Fiskrecept
Gratinerad fisk

Den här är jobbig. Det blir mycket disk efteråt. Men det är supergott.

Det här behövs för 4 port.

500 gr frusen fiskfilé (eller ett fiskblock, 400 gr)
1 citron
1 msk margarin
1 gul lök
1 burk hela tomater
1 tsk oregano
salt och peppar
Riven ost

1 rågad msk vetemjöl
1 rågad msk margarin
4 dl gräddmjölk (dvs hälften mjölk och hälften grädde)
1 fiskbuljongtärning

Sätt ugnen på 250 grader. Smöra botten på en kastrull lämplig att koka fisken i.

Vik filéerna dubbla (eller skär blocket i 4-5 delar) och lägg dom i kastrullen. Strö över 1/2 tsk salt och lite peppar. Häll över saften av 1/2 citron och 1/2 dl vatten. Låt koka upp och lägg på lock och sjud sakta i 15 minuter.

Skala och finhacka löken. Skär ner tomaterna smått.

Lägg 1 msk margarin i en kastrull och fräs löken några minuter utan att bryna den. Lägg i tomatbitarna. Rör om. Strö över 1/2 tsk salt, lite peppar och oreganon. Låt sakta puttra i 15 minuter (svaaag värme).

Nu är det dags för såsen. Fräs margarinet och vetemjöl i en kastrull. Slå i gräddmjölken lite i taget. Vispa ordentligt. Lägg i fiskbuljongtärningen och låt sjuda i 10 minuter.

Lägg den färdigkokta fisken i en ugnsfast form. Bara fisken, ingen vätska! Slå vätska i såsen istället.

Lägg tomatröran på fisken och fördela såsen över det hela. Strö på riven ost (fast det brukar jag utesluta).

Sätt formen högt i ugnen och gratinera tills det fått fin färg, ca 10-15 minuter.

Servera med ris.

Ursprungskälla: Carl Butlers kokbok (reviderad av Inger)

Klicka på krysset (X) i högra hörnet för att komma till startsida - fiskrecept.