Bilder 2015

Liten Europaresa

Nu tycks vi äntligen fått Laura på fötter och törs göra en lite längre resa. Från början tänkte vi åka i slutet av augusti men restarmen blev lite väl orolig redan i början av juli.

1/8 Mörlunda -> Bromölla
Lämnar ett soligt Mörlunda vid 9 för färd söderut. Strax efter 12 går vi in till husvagnshandlaren i Bromölla för att se om han har ett hörn till vårt insteg. Nej. Handlar på ICA Maxi och kl 1 har vi tagit plats 48 på Strandängens Camping. Sen lunch med kokkorv och bröd. Det blev inte bra. Jag har lyckats köpa kokkorv med cayennepeppar i. Alldeles för starkt för oss. Sitter ute i solskenet och njuter. Vid 1/2 6 äter vi en ny pytt i panna från Findus. God faktiskt med lite extra salt. Lyssnar på Jukebox i P4 med Jerry Williams m gästerna Hoa Hoa och Miss Li. Jättebra program. Försöker titta på TV men den hoppar ur för mycket. Tittar på en Snok istället.
Dagens etapp: 259 km

2/8
Upp vid 8. Nu på morgonen fungerar TVn som den ska. Typiskt. Går till stan utefter Smugglarleden. Trevlig promenad. Handlar lite på Netto bl a ätbar kokkorv. Till lunch äter vi en "landgångsmacka". Pratar med grannar. Förstår väl 75% av vad dom säger. Vi är ju i Skåne. K fixar tunnbrödsrulle till middag. Gott! Tittar på TV. Sara Sjöström simmar värdsrekord på 100 m fjäril. Kul! När vi vill se på fader Brown så hoppar bilden ur igen. Typiskt. Tar en Snok istället. Tidig kväll.

3/8 Bromölla -> Burg
Upp 8. Solsken och 14 grader. Efter frukost checkar vi ut, 530:-/2 dygn inkl el/dusch. Åker 1/4 i 9. 5 i 1/2 11 passerar vi betalstationen i Malmö till Öresundsbron. 5 i 1/2 12 har vi köpt en t.o.r. biljett men det är en 1-dagsbiljett så det blev fel. Men vi tror att det blev billigare med den än med en enkel biljett. 5 i 1 får vi köra ombord. Skulle inte färjan gå 12.45? Tar varsin macka på färjan m juice & kaffe, 171:-SEK. Ja ja betalt kan dom ta. I informationen får jag växla en €10 sedel till €2 mynt. Behöver dom i Burg. 10 i 2 kör vi av och 1/4 ö 2 har vi handlat lite på Nielsens och parkerat oss på ställplatsen bakom Hintz. Det närmar sig 30 grader ute. Kan inte betala för automaten är trasig. Går till Sky och köper 2 Grand Sud och 2 yoghurt. Det är olidligt varmt. Varför gör vi så här? Vid 1/2 5 kommer en dam förbi och frågar vart vi har satt parkeringsbiljetten. Apparaten kaputt säger vi. Hon & K går och kollar. Vi betalar till henne och får ett handskrivet kvitto. Går till McD vid 5 för att äta middag. Tar varsin Big Mac & Co för €14,38. Dyrt? Billigt? Har faktiskt inte en aning. Sitter ute i skuggan när vi är tillbaka vid bilen. Vi bara njuter. Vid 8 sätter vi oss inne och tittar på TV. Lägger oss tidigt.
Dagens etapp: 321 km

4/8 Burg -> Lauenburg -> Lüneburg
Upp vid 8. Fler bilar har kommit och åkt under natten. Tempen är redan 20 grader. 1/2 9 far vi. Tankar på Esso 63,93 l (1,1179/l). 10 ö 11 stannar vi till på ställplatsen i Lauenburg, men bestämmer oss för att vi vill ha svalka. 0,7/kWh när det är 30 grader, det blir för dyrt. 1/4 i 13 har vi trugat till oss en plats på Rote Schleuse. Det är säsong så då ska man ha bokat. Längst bort under en stor ek står vi. Ibland regnar det ekollen men framförallt så står vi i skugga nästan hela dagen. Äter lättlunch. Så småningom äter vi middag, stekt falukorv med stekt potatis och ägg. Gott! Sitter ute när åskvädret kommer och det regnar länge. Går in vid 10.
Dagens etapp: 194 km

