Bilder 2018  

2018 Tyskland runt (igen)

Jag hade tänkt att vi skulle åka Route de Vin i Alsace i år (som en liten aptitretare för nästa års resa), men han som jag bor ihop med (som salig svärmor nr 2 alltid sa) så ska vi ju dit nästa år (Frankrike alltså) så varför inte köra Mosel och Rhen istället. Det var ju faktiskt länge sedan som vi var där (iaf Rhen). Sagt och gjort, ny planering gjordes. Färjebiljett (Varberg-Grenå t.o.r) beställdes tidigt till ett väldigt bra pris (1641,- inkl. 2 frukost på utvägen).

28/8 Mörlunda -> Bua
1/4 över 8 lämnar vi ett mulet Mörlunda, men det är ljummet i luften. Stannar till i Ullared och handlar det sista på ICA (!). 1/4 över 12 står vi i ruta 13 i Bua Hamn. 8 husbilar och 3 husvagnar står här vid vår ankomst (och vi). Köper biljett för 2 dygn. Tror inte att det blir fullt till kvällen.
Dagens etapp: 245 km

29/8
Upp 1/4 i 8. "Bakar" bröd dvs värmer på i ugnen. 17 gr och mulet. Tar en promis till ICA och köper tidning. Klarar oss från regn. Kokkorv till lunch. K tar med potatissallad och jag med bröd och räksallad. Gör inget särskilt fram till middag (vädret tillåter inte det). K monterar ihop köttfärssås och spagetti (rester). Gott idag med. Jag diskar sedan tittar vi på TV, K till 8 och jag till 1/2 10.

30/8 Bua -> Jarplund
Mobilen väcker 5. 20 ö 5 lämnar vi Bua. 20 i 6 väntar vi utanför incheckningen i Varberg. 10 i är vi incheckade och står i spår 6. Vid 1/2 7 får vi åka ombord och vi hamnar långt bak. Det är tydlingen MC dragracing i Grenå och en massa knuttar/spättor är med ombord för att åka och se på. Vi undrar om det är någon som är under 50 år. Frukosten serveras 1/4 över 7 och vi äter som bara den. Vid 1/4 i 9 byter vi sittplats till stora loungen som nästar är tom. Kanal 5 är inställd på TV:n och vi ser program som vi aldrig ser annars. Tiden går så mycket fortare när man har något att titta på (havet är så enformigt). 5 i 1/2 12 får vi komma ut på bildäck och 5 ö 1/2 12 är vi i Danmark. Grenå är regnigt. 10 i 4 har vi tankat (€1,256/l), handlat vin/sprit och checkat in på campingen i Jarplund. Vi valde plats G9 den här gången. Nu är det inte många danskar här. Installerar TV och vi får in allt vi ska + en del danska kanaler. Till middag blir det pyttipanna (+ extra krydda) med ägg och rödbetor. Tittar på TV en stund. Jag lägger mig 8, K strax efter. Det har varit en lång dag.
Hemsida: www.campingplatz-jarplund.de

Dagens etapp: 292 km

31/8
Upp 1/4 i 8. 12 gr och klart. Går till affären och köper vallmofranska €0,35/st. K tänker ta en dusch men favorithytten är upptagen. Går och handlar lite lunch. Tar ut €200 på banken också. Sitter ute och ser avd. G avfolkas. Kvar blir 3 säsongsvagnar. Till lunch gör jag omelett med champinjonstuvning. Den blev bra. På väg till servicehuset ser jag en flagga som är ganska ovanlig här i nordeuropa nämligen Islands. Man blir lite nyfiken faktiskt. En husbil från Island! Tittar på TV. Till middag blir det överbliven köttfärslimpa med stekpotatis och kålsallad, vid 1/2 5. Tittar på TV ett tag, sedan "brottas" vi med DVDn och får till slut igång den så vi kan se ett par Snokar. Nattinatti vid 9.

1/9
Upp samma som igår. Samma väder som igår (!). Köper bröd (som igår). Efter frukost ringer jag Ryssbo. Han tycks må bra, svärfar. Går och handlar. Gör vi inget annat? Jag duschar i min favorithytt. K kom iväg igår på eftermiddagen. Tittar på skidskytte från Wiesmar. Hanna Öberg blir 4:a och Fredrik Lindström 6:a. Hyfsat bra. Checkar ut på eftermiddagen. Betalar €70,50/3 dgr. K roddar ihop middag på falukorv, ost, tomat. Ugnsbakat. Gott! Med vitkålssallad till. Ser en tyskdubbad Sandhamnsmord (fast utan mord).

