Färsrecept
Grekisk köttfärs i form

Man går ibland runt på samma rätter och en dag så var det dags för förnyelse. Fram med kokboken och slå upp köttfärs (för det skulle vi ha) och se vi hittade det här receptet. Passar väldigt bra som en lunchrätt tror jag, för man håller sig inte mätt så länge.

Det här behövs för 6 port.

400 gr köttfärs
1 msk margarin
2 gula lökar
1 tsk paprikapulver
1/4 tsk peppar
salt
4 msk tomatpuré
2-3 st vitlöksklyftor

6 stora ägg
5 dl mjölk
1 tsk salt
1/4 tsk peppar
margarin

1/2 gurka
2 dl gräddfil eller yoghurt
1 vitlöksklyfta
salt

Skölj gurkan och torka den. Skiva den tunt. Blanda gräddfil/yoghurt med vitlök och salt och lägg i gurkskivorna. Låt stå åtminstone i 30 minuter innan den förtäres.

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och hacka löken. Bryn matfettet och lägg i lök och köttfärs på en gång och bryn tillsammans under ständig omrörning så det blir lika grynigt som till en köttfärssås. Salta och peppra och lägg i paprika, tomatpuré och krossad (!) vitlök (jag brukar pressa dom).

Låt köttfärsen småsteka under lock i ca 10 minuter. Späd med vatten om det hela skulle se torrt ut. Lite såsaktigt ska det vara. Provsmaka.

Koka upp mjölken. Vispa ihop äggen lätt (!) och tillsätt den varma mjölken under fortsatt vispning. Salta och peppra.

Häll omelettsmeten i en ugnssäker, smord form och grädda 10-15 minuter i mitten av ugnen.

Fördela köttfärsen ovan på den nästan färdiga omeletten och grädda vidare i ca 5 minuter.

Servera genast med gurksalladen och något gott lantbröd.

Ursprungskälla: Fogtdals Matlexikon (reviderat av Inger)

Klicka på krysset (X) i högra hörnet för att komma till startsida - färsrecept.