5/8
Upp vid 8. Köper vallmofranska. Blir nog varmt idag med. Går en promis bort till BioMarkt. Handlar lite grönsaker och rostbröd på dinkelmjöl, €10,16. Hoppsan. Hämtar ut användarnamn och lösenord men får ingen kontakt under eken. Vi står nog för långt ifrån. En svensk kommer förbi. Tänk att vi är två husbilar från Sverige här. Dom är värmlänningar på väg hem. Gör just ingenting fram till middag som blir pulled pork i pitabröd/m potatis. Gott. Sitter ute till 9.

6/8
Upp vid 8 (när annars). Köper franska idag med. Sitter mest och lider tills jag går ner till reception och surfar lite. Det kan ju inte bli så länge eftersom batteriet i PC:n är lite dålgt. Efter lunchen då jag har laddat på PC:n lite blir det en vända till ute på Internet. Till middag äter vi något så komplicerat som kokt korv med bröd. Vi orkar bara inte. Packar ihop markis och bord/stolar. Sitter inne med AC:n på. Skönt.

7/8 Lüneburg -> Witzenhausen
Halvjobbig natt i värmen. Köper bröd vid 8 och efter frukost checkar vi ut, €78,80/3 dygn, elen kostar efter förbrukning så det är därför som det blev lite "dyrt". Dusch ingår iaf. Strax efter 9 är vi på väg. Stannar och handlar på Lidl i Weyhausen €45,93. Vi har kört umleitung. Är på väg igen 1/4 över 11. 10 ö 1 har vi hittat till Campingplatz Werratal i Witzenhausen. Det är 11 år sedan sist. Siestastängt till 15. Vi stannar ändå, äter en macka och delar på en öl. 10 ö 3 står vi på plats, vi har betalat €23,60 inkl el/dusch och 2 bröd. Sitter ute och lider, det är 32 grader både ute och inne. Vid 7 fixar K middag, cevapchichi (färska) m potatis och grönt. Gott! Vi har duschat båda två innan middagen, men nu märks det inte. Köper varsin glasstrut till efterrätt. Tittar på TV. Tidig kväll.
Dagens etapp: 280 km

8/8 Witzenhausen -> Würzburg
K upp vid 7. Diskar och fixar frukost. J upp vid 8. Hämtar ut bröden. Det är mulet men ändå 23 grader. 20 i 9 far vi. Ringer svärfar på vägen vid 9. Verkar OK. Tankar på Shell i Bad Sooden-Allendorf 52,22 l (1,139/l). Handlar lite på Rewe i Herzberg 20 ö 10. 10 i 1 har vi hittat till Camping Kalte Quelle. Vi står en natt €20 inkl el, men vi får inte använda AC:n. Äter varsin macka till "lunch" Går en promis på campingen i hettan, 34 grader vid 3. Sitter mest och lider. Campingen proppar in vagnar och bilar. Inget som helst säkerhetsavstånd här inte. Vid 7 äter vi tunnbrödsrulle med kall korv. Det gick det med. K ställer om kylen till gasol för det börjar bli varmt i den. Elen räcker absolut inte till för den mängden gäster som finns här. Sitter ute till 9 med takluckorna och en del fönster öppna. K lägger sig. Jag läser 1 timma, öppnar sedan mitt fönster också och så somnar vi så småningom. Fest på andra sidan gatan på campingen hjälper en också att vara vaken.
Dagens etapp: 261 km