2/9 Jarplund -> Stade
Upp 20 i 8. 13 gr och mulet. Förbereder frukosten. Eftersom det är söndag så öppnar inte affären förrän 8 så strax efter 8 går jag dit och köper bröd. Full kommerce på söndagsmorgonen! 10 i 9 lämnar vi campingen i solsken. Det flyter på bra trots ett antal vägarbeten ända fram till Elbetunneln (ung.). Där blir det stopp och radion säger ingenting. Rullar på så smått. Det tog oss 45 minuter att komma igenom tunneln och få upp farten igen. 1/2 1 står på plats 32 på ställplatsen i Stade. När vi körde in stog det en skylt där som sa att det var fullbelagt, men grannen berättade att det var i går det. Ingen kontanthantering what so ever (förutom brödköp). Betala i automat med bankkortet, bestäm hur mycket du vill lägga in på ditt betal-/nyckelkort (el/dusch/vatten). Jag betalar för 2 dagar €26 + €2 för el och ev. dusch. Man får betala kortpant också €5. Tar bara en macka till lunch för det är ganska varmt. Beställer bröd till imorgon (fyller i en lista och lägger i ett kuvert tillsammans med betalningen). Hämtas efter 8. Sitter ute och njuter av 21 gr i skuggan. Vid 1/2 5 fixar vi middag, K gör potatismos och jag steker köttbullar. Till det tar vi vitkålssallad och tomater. Gott! El har vi tagit från redan betalda uttag. Tittar på TV till 9. Vi är nog 5 sv husbilar här och det är nästan fullt.
Hemsida: https://www.stade-tourismus.de/de/zu-gast-als-wohnmobilist

Dagens etapp: 204 km

3/9
Upp 20 i 8. 18 gr och mulet. Går på toa i nya servicehuset (kortet automaten gav är nyckeln). Hämtar det beställda bröden (vallmo förstås). Stora frallor med massor av frön. Det tycker vi om. K matar elapparaten med €0,50 (med kortet alltså). Vid 9 går vi ut på stan. Virrar runt och försöker hitta Aldi. Köper en Lasagne på Rewe istället (fanns inte när vi var här sist). 1 timma senare är vi hemma igen. Tänk att vi alltid är borta i bara 1 timme. Jag tar en dusch, kortet betalar det (€1/4 min.). Sitter ute hela dagen. Falkenbergare bjuder in på Irish coffee. Kul! Sitter hos dom i 1 1/2 timme sedan måste vi alla 6 äta. Trevlig människor. Äter bacon och ägg till middag. Nödlösning. Diskar. Ställplatsen blir full idag med. Tidig kväll.

4/9 Stade -> Lingen
Upp 20 i 8. 17 gr och mulet. Hämtar bröd och äter frukost. Den loggade pengen igår räckte till midnatt men då hade vi inte belastat särskilt mycket med strömförbrukning. Packar ihop och checkar ut 20 i 9. €5,50 skall betalas tillbaka rätt in på kontot. Undrar hur? Navi tar oss genom Bremen på ett bra sätt, men det ju så lång tid! Å vad gör all tung trafik på bundesstrasse? 1/4 ö 1 står vi på ställplatsen som tillhör camping Am Wasserfall i Lingen. Det är 31 gr och AC:n går för fullt. Kokkorv till lunch. Kollar lite på TV. Vid 4 går vi till campingreceptionen men dom har inte hand om ställplatsen. Nähä, varför stog det inte det då? Tillbaka till bilen. Strax efter kommer en man och ska ta betalt. Han märker att vi använder AC:n och säger då att det blir dyrare om vi gör det. Vi säger att det är helt OK, annars dör vi. Då vill han ha €10 för platsen med el! På tomten vår har vi även en disko med rinnande vatten. Någonstans ska det finnas gråvatten- och toatömning. Till middag fixar K isterband med potatis och rödbetor. Det var gott! Tittar på TV. Tidig kväll.
Hemsida: ingen egen

