Till startsidan Caravan Club of Sweden logotyp Ucc logotyp FICC logotyp Bilder 2003

2003 Montmeló, Spanien

PCn får följa med i år också. Men i år har vi använt en annan vägplanerare, Autoroute. Vi får se om den också stämmer.

18/7 Vi startar från en soligt och varmt Bålsta vid 10-tiden. Kommer fram till Himmelstalunds Camping i Norrköping vid 2. Fortfarande varmt, nästan lite i överkant.

19/7 Lämnar Norrköping vid 10-tiden i sällskap med Stig och Laila. Stannar för natten på Rastplats Mölletofta vid Stidsvig.

20/7 Vi tycker nog inte att natten har varit särskilt lugn. 3 billarm har gott, men som tur var, är det inte någon av våra bilar som är de drabbade. Åker mot Helsingborg vid 8 och färjar över till Danmark klockan 9. 12.30 är vi i Rödby och får plats på 12.45-färjan till Puttgarten. Det flyter på! När vi kommer fram till Lübeck och Schönböcken så visar biltermometern 34 grader!! Och inte regnar det heller! Det var konstigt! Vi kan inte äta middag förrän vid 7-tiden, det är för varmt. Sitter ute och spelar kort ända till runt 23 och det är hyfsat varmt fortfarande.

21/7 Idag är det shoppingdag. Handlar lite smått och gott både på Citti och på Aldi. Det har blivit pant på burkar i Tyskland också, men den är lite häftig tycker jag. 25 cent per burk! Vi köpte en 6-pack med Cola på Aldi för 1,29 och så tillkom panten, 1,50! Summa 2,79. Himlen är helgrå fram till eftermiddagen men det är fortfarande varmt. TV vädret sa att det skulle regna. Det skulle kanske vara skönt med lite regn!

22/7 Nu ska vi ta en annorlunda väg än normalt. Och nog vart den annorlunda alltid. På ett visst avsnitt så trodde vi att vi kommit till en återvändsgränd (det är det som är ? i resrutten). Men vi kom dit vi skulle. Campingen som vi valde är inte särskilt trevlig. Duschar och toaletter ser helt OK ut. Grekisk restaurang finns på området dock. Enligt en broschyr som vi fick så är det 10 minuter att gå in till själva Hameln, men det är så varmt så vi försöker inte ens. Billig var den inte heller, €17 per ekipage inkl. ström.

23/7 Idag tankar vi det dyraste hitills. €1,13/liter. Skulle det inte vara billigare söderut? Kommer fram till älsklingscampingplatsen i Nehren vid 1/2 6, men får plats ändå. Gör inget särskilt resten av dagen.

24/7 Väcks (nästan) av kyrkklockorna kl 8. Är det något nytt dom börjat med i byn? Åker in till Cochem och tankar samt köper en lillasyster till frun.

25/7 Kyrkklockor idag igen! Kommer fram till Épinal vid 1/2 3 och receptionen är stängd. När karlarna sonderat terrängen lite, åker vi ner och tar varsina platser. Är detta en slottspark? Var är i så fall slottet? I väntan på att receptionen ska öppna tar vi en liten promenad. Och hittar en Parc du Chateau! Det är ett Skansen i miniatur, nja inte det heller faktiskt. Men djur i bur finns det, zebror, hjortar, emus osv. Men var är slottet? Strunt samma, det var gratis inträde och en glad överraskning.

26/7 Regnar väldigt mycket under natten, men temperaturen sjunker inte nämvärt. Far fel både i Vesoul och Besancon. Mest fel blev det i Vesoul. Kommer trots allt fram till B-n-B som vi ska. Och nu är det VARMT. Typ 34 grader eller så. Att vi orkar gå till affären (Casino) är ett under, men därinne var det hyfsat svalt. Åskar och regnar på eftermiddagen, men inte blir det svalare för det.