9/8 Würzburg -> Sigmaringen
Upp före 7. Svalt = 22 grader. Hämtar det beställda bröden 1/2 8. 8 far vi. Strax efter 11 står vi på ställplatsen i Sigmaringen, granne med campingen. Navi har gjort ett utmärkt jobb idag. Tar oss en promis i sakna mak in till stan vilket motsvarar ett stenkast. Går förbi en grekisk restaurang vid 12. Ska vi? JA! K tar lammkotlett och j "pannbiff", varsin öl också. Man fick sallad och ouzo på köpet, €21,40. GOTT! Är tillbaka i bilen 1/4 ö 1. Solen bränner. Vi stoppade i €1 i elmätaren som ger oss ström i 4 timmar. AC:n går på högvarv. Enl. ställplatsboken (ADACs 2015) kostar det €10/dygn att stå här och €1 för 2 timmar el. Vi betalade €8/dygn och som sagt €1/4 timmar el. Vid 8 blir det nog en till. Vid 6 kommer åskan och vi drar oss in. Äter en macka tll middag. Tittar på TV men tar en Snok istället. Sedan en Murder she wrote, då tog pengen slut men inte går man ut i spöregn för att betala en till. Tempen är bra nu i bilen. K lägger sig tidigt, jag ser färdigt på filmen och det bara åskar.
Dagens etapp: 265 km

10/8 Sigmaringen -> Mulhouse
Upp 8. Åskvädret var verkligen massivt med tillhörande regn. 20 i 9 far vi. Tankar på Aral i S. Handlar på Lidl. Man måste ha vatten. Navi kör med oss i Mulhouse och tycker att vi ska åka under en bro som är 2,7 m. Det går inte alls, vi är 3,1 m. Ut här ifrån. Samma väg säger hon. OK då kör vi själva och hittar helt plötsligt campingskylten. Strax efter 12 står vi uppställda på Camping de L'ill, har betalat €22,30/dygn inkl el/dusch. Vi duschar båda två och det är helt underbart. Vid 6 köper vi en stor pommes frites i snackbarskiosken, €4 tog dom för den men den räcker till fyra. Äter pommesen med grillkorv. Lite senare går vi på vinprovning, men vi köper inget för dom var inte goda. Idag har tempen inte kommit upp i 30. Vackert så. Tittar på TV.
Dagens etapp: 193 km

11/8 Mulhouse -> Beaune
Upp vid 7. Förbereder frukost. Hämtar baguetten vid 8. Diskar och tömmer gråvattentanken. Lämnar campingen 1/4 i 9. Betalar €4,40 i motorvägsagvift vid Fontaine. Tar en biljett i St Maurice och betalar €23,30 vid avfarten till Beaune. Det blir ju nästan 300SEK för att åka motorväg, nä nu struntar vi i det och åker D-vägar fr o m nu. Åker åt fel håll först men kan vända och hittar kommunalcampingen i staden. 1/4 i 12 är allt uppställt och klart. Stora tomter på grus. Efter en enkel lunch går vi en promis runt campingen. Aha, vi står på en "gran confort"-plats! Undrar vad den kostar? Äter lätt middag vid 6. Ringer grannen Kickie och meddelar hur långt vi kommit. Tittar på TV en stund sedan tar vi ett par Snokar.
Dagens etapp: 232 km

12/8
Upp 1/2 8. Köper baguett och croissant med choklad. Efter frukosten går vi ut på stan, innan hettan kommer. Hittar det jag vill se. Är hemma igen strax före 10. Efter lunchen utnyttjar vi vår gratistimme internetsurfning, det gjorde man i ett hyfsat svalt TV-rum. Kollar kontona, ser bra ut. Försöker komma ut på fb men det går inte. Kollar mail och läser lite nyheter. Tar varsin härlig dusch. K fixar middag, köttbullar, potatis och grönt. Tittar på TV, tidig kväll.