Dagens etapp: 231 km

5/9 Lingen -> Roermond (NL)
Upp vid 1/2 8. 17 gr och klart. Förbereder frukosten och går sedan till campingkiosken och köper bröd, €0,30/st. 1/4 i 9 lämnar vi ställplatsen. 20 ö 10 tankar vi i Drevenack (€1,339/l). Handlar lite på Lidl i Wesel innan vi far in i Holland. 10 i 1 har vi checkat in på Resort Marina Oolderhuuske i Roermond. €18,50/natt inkl allt. ACSI-priset är 17, 1,50 är turistskatt. Vi avböjer erbjudandet om bröd eftersom det ska levereras vid 9 och då vill vi vara härifrån. Vi har flodutsikt och ser att det går en person- och cykelfärja över den från campingen sett. Det är jättefina duschar, så K utnyttjar det per omgående. Tyckte att det var jätteskönt. Sitter ute under markisen och... lider. Inne går AC:n för fullt. Tur att man kan utnyttja hur mycket el man vill här. Till middag sätter K ihop kalvfärsburgare med stekt potatis. Det var så gott så!! Tittar på holländsk TV och fattar nada! Det vi förstår är väderprognosen. Efter att ha brottats med DVD:n igen kan vi se ett avsnitt av Snoken. K lägger sig 8. Hittar, vad jag tror, är en (eller två) belgiska kanaler. Inte begriper man mer här. Lägger mig 9.
Hemsida: http://www.oolderhuuske.nl

Dagens etapp: 232 km

6/9 Roermond -> Durbuy (B)
Vid midnatt börjar det åska och regna. Lite häftigt. Upp 1/2 8. 19 gr och mulet. Fixar frukost, packar ihop det sista och åker mot bommen 20 ö 8. Ut kommer vi inte. Tycks öppna 9. Åker för att tömma gråvattentanken i väntan på 9. Pumpen har gått i strejk. OK vi får ta det senare. Slänger glas. Nu får vi iaf lämna camping. Navi tar oss genom Liege jättebra. Men gatorna är inte underhållna på åratal. Ett stort hål i en av broarna höll verkligen på att ställa till det för oss. Sedan blev det skogsväg i ett par mil. Hoppit och skuttit blev det. 1/4 ö 11 står vi på plats 13 i Durbuy motorhomepark. Kostar €21/natt inkl allt + utsikt över lerig flod. Är den värd det? Incheckning är vid 4. Äter de sista kokkorvarna till lunch. Sitter ute och njuter av utsikten med ryggen mot floden Ourthe. Ganska fin. Jag utnyttjar duschen. Inte otäckt. Till middag tar vi rinderrouladen med potatis. Faktiskt gott! Eftersom vi inte får in någon TV-kanal provar vi det fria w-lan som finns här och kollar lite på SVT play. Checkar in 4 och Pierre tycker att Mörlunda ska stavas så här "Meulenolen". Han var iaf inte otrevlig som jag läst att vissa recensenter på nätet tyckte. K lägger sig vid 8 och jag spelar lite på fb. Lägger mig 9.
Hemsida: https://www.campercontact.com/nl/belgie/luxemburg--luxembourg/durbuy/3491/mobilhome-du-vedeur

Dagens etapp: 124 km

7/9 Durbuy -> Echternachterbrück (D)
Upp 1/4 ö 7. 14 gr och mulet. Frukost. K tömmer tanken "manuellt". Lämnar ställplatsen 1/4 ö 8. Planen var att vi skulle till Trier men vi ångrade oss och for till Echternachterbrück istället. 10 i 11 står vi på plats 290. Det är inte raden närmast floden men nästintill. Vi har planare tomt än dom på yttre raden. Tänk att det är 10 år sedan vi var här senast. Vad tiden går! Till lunch tar vi varsin vaniljtartlett som vi köpte på Aldi i Luxemburg. Det var gott, smakade inte så sött. På em går vi till Norma, som vi inte sett förut. Köper 5 par sockar till K, vin, choklad och sill i tomatsås. Sitter ute och 1/2 njuter. Till middag blir det hemgjorda pannbiffar (K=kock) med stekpotatis och gurka. Det var supergott! Kan knappt se på TV, det bara fladdrar. Tittar på Åskbollen istället. Det var kul om än lite mossigt. Tidig kväll.