27/7 Åskar och regnar av och till hela natten, men upphör i tid för att vi ska åka iväg. Strax innan St-Etienne kommer ett rejält åskväder som gör att vi nästan måste stanna. Regnar så in i Norden. När vi tar den "vackra" vägen N82 från St-Etienne så ser vi inte ett dyft! Regnet har gjort att det bildats dimma i hela dalen. Och inte bara i dalen, vägen syns knappt inte heller. Den går i zick-zack och uppåt. Högst upp är vi på 1161 meters höjd, sedan bär det utför igen, och åskvädret jagar oss. Men det blir inget mer. Väl installerade på campingen i St Nazaire-en-Royans så kommer campingvärden och varnar för hårt väder. Regn och eventuellt hagel. Vi får se om det slår in. Campingen har 75 platser och jättefina sanitetsutrymmen.

28/7 Kyrkklockan klämtar varje heltimme med en halvdov klang. Det har faktiskt inte varit störande under natten. En trevlig händelse på denna camping: Brödbilen kommer varje dag (måndag-fredag) vid åttatiden till campingen och säljer färskt bröd. Inte så att den stannar vid receptionen, nej då, den åker runt på campingen! Man kan alltså i princip springa ut i nattskjortan och handla sitt frukostbröd. Tar bilen in till byn (fast det är gångavstånd dit) för att handla lite, men se det finns ingen affär. Däremot så finns Grotte de Thaïs här. 15000 år gamla grottor som varit bebodda av Cro-Magnonmänniskor. Här finns också en akvedukt byggd 1876.

St Nazaire ligger strategiskt för att utforska Vercors (som jag tror bergen heter). I receptionen på campingen finns karta att få med resvägar och tips på vad man kan se.

29/7 Idag är det transportsträcka till Beziers på de mindre vägarna. Vi vill inte betala motorvägsavgift! Camping Clairac hade vi faktiskt bokat plats på redan i januari (fast dom öppnar i april), bara för att vara säker på att få plats. Campingen har 25 stycken. Vägen hit från N9 är 2 km grusväg à la tvättbräda, så det går inte fort. Lotta tar emot oss och visar vilka platser hon sparat åt oss. Inne under cypresser (som skuggar ganska bra). Nära till servicehuset är det också. Lotta "hembakar" minipainriche till frukostbröd. Campingen har även platser ut i den stekheta solen, men som tur är så slapp vi det.

30/7 Idag åker vi in till Beziers för att kolla lite, men vi fastnar i affärscentrat Auchan. Här spenderar vi ett par timmar utan att egentligen göra av med några pengar. Fönstershoppa går ju också bra. Idag har vi rena rama bastuvärmen. Idag hittar vi också en annan väg ut från campingen, D28. Frågan är bara om vagnarna får plats också.

31/7 Även idag åker vi in till Beziers för att kolla lite och kommer rätt in i smeten. Vi åker i snigelfart genom staden och försöker hitta skyltar som talar om var sevärdheterna finns någonstans. Skyltar visar mest till restauranger och hotel. Till slut hittar vi en skylt till Canal de Midi och sedan till Les 9 escluses. Vi har tur och får se slussning på tre inte alltför små båtar (skepp?!). Häftigt. Idag är det ingen bastuvärme, det var mulet hela förmiddagen och bara 24 grader varmt.

1/8 Vi tog D28:an ut och det gick bra, men vi har korta vagnar (men breda). För första gången på semestern får vi 'stau' (fast på franska) två gånger idag. Ett mindre utanför Narbonne och ett större efter Perpignan. Vi kunde ha tagit av och och åkt genom staden (eftersom vi hört om det på radion, FM 107.7, på engelska 2 gånger i timmen), men vi trodde inte att det skulle bli som det blev. Betalar €11.80 för sträckan Beziers till Le Perthus. Sedan rullar det på in i Spanien. Betalar €9.55 vid avfart 13 Granollers. Incheckningen går som en dans. Stog vi 1 minut innan vi fick anvisning vart vi skulle ta vägen? Tror inte det. 14.30 är vi på plats och efter en het timme i solen är även soltaket på plats. Vi är inte sist in, men inte långt ifrån. Hitills på semestern har vi åkt 316.4 mil.