13/8 Beaune -> Bourg-en-Bresse
Upp 1/2 8. Efter frukost checkar vi ut €44,80/2 dygn inkl el/dusch. Behagligt ute, 22 grader. Stannar och handlar på Lidl i Corpeau, €40,56. 1/4 ö 11 står vi i B-n-B, €15,40/dygn inkl el/dusch/wifi. Går till Casino och handlar lite till. Tillbaka i bilen strax efter 12. Äter lättlunch till bruset av AC:n. Vi skulle inte kunna leva utan den. Kollar om vi får tag i Internet. Receptionen har lovat det över hela camping. Jo det gick. Vid 5 äter vi Jägerbällchen med potatis Gott. Sedan kommer en regnskur. Tittar på TV. K lägger sig tidigt. Jag spelar på fb till 10.
Dagens etapp: 129 km

14/8 Bourg-en-Bresse -> St Nazaire-en-Royans
Upp 8. Det har regnat inatt och det förstärks när man står under träd. Slutar liksom aldrig. Lämnar campingen 10 i 9. Tankar på Total för €71,87 (1,200/l). Strax efter 12 har vi kommit fram till St Nazaire. Receptionen har knapp öppet, 9-10.30 + 17-19. Det är väl ingen service. Inget anslag om att t ex ta en plats och anmäl er sedan. Vad gör man? Man läser ordentligt på dörren och tar en plats enligt order. Det syntes väldigt dåligt. Äter lättlunch och så lider vi inte så mycket. Checkar in vid 5. Får koden till internet som man bara får tag i från rummet bredvid receptionen eller från bordet utanför (som solen gassar på). Smart. Äter svenskgjorda pannbiffar med löksås till middag. Inte dumt faktiskt. Eftersom vi inte får in någon TV alls blir det en Snok idag och tidig kväll.
Dagens etapp: 173 km

15/8
Upp 8. Ringer svärfar efter frukost. Verkar OK. Går till "hamnen". Köper biljett till båt & trädgård hos Grottutställningen €39. Kommer ombord & får plats längst fram på "hjulångaren". Träbänkar. Hmm inte skönt alls. Kapten frågar om vi talar franska. No! Vi får häften på engelska. Fransktalande guide annars som höll låda för 7. Jätteduktig. Strax efter 11 är vi framme i La Sone och går in på trädgården. Nya prylar. När vi glott färdigt går vi en tur på stan. Som tur är det inte varmt idag mer risk för regn och åska verkar det som. Var ska vi äta? Sätter oss på La Vierge Noire. Tar varsin entrée, K tomat och mozzarella sallad och jag melon med portvin. Sedan en gratäng på squash och någon sorts paté som inte jag tyckte om, å så en stor stark till, €43,60 kostade det. Inte klokt. Går tillbaka till trädgården och köper en vas till våra vaktande grannar i Mörlunda. Vasen (i lera) har stått i det kalkrika vattnet i 2-3 månader och därmed blivit förstenad. Tar varsin Magnumglass till efterrätt. På utresan var det tjattriga fransyskor på båten, på hemresan är det italienskor. Suck, inte en lugn stund. Är tillbaka på campingen vid 1/2 5. Vid 5 går vi och betalar för 2 nätter, €30 inkl el/dusch/wifi. Det är ju inte dyrt. Handskrivet kvitto fick vi också. Äter grillkorv till middag. Kollar på ett par Snokar.

16/8 St Nazaire-en Royans -> Orchamps
Upp 1/2 7! Lämnar campingen 1/2 8. tankar 32,61l utanför Lyon (1,259/l). Dyrt. 1/4 i 1 har vi hittat campingen i Dole men dom har lunchstängt till 2. Vi åker vidare och 1/2 2 står vi på kommunalcampingen i Orchamps, €13/dygn inkl el/dusch. Vi har nog aldrig sett en mindre reception och/eller servicehus! Äter lättlunch inhandlad på macken där vi tankade. Kollar på campingen som är lång men smal. Kan det vara som en ö? Äter köttbullar och stuvade makaroner till middag. Kan inte få in någon TV så det får bli ett par Snokar istället.
Dagens etapp: 333 km