Hemsida: https://camping-echternacherbrueck.de/campingplatz/de

Dagens etapp: 135 km

8/9
Upp 8. Bakar bröd men glömmer att sätta på över-/undervärme. Tur då att bagarbilen var precis bredvid. 2 normala/0,70cent. Frukost. Ringer Ryssbo (lördag idag). Mår bra idag med. Går till Luxemburg (!). En löpartävling ska gå av stapeln så staden vimlar av folk, deltagare och åskådare. Ultratrail hette tävlingen. Går runt och hittar en affär. Den såg liten ut från utsidan med var ganska stor när man kom in. Köper soppåsar, vin och efterrätter. Kött var verkligen dyrt. Över 120SEK/kg för köttfärs. Vandrar hemåt igen och nu skiner solen. Sitter ute och njuter. Till lunch blir det tjock grillkorv som K grillar. Gott förstås. Jag duschar på em. Det är alldeles för hett! Kan inte skölja håret. Sveper in mig i badhandduken och springer över rummet till en handfatshytt. Låser in mig och sköljer ur håret under kranen. Tillbaka till duschhytten och sköljer kroppen så gott det går. Precis när jag är klar kommer städpersonal (äldre man) så där hade jag tur. Sitter utanför bilen och torkar. Vid 1/2 2 går vi till receptioen och förlänger vår vistelse med en dag. Sitter ute och ser virrpannor som försöker hitta det bästa platserna för flodutsikt. Man grips av förfäran som någon sa. Jag fixar middag idag, champinjon- och baconomelett Den blev bra sa K, bara lite för salt (säger jag). Sitter ute ett tag till. Tempen kommer upp till 21, till skillnad från 14 som det var i morse. Lyssnar på nyheterna via SVT Play. Kollar på ett par Snokar. Nattinatti 1/2 10.

9/9
Upp strax före 8. 11 gr och soligt. Det blir nog varmt idag. Brödbilen kommer och jag köper två frallor idag med. Frukost. Idag har vi alla TV-kanaler man kan tänka sig. Konstigt. Är det väderberoende tro? Sitter ute till lunch som vi äter inne, champinjon- & skinkstuvning på bröd. 20 ö 12 går vi för att checka ut/betala. Det ska ske dagen före avresa. Passerar en svensk husbil. Kul! Byter några ord. Dom hade inte varit här förut. Berättar om sopsystemet dom har här. Det finns inget ställe att slänga soppåsen så man ställer den vid vägkanten och två gånger om dagen kommer en man i elbil och hämtar upp alla påsarna. Vi fick betala €51/3 dygn. Bra ACSI-pris. Sitter ute och njuter av utsikten efter att vagnarna framför oss har åkt. Till middag blev det Rewes Lasagne. Den var god men lite väl lös. Sitter ute igen ett dag. Tar in markisen och så flyttar vi in. Tittar lite på TV och 3 Snokar. Lägger oss vid 10. Det är 19 grader ute!

10/9 Echternachterbrück -> Neumagen-Dhron
Upp 1/4 i 8. 12 gr och klart. Förbereder frukost. Brödbilen kommer och jag behöver inte säga vad jag vill ha. Så var man känd igen. Efter frukosten packar vi ihop resten. För att komma ut stoppar man in bomkortet i en läsare. Men stoppar man in det åt fel håll kommer det ut i en himla fart. Vid 9 lämnar vi campingen. 11 står vi uppställda på Marina Mittel Mosel i Neumagen-Dhron. Vi ser Mosel men vi står på tredje raden som en svensk just lämnat. Till lunch tar vi bara en macka. En svensk kommer förbi och pratar lite. Vi är 4 svenska bilar här men han ska just fara. Morsar på en annan med en påstridig hund. Går en promis för att kolla om bagaren och slaktaren är kvar. Inte bagaren och det säger jag högt så en förbipasserande dam talar om att det finns en bagare åt andra hållet, i närheten av skeppet. Tack för upplysning. Vi gick genast och kollade. Duschar båda två och det ingår i avgiften. Sitter ute. Ett par andra svenska kommer förbi och pratar lite också. K fixar middag. Köttbullar m stekt potatis. Gott! Fortsätter att sitta ute tills solen gått ner och det blivit lite väl "svalt". Tittar på TV. K lägger sig 9 och jag ser en Midsomer Murder på tyska till 10.

