Den här är jobbig. Det blir mycket disk efteråt. Men det är supergott.
Det här behövs för 4 port.
500 gr frusen fiskfilé (eller ett fiskblock, 400 gr)
1 rågad msk vetemjöl
Sätt ugnen på 250 grader. Smöra botten på en kastrull lämplig att koka fisken i.
Vik filéerna dubbla (eller skär blocket i 4-5 delar) och lägg dom i kastrullen. Strö över 1/2 tsk salt och lite peppar. Häll över saften av 1/2 citron och 1/2 dl vatten. Låt koka upp och lägg på lock och sjud sakta i 15 minuter.
Skala och finhacka löken. Skär ner tomaterna smått.
Lägg 1 msk margarin i en kastrull och fräs löken några minuter utan att bryna den. Lägg i tomatbitarna. Rör om. Strö över 1/2 tsk salt, lite peppar och oreganon. Låt sakta puttra i 15 minuter (svaaag värme).
Nu är det dags för såsen. Fräs margarinet och vetemjöl i en kastrull. Slå i gräddmjölken lite i taget. Vispa ordentligt. Lägg i fiskbuljongtärningen och låt sjuda i 10 minuter.
Lägg den färdigkokta fisken i en ugnsfast form. Bara fisken, ingen vätska! Slå vätska i såsen istället.
Lägg tomatröran på fisken och fördela såsen över det hela. Strö på riven ost (fast det brukar jag utesluta).
Sätt formen högt i ugnen och gratinera tills det fått fin färg, ca 10-15 minuter.
Servera med ris.
Klicka på krysset (X) i högra hörnet för att komma till startsida - fiskrecept.
1 citron
1 msk margarin
1 gul lök
1 burk hela tomater
1 tsk oregano
salt och peppar
Riven ost
1 rågad msk margarin
4 dl gräddmjölk (dvs hälften mjölk och hälften grädde)
1 fiskbuljongtärning