17/8 Orchamps -> Metz
Upp 1/2 8. Bara 17 grader ute! Nästan hutter. Far iväg 10 i 8. 20 i 11 tankar vi 45,75l i Vincey (1,114/l). Strax före 12 tar vi inpå Metz Plage i Metz. Byggnation pågår där vi stått tidigare, så vi får gräsplats. Den ena grannen gör intrång på vår tomt, så vi brer ut oss så mycket vi kan. Grillkorv till lunch. Duschar båda två. Men det var hett hos mig och lagom hos Kent. Väntar på att restaurangen ska öppna, receptionen säger vid 5. Vi går dit vid 1/2 6 och allt ser halvfärdigt ut. Köper en baguette och så äter vi gulaschsoppa till middag istället. En besparing på minst €27! Sitter ute efter middagen till ca 1/2 8 då det börjar regna. Tittar på några Snokar.
Dagens etapp: 296 km

18/8
Upp vid 8. Köper Rustiguett €1,30. Strax före 9 går vi för att hitta saluhallen vi läst om. Vi har inte en aning om var den är. Vi handlar lite på en Casino + ett par eclairer (?) hos en konditor/bagare. Är hemma igen 1/2 11. Äter eclairerna till "lunch" (Ks idé) m kaffe. Termometern orkar upp till 17 grader. Det är igenmulet och risk för regn ser det ut som. K byter halvljuslampan på vä sida. Här går det att köra enögt men inte hemma. Solen hälsar på en stund. Äter svenskgjorda pannbiffar med hamburgerbacon + diverse till middag. GOTT! Diskar två dagars disk. Tittar på Snokar.

19/8 Metz -> Neumagen-Dhron
Upp 8 och köper bröd. Checkar ut 20 i 9 i solsken men det är bara 15 grader. €42,40/2 dygn inkl el/dusch. Handlar på Cora i Mondelange (jag som trodde att det var i Hadondange). Är på väg igen 1/2 10. 10 ö 11 står vi i Neumagen-Dhron med Moselblick. Vi har betalat €34/2 dygn inkl el/dusch + €10 i pant för toa/duschnyckeln. Äter grillkorv till lunch. Nu är det 20 grader ute. Tar en liten promis genom byn och kollar saker. Slaktaren har slagit iten. Bagaren som hade allt möjligt är nu ett kafé och nybakt. Hittar inte så många restauranger, destå fler vinbutiker och kaféer. Äter steak haché till middag. Får inte in någon TV så det får bli några Snokar.
Dagens etapp: 142 km

20/8
Ett himla liv på morgonen. Ett flygplan före 6. Sedan började kyrkklockorna. Upp 8. Solen skiner, 13 grader. Går till bageriet, då ser jag att slaktaren inte alls slagit igen. Går en kort promis efter frukost. Köper wifi €2/24 h. Det kommer förbi 2 svenskar. KUL! Dom var från Vadstena. Grillkorv till lunch. Surfar och spelar lite. Duschar båda två och det är så fint så man knappt törs gå in. Vid 5 går vi till Käpt'n Cook och äter middag. K tar Römerschnitzel och jag geflügelfilé. Å så varsin stor stark. €34,80 gick det på. Värt varenda cent. Kollar på 1 1/2 Snok, det blev över igår. Granne Kicki ringer och pratar lite. Vi är på väg hemåt får hon veta. Efter K lagt sig försöker jag surfa lite men det går inte. Lägger patiens istället.

21/8 Neumagen-Dhron -> Datteln
Kyrkklockorna har spatt idag också. Upp före 8 och köper bröd. Solsken idag med. Checkar ut 9 och får tillbaka vår €10 för nyckeln. Handlar lite på Edeka både i mataffären och drickabutiken. Tankar på Jet i Dortmund men hittar inte ställplatsen vi skulle till. Snurrar ordentligt innan vi hittar ut åt rätt håll. 1/4 i 4 står vi uppställda på en camping utanför Datteln, Freizeitpark Klaukenhof. €17/dygn med el. Dusch 0,50, varmt diskvatten 0,10-0,40. Äter pyttipanna till middag och så var den slut. Diskar i kallt vatten eftersom vi inte visste då att varmt kostade pengar. Vi får in TV. Det var det gamla vanliga felet, kontakterna hoppar ur. Våra grannar till vänster är; 2 åsnor, 2 getter, 2 får och 1 bagge. Änderna bor nog inte där permanent. Går en vända på permanentcamping. Bättre än normalt. Tittar på TV. Lägger oss tidigt. Lång dag men ändå inte.
Dagens etapp: 366 km