Hemsida: https://www.marina-mittelmosel.de

Dagens etapp: 6,2 km
11/9
Man behöver ingen väckarklocka när det finns kyrkklockor! Klockorna i N-D är envisa. Upp 1/2 8. 15 gr och klart. Går till bageriet och köper 2 vallmofranska €0,60/st! Det var dyrt för de små bröden. Det får blir normala i morgon. Efter frukosten går vi till den andra Kabebilen för att säga hej då och ge lite tips om resväg. På vägen tillbaks stoppar den pensionerade norrmannen oss och frågar om valet i Sverige. Går strandpromenaden ända bort till bron. Handlar lite på Treffpunkt 3000. Den ska byta ägare så det saknas en hel del varor, men vi behöver egentligen inget men köper ändå 2 öl, 2 yoghurt. 2 vin och 1 par strumpbyxor. Allt med 20% rabatt. Det var trevligt. Tillbaka går vi utefter huvudgatan. Går in på bageriet och köper ett par kakor. Fikar till lunch med kakorna. Det var gott och inte alls sött. Det har kommit en isländsk husbil hit till ställplatsen. Undrar om det är samma som i Jarplund? Sitter ut och "lider" i värmen och värre ska det bli imorgon. Middag äter vi 1/2 7, pyttipanna med en extra grillkorv. Så var den slut. Gott med rödbetor till. Tidig kväll.

12/9
Upp 1/2 8. 14 gr och klart. Går till bagaren och köper normala frallor 4 st/€1,20. Efter frukosten frågar vi Navi var det finns en bankomat. Hittar dit och tar ut €50 till. Det är kontantbetalning som gäller på ställplatsen. Till lunch tar vi champinjon- och skinkstuvade mackor. Man orkar inte mer. Jag duschar. Lika skönt som sist. Strax efter 4 går vi och betalar för vi vill vara iväg före 9 imorgon. Det gick bra, €51/3 dygn - nyckelpanten €10. Nyckeln ska lämnas i brevlådan när vi åker imorgon. 1/4 ö 5 går vi till pizzeria Ausonius och beställer hämtpizza, en Ausonius som består av tomatsås, mozarella, skinka, peperonikorv, champinjoner, kronärtskocka, och oliver. Kostade "bara" €11,50 (det blev drygt 124SEK hos banken). Men o så gott det var!! Bagaren var lite konfunderad över att vi bara beställde 1 pizza men med lite kålsallad till så var det alldeles tillräckligt. Sitter ute ett tag efter middagen. Tittar sedan på TV och 1 Snok. K lägger sig 9. Jag kollar på en Poirot som slutar 5 i 10. 27 grader ute!!

13/9 Neumagen-Dhron -> Treis-Karden
Upp 1/2 8. 18 gr och mulet. Frukost. Packar ihop och lämnar ställplatsen 1/4 ö 8. Handlar mat och dryck i Piesport på Edeka. Nu småregnar det. Tankar i Zell (1,379/l). Regnar hela vägen till Treis-Karden. 1/2 12 har vi tagit plats P10 som vår i två dagar, på campingen Mosel Islands, €19/dygn med ACSI. Har utsikt över Mosel här också. Tar varsin fralla till lunch. Regnet upphör på em. För in en hel drös med TV-kanaler men inte NDR. Till middag falukorv med stekpotatis. Gott! Efter disken sitter vi ute ett tag till.

Hemsida: https://www.mosel-islands.de

Dagens etapp: 113 km

14/9 Upp 8. 15 gr och molnigt. Hämtar beställda bröd 0,40/st. Efter frukosten går vi till köpcentrat som syns från campingen, ca 500 m bort. Vi hittade nog en smitväg fast den var brant. Handlar lite på Norma men här finns också Edeka och Rossman. Äter champinjon- och baconomelett till lunch. Den blev bra idag också. J duschar och det var skönt. K gjorde det igår. Han brottades på automaten precis som jag. Sitter ute och ser nya gäster anlända. Tältande bilist, cyklist och motorcyklister. Och ett flertal husbilar och husvagnar. Vad är det som händer? Det är ju mitten på september. Till middag tar vi kalvschnitzel. Den var bra sa K. Till det hade vi sallad fr. affären med feta, oliver och dressing. Det blev bra. Tittar på TV och 1 Snok sedan nattinatti

15/9 Treis-Karden -> Wiesbaden
Upp 1/2 8. 15 gr och solsken. Förbereder frukost. Får köpa bröden före 8 och hon vet vem jag är!! 5 ö 1/2 9 checkar vi ut €38. Ringer Ryssbo och han mår bra. 5 ö 9 är vi på väg mot Rhen, åker en tvärväg över dit istället för att åka upp mot Koblenz och sedan söderöver. Det blev lite bergigt om man säger så. Passerar St Goar vid 10 och campingen är fullbelagd. Dags för plan B. Mot Wiesbaden! 20 i 11 har vi tagit plats 8 på Reisemobilhafen i Wiesbaden, vi har betalt €12 i ett kuvert + €1 i elapparaten. Trevligt mottagande av personal. Vi får den hemliga koden till toa. K fixar lunchen ägg och bacon. Sitter ute och pratare lite med ankommande svenskar, 3 bilar på raken. Till middag blir det köttbullar och spagetti. Sitter ut till 7. Kollar på en Snok. Den här ligger lite för långt från stan för att få högsta betyg men som övernattningsplats, helt OK. Nattinatti 9.

