Till startsidan Caravan Club of Sweden logotyp DCC logotyp FICC logotyp Bilder 2000

2000 Lechbruck am See, Tyskland

Den här resan hade vi verkligen sett fram emot. Lechbruck am See ligger i Bayern, nästan så långt ner i Tyskland man kan komma.

19/7 Första dagen åker vi halvdant långt. Caravan Clubs camping i Borensberg, Borensäng. Där var det översvämning, mer eller mindre. Campingen ligger bredvid sjön Boren, och vid för mycket regn så kan inte vattnet på campingen sjunka undan, p g a sjön. Vi fick plats på grusvägen bakom servicehuset. Inte mysigt kanske, men helt OK för en natt.

20/7 Vi hade också sett fram emot att se Dalabadets Camping i Trelleborg igen. Det var ju några år sedan vi var här sist. Det såg väl ut som vanligt antar vi, men säsongsplatserna hade blivit många fler, vilket betyder att man inte kan få el. Här var gräset gult. Hade dom inte sett regn på länge?

21/7 Förmiddagsfärja. Smaka på det. Gu' så skönt och slippa nattfärja! Men det är klart, det tar 7 timmar istället, innan vi är framme i Travemünde. Lite träligt blir det i längden. Campingen i Lübeck, Schönböcken, hade rekommenderats av Stig och Aira, så vi var ju tvungna att kolla läget. Helt OK. Liten butik på området. Fina duschar. Lagom långt till Citti och själva Lübeck. Inte gångavstånd dock.

23/7 Vi försöker hitta p-plats i Celle, men det är lönlöst. Dom vill inte ha in husvagnsekipage, med ägare som vill kika lite på stan. Campingen utanför Goslar har nog sett bättre dagar. Campingbutiken hade ett litet men dock utbud. Frukostbröd kunde man beställa, det är trevligt. Duscharna såg fina ut. Vägen utanför campingen var lite störig, men inte mycket.

24/7 Den här dagen ska vi till en campingplats rekommenderad av andra vänner, från Motala. I Dinkelsbühl. Fin! Terrasserad, inte så brant väg. Fina duschar. Ska man stå en natt får man stå på samma hylla som sopsorteringen, men man behöver inte stå precis intill. Bromsarna trivdes på den hyllan. Inte kul. Campingbutik. Frukostbröd. Badstrand. Cykelavstånd till Dinkelsbühl. Hit ska vi igen.

25/7 Rothenburg ob der Tauber ligger ca 5 mil norr om Dinkelsbühl och har ringmur. Här finns det också en affär som säljer julsaker året runt. Vi gick runt i den och tittade och tittade. Vi köpte 2 sejdlar och 2 snapsglas med motiv från Rothenburg. Vi tycker det är jättetrevligt och promenera i sådana här gamla städer. Den stora hamburgerkedjan hade servering här också, självklart. Men något stort gult M fanns inte utanför dörren. Nej. En liten, dinglande järnskylt som det stog namnet var det. Det kändes rätt.

27/7 Framme i Lerbruch am See. Sorry! Ja det är ju inte arrangörens fel att det har regnat för mycket, men...

Det hade regnat en hel del här nere i Bayern också. Det var svårt att få vagnen på plats. Se foto. Andra dagen vi var här, så åkte vi in till byn med bilen för att handla. När vi kom tillbaka kunde vi bara konstatera att vidare försök att komma ut var ganska lönlöst. Alldeles för sumpigt för en framhjulsdriven bil. Det här rallyt hade samlat massor med engelsmän, för dom (precis som vi) tänkte på tyskarnas effektivitet och trodde att detta blir något alldeles speciellt. Men engelsmännen, båda klubbarna, stog sämre än vad vi gjorde och dom ville därifrån redan efter 2 dagar. Lervälling är nästan för snällt. Buss fanns som gick till byn så att man kunde handla. Ett jättelikt öltält fanns också på området, där det även serverades mat. Här var också underhållningen på kvällarna. Vi var över 90 ekipage från Sverige och det är nästan rekord i FICC sammanhang. Och så blir det så här. Tråkigt!

1/8 Nu ger vi upp, vi har tröttnat på regnandet. Vi kan inte åka någonstans med bilen. Traktor har vi beställt till klockan 1. Den kom redan klockan 10 för att ta med sig vagnen till vägen. Kent lyckas köra bilen själv till vägen. När vi kommer fram till Dinkelsbühl (jag sa ju det) är det fullt solsken och 28 grader varmt. Ljuvligt.