22/8 Datteln -> Lübeck
K upp vid 7, fixar frukost. Solen skiner och det är 14 grader ute. Lite hutter. 8 åker vi. Får Stau söder om Hamburg men det flyter. Radion varnar för stau söder om Lübeck också. Lagom till vi kommer till köslutet blir det tvärstopp, olycka. Vet inte hur länge vi står men 2 är vi iaf helt klart uppställda på Schönböcken. Äter grillad macka till lunch. Sedan sitter vi och ser campingen fyllas på. Äter lasagne till middag. Den var god. Pratar med svenskar med en ursöt terrier. Tittar på TV och sista Snoken.
Dagens etapp: 373 km

23/8
Upp 1/2 9! Köper bröd. Ser campingen tömmas på vagnar och husbilar. Tar en promis bortåt Netto med hopp om att dom har öppet på en söndag men det hade den inte. Köper 24h wifi €2. Ägg och bacon till lunch. Duschar båda två. Framåt eftermiddagen komer en beige Cheva och en 610 Polar inkörandes. Gunilla & Sture? Ja! Kul. Ställer sig inte så långt från oss. Går en vända för att kolla på Caravanaren i Concorden. Kia & Åke Svennbeck. Så det kan bli, det var länge sedan vi sågs. Sitter en stund hos G&S och svamlar lite. Äter Cordon Blue till middag. Packar ihop markis, bord/stolar. Tittar på TV och Murder she wrote. K tidig kväll och jag fb-spelar till 10.

24/8 Lübeck -> Burg
Upp vid 8. Köper bröd och sedan blev det frukost. Checkar ut vid 9, €40/2dygn med el. 1/2 11 mellanlandar vi hos Nielsen. 5 i 11 är vi färdigtköpta där €150. 11 är vi uppställda på ställplatsen. Går tll Sky för att köpa lunch/middagsmat. Äter grillad macka till lunch. Tar en promis till efter lunchen. Kollar in vad Scandbutiken har. Ungefär €1 dyrare än Nielsen på "allt". Köper 1l Chardonnay €2,49 och BiB av Franks finaste €5,55. Regnet kommer så smått. Vid 5 lyxar vi till det (igen!) och går till McD. Handlar lite till på Lidl. Kollar på TV men så blir den dålig. Tar en Columbo istället.
Dagens etapp: 95 km

25/8 Burg -> Bromölla
Har åskat och regnat under natten. Upp 1/4 i 7. Snabbfrukost. Tankar på Esso (1,109/l) 20 i 7. 5 i 1/2 8 har vi köpt biljett och står på kajen i spår 6, avgång 07.45! €117,46 inkl alla tillägg. Färjan lägger ut och till i tid. Strax efter 9 har vi kört 7000 mil m Laura. Grattis! 1/2 11 är vi på svensk mark igen. Strax efter 12 står vi på plats 37 på Strandängens Camping i Bromölla. Äter lättlunch. Kollar på friidrotts VM på TV och Trädgårdstisdag.
Dagens etapp: 319 km

26/8 Bromölla -> Mörlunda
Upp 20 i 8. Efter frukosten packar vi ihop och tömmer gråvattentanken. Checkar ut 220:-/dygn inkl el/dusch. Lämnar campingen 5 ö 1/2 9. 1/4 i 12 kör vi in på tomten.
Dagens etapp: 259 km

Det har varit en trevlig semester, fast lite väl varmt i början. Laura har skött sig utmärkt!

Hela semestern: 449,1 km

Tillbaka till början