Hemsida: http://www.reisemobilhafen-wiesbaden.de

Dagens etapp: 109 km

16/9 Wiesbaden -> Fulda
Upp 1/2 8. 11 gr och klart. "Bakar" bröd och kokar ägg och kaffe (som vanligt). Efter frukost så packar vi ihop och lämnar ställplatsen strax före 8. 1/2 11 står vi på "ställplats" i Fulda. Det är en parkering men husbilar får stå här över natt. Idag söndag kostar det visst ingenting men vi får se. Hittar ström i ett ledigt uttag, får 39 minuter gratis. Äter varsin macka till lunch upptinad i ugnen. Många bilar rullar in bl a en svensk och islänningen från Neumagen-Dhron. Det var en överraskning. Dom hade inte varit i Jarplund så där var det en annan islänning. Sitter ute och njuter av det ljumma vädret. Pratar massor med islänningarna på engelska (frun) och skandinavisk (mannen). Till middag blev det BambiGoreng. Den var god. Sitter ute till 7. Vi har fortfarande inte betalt eftersom vi inte har mynt så det räcker. Tittar en stund på TV, sedan en Snok. K lägger sig vid 8, jag läser till 9.

Hemsida: ingen egen

Dagens etapp: 155 km

17/9 Fulda -> Eschwege
Upp 1/4 i 7. 9 gr och klart. Vi har sovit dåligt båda två pg a obetald parkeringsavgift. Frukosten är snabbt avklarad och vi far 5 i 1/2 8. Bilen som var framför oss (svensk) for vid 6 och vi hörde ingenting. Åker in i Bebra och tankar (€1,279/l). Äntligen ett bra pris. Handlar lite på Lidl också. Den affären verkar inte vara färdig. 1/4 i 9 åker vi vidare. 10 i 10 står vi på Knaus Camping i Eschwege. Vi är förtidiga och får därför betala förtidig avgift, €10! Jag hade gärna kört vidare men K tyckte det fick duga ändå. Plats 201 har vi och får snart grannar. Duschar båda två (ingår i avgiften). Äter macka till lunch. Sitter ute och lider. Hur kan det vara så olika på 10 mil? Här ca 27 vid 3 och Fulda 9 gr vid 7. Vid 5 äter vi chili con carne. Det var gott och lite hett! Ca 8 norska husbilar seglar in. Dom har nog varit på träff någonstans. Sitter ute ett tag till. Tittar på TV och 1 Snok. Nattinatti 9.

Hemsida: https://www.knauscamp.de

Dagens etapp: 95 km

18/9 Eschwege -> Winsen/Aller
Upp 1/4 i 8. 11 gr och solsken. Fixar frukost och K hämtar beställda och betalda bröd, vallmofranska som var bra. Packar ihop. Checkar ut 10 i 9, €31,10! Skulle ha kostat €19 + miljöavgiften om vi inte varit tidiga igår. 20 ö 9 hamnar vi i stau på A38. Det verkar som om det kör ihop sig i Dreieck med A7. Det är massor med tradare i kön. Vi kör om en hel hög tills vi kommer till en avfart. 10 i 10 kör vi vår egen umleitung och missar massor av kön. 1/2 1 kör vi in på campingen i Winsen. Det är högsommarvarmt med 31 grader! Vi får plats 69, samma som vi hade i våras. Upptäcker att Berra står här inte långt från oss. K pratar med honom. Sist hade han en Kabehusbil nu har han en Carthago. Äter inget till lunch. Berra med fru kommer förbi och pratar lite i väntan på att tvätten ska bli klar. Senare på em kommer norrmännen från Eschwege in. Var har dom varit? Sitter ute i skugga, det är alldeles för varmt. Vid 7 så äter vi middag, kalvburgare med stekt potatis och sparris. Lika gott som sist! Sitter ute till 9 för det är alldeles för varmt. Kollar en stund på TV.