2/8 Idag är det invigning och det är ingen ordning alls. Vi går med i tåget för att visa att vi är måååånga svenskar här, men sedan ger vi upp. Det är bara fööör varmt. Kylskåpet kämpar nog mer i värmen än vad vi gör. För säkerhets skull tar vi bort gallret på utsidan av vagnen för att få mer genomströmning. Det hjälper lite.

3/8 Idag tar vi "lokalbussen" in till Montmeló för att hitta en bank. Det finns även en lokal "lokalbuss" inom området, vi liftar med den några 100 meter och det är sååå skönt. Luftkonditionering ni vet. Bussen till Montmeló har betydligt fler passagerare och AC:n fungerar inte lika bra, men det är svalt. Det här kanske man skulle göra flera gånger. Trots att det är söndag är faktiskt en liten butik öppen och vi handlar lite.

Idag har tyskarna "afton" och bjuder in vem som vill komma och bjuder på olika specialiteter. Smått och gott med andra ord. Vi stannar inte länge, vi är ju inte precis ensamma att hörsammat inbjudan.

4/8 Vi har alltid velat se Montserrat, eller rättare sagt klostret i Montserrat. Varför? Ingen aning, en sådan där hörsägen som man ibland vill infria. Vännen Tom kör oss i vår AC-luftade bil och det blir en skön färd. Terrassa via Sabadell och sedan avfart 13 och sedan rätt upp i himlen. Och Tom som är höjdrädd kör! Men det går bra. Det var väldigt vackert och faktiskt lite otäckt högt upp. Man är nog inte höjdrädd, man är rädd för djupet. Vi gick inte in i klostret och tittade på den svarta madonnan, Tom satt kvar i bilen och väntade och ville nog hemskt gärna komma ner på lägre höjd. Vi åker inte samma väg tillbaka utan rundar Sierra de Montserrat och kommer ner på andra sidan. Vet inte vilket som var häftigast. Klostret eller själva transporten dit och tillbaka.

6/8 Nu ger vi upp! Vi vill ha svalka! (Vi är inga badankor). Vi drar norrut (utan S & L, dom ska visst till Ungern efter rallyt säger dom), mot Avignon. Betalar återigen €9.55 för resan från avfart 13 till La Jonquera. Betalar sedan €20,50 vid Montpellier 2 (söder om M). Tar en ny biljett vid Montpellier 1 (bra bit norr om M) och betalar €7 vid avfart 23 Remoulins. Efter att ha kört runt "hela" staden så hittar vi till slut Camping Bagatelle och får plats 147. Jättefina duschar och toaletter. Ser en del av staden på andra sidan Rhone från entrén till campingen. Trots korsdrag, skugga, fläkten på steg 2 och ett lätt åskväder (sedan 16-tiden) är det 32 grader inne i vagnen vid 22.30. Man kan ju svimma för mindre!.

7/8 När vi kommer till Avignon Nord för att ta motorvägsbiljett kommer en brandbil med sirenerna på ifatt oss och mer eller mindre motar oss igenom (utan att hinna ta biljett). En tjej inne i kuren skriker Stopp (eller nå't), men visst måste vi väl släppa fram brandbilen på utryckning?! Kent går sedan och hämtar en biljett så vi kan åka vidare. Vid Vienne betalar vi €22.60 och sedan bär det av mot Lyon. Suck! Men det gick förvånansvärt bra, inte en enda tunnel att åka fel i. Och så hamnar vi i Bourg-en-Bresse igen. Ett par svenska rallykompisar hittar också hit på väg hem. Får plats bredvid oss och vi sitter ute till strax efter 10 på kvällen men inte är det sovtemperatur än.