2/8 Vi åker ner till byn, parkerar utanför ringmuren. Innanför måste man ha parkeringsbiljett (på något vis?). Går en långpromenad inne i byn. Vilka gamla hus! En del hus har skyltar som talar om byggår och varje renoveringsår. Kul. Gustav II Adolf skonade den här byn från plundring, under 30-åriga kriget.

3/8 Idag åker vi ca 3 mil söderöver, till Nördlingen som också har en by med ringmur. Den verkade lite väl överrenoverad om man säger så. Husen såg inte så gamla ut som dom var, t ex fr 1400-talet. I Nördlingen skall det finnas ett järnvägsmuseum. Vi letade efter det men vi hittade det inte. Vi letar vidare ett annat år.

4/8 Åker på skrå mot Mosel. I Longcamp tar vi av för att gena till Traben Trarbach. Enligt vår nyinköpta karta, röd väg, typ bundesstrasse. Det blev bara smalare och smalare, slingrirare och slingrirare, som en alpväg fast inte fullt så brant. Vi var inne på en väg märkt L. I en kurva stog ett par motorcyklister och bara gapade där vi kom åkandes neråt. Tur att vi inte mötte någon. Vi kom till en förstad till T T och sedan en till. Strax därefter var vi på ett torg och Kent frågade vart vi skulle ta vägen nu. Rakt fram sa jag, där måste Mosel ligga. Och det gjorde den. Sedan var det vanliga vägen fram till Nehren. Campingvärdarna känner numera igen oss och är hur hjälpsamma som helst, trots att vi inte pratar något särskilt mycket tyska. T ex så lyckades vi låna en skarvkabel (vår räckte inte till) med hjälp av orden Strom och kurz. Fru campingvärd fyllde i resten.

Här träffar vi familjen Dahlqvist från Sandviken. Efter mycket pratande och så, beslutas det att dom hänger efter oss på söndag då vi ska åka vidare.

6/8 Kent hade tjatat om att vi skulle åka till Kassel igen, men jag hade ingen som helst lust med det. Så vi tittade ut en annan camping. I campingboken står det (direktöversatt);
"A7 Kassel-Hannover, avfart 75, Hedemünden/Werratal genom Hann. Münden till B3, riktning Kassel, efter ca 7 km, sväng höger och följ skyltarna."
Lätt eller hur? Nåväl, efter ca 7 km svängde vi höger, det var den enda vägen vi hittade på vår karta. Vad byn hette har jag glömt. Några skyltar såg vi inte. Vägen blev en L-väg och Kent började fundera över kartisen sätt att läsa karta. Han letade febrilt efter någon parkering där två ekipage kunde få plats, så att vi kunde vända och åka tillbaka till B3. Men vi hittade ingen. Plötsligt kommer en skylt som visar mot en camping, åt vänster. Ner på den, och så började det slingra igen (precis som vägen till T T). Nu hamnade vi på en väg märkt K! Smalare än någonsin, men inget möte som tur var. Så var vi i Knickhagen och såg skylt mot campingen, åt höger. En liten bit längre fram såg vi en backe som nog gick upp till himlen, men skylten pekade fortfarande åt höger. Puh! Vi hade inte kommit upp. Rakt fram såg vi nu en parkväg! Men vägen svängde lite höger och så var vi framme vid campingen. Både Dahlqvists och vi undrade hur det hade gått till.

En ganska trevlig camping, inuti ett friluftsområde. Många säsongare. Färsk bröd till frukost kunde man beställa. Ett litet gasthaus fanns det och den hade jättegod jägarschnitzel. Bra duschar och toaletter.

På ytterväggen i receptionen fanns en karta över friluftsområdet och där såg vi att vi kommit in till Knickhagen bakvägen.

7/8 Åker genom Knickhagen och kommer direkt ut på B3. Jaja, vi svängde av förtidigt. Jaja, det var kartisens fel.

9/8 Vi tar en hytt på färjan tillbaka, så vi inte har problem att hitta sittplatser. Den kostade 374:- eftersom vi åker dagfärjan. Det är dyrare på natten.

Osby camping har nog förfallit lite sedan vi var här sist. Hur många år sedan är det nu? Men som övernattningscamping duger den ju.

Hela semestern: 4034 km

Vägval 2000

Tillbaka till början