2 kg älg- eller viltstek (det går att göra på nötstek också, men såsen blir inte lika "vild" då)
1 flaska porter (helst) eller mörkt öl
3/4 dl svartvinbärssaft (i originalet, jag utesluter alltid)
1 dl soya
1 tsk timjan
4-5 st enbär
2 köttbuljongtärningar
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
Mycket vispgrädde

Lägg steken i en gryta och häll över portern och soyan. Fördela resten av ingredienserna runt/på steken (inte grädden).

Koka tills det är klart, vilket tar ca 2 timmar. (Carl Butler rekommenderar 45 minuter per kilo kött. Bra regel?!)

Ta upp steken.

Sila såsen och häll över i en kastrull. Låt koka i ca 15-20 minuter så den reducerar lite. Häll i (till att börja med) 3 dl vispgrädde. Låt koka upp och koka en stund. Smaka på den. "Bränner" den för mycket på tungan får du ha i mer grädde.

Servera med kokt potatis och grönsaker eller Hasselbackpotatis med dito.

Den eventuella sås som blir över kan man använda som stomme/utfyllnad i andra brunsåser. Frys bara ner i mindre förpackningar.

Ursprungskälla: Irene Olsson/Haga (reviderad av Inger)

Klicka på krysset (X) i högra hörnet för att komma till startsida - köttrecept.