8/8 Kompisarna har redan farit när vi kommit upp. Har tipsat dom om Nehren. Vi får se om dom kommer dit. Kommer iväg vid 9 och kör om kompisarna vid 10.30 när dom rastar, men dom kör om oss när vi rastar 45 minuter senare. Hittar till Parc du Chateau igen och nu är det bra mycket varmare än sist. Och för att vi inte orkar laga någon mat så tar vi till en burk köpt på Citti på nervägen. Ungersk gulasch. Och det är inte särskilt svalt att äta men simpelt. Nu blev vi varma inifrån också! Värden för campingen ska åka till Sverige nästa år i februari och se på Svenska Rallyt. Han får det definitivt svalare än vad vi hade det i Épinal.

9/8 Hyfsat svalt när vi far iväg vid halv 9, bara 25 grader. Tankar det billigaste hitills på semestern, €0,79/litern i Luxemburg. Lite plåster på bensinsåren blir det. Kommer till Nehren vid 13.30 och värden säger åt oss att ta en plats någonstans och ta en kopp kaffe eller så, så kan vi skriva in oss senare. Det är förskräckligt VARMT! Vi hoppades på svalare temperatur ju mer norrut vi kom. När jag nu skriver detta i vagnen, i Nehren, med korsdrag och fläkten på steg 2, så rinner svetten i strida strömmar från bl a ansiktet. Det är inte skönt alltså. Termometern visar nu (kl. 17.40) 37,6 grader. Givaren sitter i vädringsluckan och den är i skuggan sedan vi kom.

10/8 Vi blir automatiskt väckta av kyrkklockorna (det var likadant förra året, men åren dessförinnan?). Handlar lite gott vin hos tanten tvärs över gatan och hon blir så glad när vi berättar att vi bara handlar vin hos henne och inte något hos de andra två (eller är de tre?). Får en flaska extra på köpet. Restaurangen i byn är stängd för gott (!?) och till hotellet måste man beställa bord, men campingen har nu egen imbiss och där äter vi ikväll. Jägarschnitzel med pommes. Supergott! Bara €18,60 för två med öl.

11/8 Idag provar vi den andra campingen i Hameln, fast den ligger faktiskt ca 5 km ifrån staden. Vi tycker dock att den har trevligare uppställning än den förra, inte alls så trångt. Och det måste ha varit nyrenoverat servicehus för det var helt suveränt. Det kostade €1,- för duschen, men då fick man varmvatten i 7 minuter och det är nog den längsta tiden vi varit med om.

12/8 Av någon anledning är jag vaken vid 3-tiden på natten och kollar temperaturen. 8 (åtta) grader! GUD så skönt! I Lübeck blir det nästan ett litet rally igen. Vi rallyåkande svenskar har visst en förmåga att klumpa ihop oss här.

13/8 Shoppingdags! Men inte så mycket, vi har ju med oss saker från Spanien o s v. Idag är det inte så varmt, svarta moln hopar sig på himlen men det kommer inget regn. Däremot så berättar svenskar för oss att det spöregnar i Travemünde, 2 mil bort. Hm.

14/8 Vår förbeställda hytt (bokat 29/1) är verkligen trevlig. Front de luxe heter den, och vi ser ut över fören på fartyget. Men utsikten är ju egentligen bara trevlig så länge vi ser land, ute på vattnet blir det ganska enahanda. Fartyget tillhandahåller både shampo och duschtvål. Också trevligt. Peter Pan heter den och är ny från förra året. Superfräscht. När vi kommer iland i Trelleborg är det bara 12 grader och blåser utav bara...
Vi kommer fram till Hyltena Statoil vid 22-tiden och det spöregnar.

15/8 Är åter hemma i vårt lilla hem där vi hör hemma vid 12-tiden. Det har varit en bra semester.

Hela semestern: 6089 km

Vägval 2003

Tillbaka till början