Det här behövs för 2 port. (kan räcka till 3 också)
2 tomater
Skala och skiva löken. Skär tomaterna i klyftor. Skala gurkan, dela den på längden och skiva den tvärs över, inte för tunt.
Blanda i en skål; Socker, vinäger, majsmjöl, soya, vatten, apelsinsaft och ingefära. Rör om ordentligt i botten så att mjölet inte klumpar sig.
Lägg 2 msk margarin i en kastrull och fräs löken lätt. Den får absolut inte brynas! Efter 3-4 minuter slår du i gurkan. Blanda om och fräs i ytterligare 2 minuter. Lägg i tomater och blanda om och fräs i 2 minuter till.
Häll i såsblandningen och låt koka upp. Rör om.
När såsen blivitg geléartad är det klart.
Servera med t ex strimlad, stekt lövbiff eller friterad/stekt fläskfilé. Eller något annat gott stekt kött.
Servera ris till alltihop.
OBS! Skulle du vilja dubblera satsen så ta inte dubbelt av socker och apelsin. Då blir såsen mer söt än sötsur. Jag har kommit fram till att 4 msk socker är fullt tillräckligt när man vill dubbla dosen och absolut inte 2 apelsiner. Ev kan man väl hälla i 1/2 msk apelsinjuice till men inte mer.
Klicka på krysset (X) i högra hörnet för att komma till startsida - blandade recept.
1 gul lök
1 bit gurka (ca 1 dm)
2 1/2 msk socker
2 msk vinäger
1 1/2 msk majsmjöl (maizena)
2 msk soya
5 msk vatten
saften av 1 apelsin
1/2 tsk ingefära
margarin