Hemsida: https://www.campingplatz-winsen.de

Dagens etapp: 227 km

19/9
Upp 1/2 8. 14 grader och solsken. Köper beställda bröd. Beställer vallmofranska till imorgon. Efter frukost och disk går vi i sakta mak in mot stan. Hittar till Aldi och handlar. Vinglar hemåt med för tunga kassar, å varmt är det. Äter wienerkorv med "skandinaviskt korvbröd" till. Jag vet inte det jag. Jag duschar på em. Skönt. Sitter ute och lider, det blir 30 gr idag också. Till middag blir det flankstek (tror vi) med potatisgratäng (vet vi). Det var gott. Sitter ute till 7. Tittar på TV till 9.

20/9
Upp 1/2 8. 18 gr och soligt. Hämtar beställda vallmofranska och beställer 4 till i morgon. Efter frukosten vandrar vi till stan igen, den här gången till Lidl. Köper bl a 2 förp med kalvfärsburgare till samma pris som förra veckan. Extrapriserna håller länge här i Tyskland. Är hemma igen efter 1 timme. Alla norrmän har farit så nu ser det ganska tomt ut. Till lunch fixar K kokkorv med mos. Gott! Sitter ute i blåsten. Till slut känner vi oss tvugna att ta in markisen. Till middag äter vi rester. K från igår och jag chili con carne. Det blev lite över ändå men det åkte i soporna. Tar in möblerna sent och sedan TV-kväll.

21/9 Winsen/Aller -> Lübeck
Upp 1/2 8. Förbereder frukost. Hämtar & betalar 4 vallmofralla. Han vet vem jag är! Checkar ut och lämnar campingen vid 9. Stannar till på Norma i Mölln för att ev. köpa husvagnstäcke. Gick inte, bara fel storlek kvar. 5 i 1 kör vi in på Schönböcken och det är ganska fullt förutom på mitten. Vi får plats 17 på 1:a till höger. Äter mackor till lunch lagom till regnet. Blir det värre? Kollar på TV en stund. Vi har nog alla kanaler man kan få. Till middag det sista av Bambi Goreng. Gott! Vi betalar för 1 natt €24. Det blir bara dyrare här och man ska betala här dagen innan avresa. Nytt för iår måste vi väl tillstå. Blåser och regnar mest hela tiden. Tittar på TV. Nattinatti 9.

Hemsida: https://www.camping-luebeck.de

Dagens etapp: 195 km

22/9 Lübeck -> Burg auf Fehmarn
Upp 1/2 8. 10 gr och halvklart. Köper beställda bröd. Frukost. Diskar och packar ihop. 10 i 9 lämnar vi campingen. Handlar hushållspapper + div annat på Aldi i Ahrensbök. Handlar för €175 på Nielsens i Burg. Det ska räcka till jul. Checkar in hos Hintz. Toa och dusch finns nu, toa €0,50 och dusch €1/5 min. Betalar till fru Hintz och berömmer henne för initiativet med toa/dusch. Fortfarande tar dom bara €15/natt med el. Skurarna kommer i parti och minut. Ena sekunden är det klarblå himmel och i nästa grått och regnigt. Tempen ligger på ca 18 gr dock. Ringt Ryssbo som undrat var vi höll hus. K duschar i den nya damduschen. Han betalade i fel apparet. Sitter inne på em pg a regnet som kommer och går. Till middag blir det cevapcici m stekt potatis och sallad. Det var gott! Tittar på TV och Snokar till 9. Ganska många som står här på ställplatsen.

Dagens etapp: 96 km

23/9
Upp 1/2 8. 12 grader och halvklart. Bakar bröd, kokar ägg och brygger kaffe. Diskar i äggvattnet. Toahuset har vattenutkastare vilket gör att vi kan ta äggvatten därifrån istället för från bilen. Efter frukost duschar jag. Inget fel alls på vattentempen med de 5 minuterna gick väldigt fort. Men skönt var det iaf. Vid 11 tar vi en promis innan vi går in på Sky och handlar middagsmat, pizza. Till vår förvåning så har bagaren i förbutiken försvunnit. Det var tråkigt. Tittar på TV. Vid 1/2 5 äter vi middag, Pizza Speciale med vitkålssallad. Nu är vi 7 svenskar här och bara 2 tyskar. Mera TV & Snokar.

