Till startsidan

Caravan Club of Sweden logotyp

The Camping and Caravan Club logotyp

FICC logotyp

Bilder 1990


1990 Shepton Mallet, England

Vår första resa utomlands med husvagn!

Vi planerade semestern väldigt noga. Kontaktade alla ländernas turistbyråer och begärde info. Införskaffade en campingbok med hela Europas campingar i. Skaffade också ett bensinkort som gäller överallt. Kopplade det ena bankkortet till VISA. Köpte M's räddningshäfte. Allt för att vara på den säkra sidan om något skulle hända.

Sedan satt vi och tog ut resrutten ut, men inte hem. Max 60 mil om dagen tyckte vi skulle räcka. Vi hade ju semester, så varför stressa! Vi var så förberedda man kunde vara och så spricker planeringen redan första dagen utomlands!

21/7 Vi tar in på Luhrpassets camping första dagen. Att vi valde den beror mest på namnet, för när vi väl kom dit så var det inte mycket att hurra för.

22/7 Planeringen sa att vi skulle ner till Hamburg för första natten utomlands, men köbildning på Fehmarn gjorde att vi kom inte längre än till en Tank o Rast. Vi hade ju hört att på sådan ställen kan man stå en natt, men helst om man är fler vagnar än en. Och det fanns ett par vagnar till som stog här och som skulle stå över natten. Problemet med att stå på Tank och Rast är att dom ligger nära motorvägen och att trafiken aldrig sover. Det blir med andra ord inte särskilt lugnt någon gång under natten, men det går i nödfall att stå så.

23/7 Sedan var hela planeringen spräckt. Vi hade inte åkt så långt som vi tänkt den dagen och dagen efter blev också fel. Men huvudsaken är ju att vi kommer till färjan i tid! Att åka vanliga bundesstrasse i Tyskland vidgar vyerna mer än motorvägarna. Det kan rekommenderas! I Holland hittade vi en jättesöt camping, av en slump faktiskt. Det fick väl plats ungefär 4 husvagnar, 2 tält och 1 liten husbil, sedan var det fullt! Men campingen var mycket större än så. Den bestog mest av säsongscampare i villavagnar.

24/7 I Belgien hittade vi en camping som inte alls var lika söt. Men hon som tog emot oss pratade mer än gärna engelska, för hon ville lära sig mer. Sedan visade det sig att elkontakten inte var samma som vi har. Men vi fick låna en skarvsladd alldeles gratis. Campingen var skräpig när vi kom, men sopbilen kom sedan och tömde alla soptunnor. Det fanns en swimmingpool på området och det låter väl trevligt! Men vattnet och kaklet var alldeles grönt, så där ville man överhuvudtaget inte ens stoppa ner ett finger! En annan sak som vi upptäckte med Belgien var att skyltning är något ovanligt. Skyltar som visar vart man är på väg alltså.

25/7 Den första campingen vi hittade i England var trevlig, med utsikt över Frankrike! Den lutade förskräckligt mycket, där husvagnar och husbilar skulle stå. Tältarna fick däremot stå på slät mark. Om dom ville.

Sedan var vi framme vid slutmålet. FICC rallyt i Shepton Mallet! Rally i detta fall är inte att köra fortast fram till målet, utan det betyder möte. Och här möttes över 2000 ekipage från nästan hela världen under 10 dagar.

FICC betyder Federation Internationale de Camping et de Caravanning, och i denna organisation ingår bl a Sveriges husvagnsklubb nummer 1, Caravan Club of Sweden. FICC rallyn hålls varje år på skilda håll i världen. Man träffar nya människor, utforskar omgivningarna utan att dra med sig huset. FICC är ett ganska bra sätt att se sig om i Europa, med utgångspunkt från själva rallyplatsen. Och även vägen till och från rallyt är ett utflyktsmål om man lägger upp det så.

5/8 Nästa campingplats vi kom till i England, ligger i Felixstowe och heter Peewit caravanpark. Jättemysig. Med små fågelbord uppsatta på höga stolpar, där färggranna fåglar flög ut och in.

Här kanske det är läge att säga att vi använde paraply en dag, den dagen vi gjorde en utflykt till Bath. 1/8 slogs nästan värmerekordet för den dagen.

6/8 Vi höll inte på att hitta ut ur Belgien p g a att skyltning saknades. Vi fick s a s ta ut kompassriktning norr (dock utan kompass) och åka åt det hållet och hittade då så småningom Holland. Och där finns det skyltar! Campingen vi hittade hade stängt för dagen (klockan var väl 23 någonting) men vi fick stå utanför med ett tillstånd uppsatt på bilen (för att slippa parkeringsböter).

7/8 Vallen var häftig att åka på. Campingen vi kom till i Tyskland sedan var fin. Parplatser omgivna av häckar. D v s det var lite bökigt att komma på plats. Sanitetsutrymmena var också fina.

Hela semestern: 4936 km

Vägval 1990

Tillbaka till början