24/9
Upp 1/2 8. 12 gr och halvklart idag med och BLÅSIGT, som det varit hela natten. Efter frukosten går vi till Netto i snålblåsten. Vi skulle haft mössor med! Köper ägg och whiskey bl a. Hemigen i en väldig fart. Tittar på TV. Kan inte vara ute pg a vinden. Till lunch äter vi köttsoppa från Sverige, så slipper den följa med hem. Det bara dräller in nya svenskar som ersättning för de som åkt. Tittar på TV på em också. Till middag gör jag en omelett, ost+skinka till mig och K steker en schnitzel till sig. Vi blev nöjda båda två. Ställplatsen blir faktiskt full idag måndag! Det är ju inte klokt så här i slutet av september. Ca 5 tyskar och 1 norsk och resten svenskar. Tidig kväll.

25/9 Burg aF -> Jarplund
Upp strax efter 7. 10 gr och klart. Natten har varit lugnare. Frukost. Packar ihop. Lämnar ställplatsen 8. 11 står vi på plats C3 (tror vi) på Jarplunds camping. Campingvärden känner igen oss nu. Jag diskar gårdags disken och K fixar lunch. K duschar i sin favorithytt. Sitter ute i solen tills molnflaken seglar in. Till middag grillar K cevapcici och jag steker potatis och sparris samt kokar bearnaissås (påse). Det blev jättegott alltihop. Tittar på TV och de sista Snokarna. Nattinatti 9.

Dagens etapp: 174 km

26/9
Upp 1/4 i 8. 12 gr och mulet. Går och handlar vallmofranska och ost på Edeka. Frukost. Det blåser idag igen. Inte långt ifrån oss står en isländsk husbil. Jag tror faktiskt att det är en tredje islänning som vi ser på den här resan. På fm går vi till Edeka och handlar lunch och middagsmat. Tittar på TV. Man kan inte vara ute. Till lunch minipizza Speciale. Smakade inte så mycket. Det var för lite pålägg. Sotaren ringer. Han vill sota idag. Det går ju inte. Kommer på tisdag istället. Jag duschar i handikappduschen. Det skulle jag inte ha gjort. Det var HETT! Ungefär som i Echternachterbrück. Sköljer ur håret i handfatet här också. Tittar på TV. Det regnar lite. Betalar €47 för campingen, strax efter 3. Till middag blev det chicken nuggets med ostpanering. Gott! Tittar på TV bl a Poirot. K lägger sig efter ett avsnitt, jag efter 1 1/2. Aldedisplayen säger OHEAT2. Jaha och vad betyder det? Blinkar gör den också. Säger till K som inte heller kan få den att sluta. Vi får kolla imorgon.

27/9 Jarplund -> Ullared
Upp 1/2 8. 15 gr och mulet. K lyckas få displayen att sluta blinka genom att bryta strömmen en kort stund. Jag går och köper bröd och 2 flaskor diskmedel (glömde det igår). Frukost. Packar ihop. Lämnar campingen 5 ö 1/2 9. Tankar på Shell för €1,289/l. Bra pris. Man undrar vad det kostar hemma. Handlar på Lidl som ligger bredvid Shell. Far runt i Flensburg innan Navi hjälper oss till motorvägen. 5 i 1/2 1 står vi i spår 11 som tredje bil. 1/4 i 2 kör vi ombord. Sätter oss först i loungen och kollar lite på dansk TV. Sedan i cafeterian och tittar på svensk. Äter pannbiffsmacka med ägg, kaffe och PepsiMax 162:-! Sätter oss i "hundcafeterian" i fören och tittar på mer dansk TV. Danskarna gör som vi, textar utländska program så vi har faktiskt nöje av Poirot som sänds. 1/2 6 fikar vi med "danska" wienerbröd. 10 i 7 får vi komma ut på bildäck, 7 är vi iland i Svedala. 20 i 8 har vi tagit plats på Ullareds ställplats. Strax efter börjar det regna. Jag äter en macka till middag. Vid 8 går jag och betalar för oss 100:- inkl allt utom el (som inte finns). Enkelt var det iaf att betala. Som vanligt får vi inte in några TV-kanaler. Lyssnar på radio en stund. K lägger sig för 9. Jag läser till 10.

Hemsida: https://www.gekas.se/bo/stallplats

Dagens etapp: 304 km

28/9 Ullared -> Mörlunda
Upp 7. 8 gr och klart. Frukost. Lämnar ställplatsen 10 i 8 i solsken. Stannar i Smålandsstenar och handlar på ICA SM för 300:-. Kör in på tomten strax efter 11.

Resan har varit övervägande bra.

Hela semestern: 3248 km

Man bör dubbelkolla om ställplats är en ställplats eller bara en parkering med offentlig toalett. K blev så besviken på Fulda.

Tillbaka till början