Caravan Club of Sweden logotyp Logotyp FICC logotyp Bilder 2009

2009 Ipswich, England

Ska vi verkligen till England igen!? Ja OK, vi har ju faktiskt inte varit till Wales, inte heller Ipswich ska villigt erkännas. Så vi får väl ta oss dit i år igen. England tycks få rally vart 10:e år ungefär, varannan gång håller the Camping Club i det och varannan the Camping and Caravanning Club. Det är det sistnämndas tur det här året. Vi bokar färjebiljett över Engelska kanalen via den klubbens resebyrå och får mellan 30-35% i rabatt. Inte dumt, när TT har höjt priset som dom gjort.

Som hjälp i planeringen har vi detta material. Endast för England/Wales då förstås. Campingarna i Frankrike finns på nätet. Ställplatsen i Tyskland hittade Kent i Borderatlasen.

24/7 Bålsta ->Djulö camping, Katrineholm

1/4 i 1 lämnar vi ett mulet Bålsta och kl 3 är vi uppställda på campingen. Det är ganska fullt och solen skiner. Vi står på plats 37 men har elskåpsnyckel 27. Den behöver vi dock inte använda eftersom skåpet redan är öppet. Går till strandcafeét när det börjar bli middagsdags. Möter Älvesands som vanligtvis står på Mista. Köper oss varsin 120 gr kycklingburgare för 50,-/st och tar hem till bilen. Smakade alldeles förträffligt. En 1-mansorkester ställer upp under ett partytält och drar igång vid 7-tiden. Gamla kända låtar. Trevligt inslag. Vi lägger oss vid 10 och orkestern fortsätter spela. Vi har ingen aning om när han slutar.

25/7 Katrineholm -> Trelleborg

Upp strax före 8. Det är mulet. Checkar ut och betalar 175:- för dygnet. Inte så farligt dyrt. Campingvärden upplyser oss om att dom numera har vinteröppet också. "Bara ring, innan ni kommer." Det hade varit ca 40 ekipage där senaste vintern. Vid 1/2 12 så syndar vi igen, den här gången i Värnamo. Tar varsin Angusmeny på Burger King. Smakade väl. Tankar 64,84l i Örkelljunga. Bilen har dragit ca 1,21l/mil. Hmm, inte så bra, fast vi har ju haft motvind nästan hela tiden sedan igår. Kl 3 är vi framme på rastplatsen i Trelleborg. Gör ingen särskilt. Kollar lite på TV (dansk textad Barnaby!). Lägger oss tidigt.

26/7 Färja Trelleborg -> Travemünde. Lübeck

Jag går upp vid 7. Litar inte på Kents inre klocka. Läser ett kapitel eller två innan Kent kommer upp. 20 över 7 åker vi till terminalen och checkar in. Står i spår 51 och väntar. Kl 9 får vi köra ombord! Det var tidigt! 10 över 9 sitter vi och äter frukost. Himmelskt gott! NU är det semester. 20 i 10 är vi klara med det och åker upp och intar vår hytt. Står och tittar ut när färjan lämnar kajen. Duschar och slappar till framåt 12, då går vi till shoppen och köper 1 whiskey och en liten Dooleys. Lite godis kommer med också. Tittar på F1 på TV. Lewis Hamilton vinner före Räikkönen och Webber. Kommer fram i tid till Travemünde. Vi har fuskat och har haft kylen på gasol hela tiden. Kommer ut på B75 och får STAU direkt! Vad är detta? Det är visserligen söndag och klockan är nästan 1/2 6, men ... Någon kilometer längre fram ser vi att det beror på vägarbete (som inte utförs på söndagen, men avspärrningarna finns där ändå). När vi passerat detta åker vi vidare i normal hastighet. 10 ö 6 är vi incheckade på Campingplatz Schönböcken och står mittemot Tom, på första till höger. Sitter utanför vår bil och pratar till framåt 10. God natt!

27/7 Handla

Kent går upp strax efter 7. Vill hinna gå innan det blir rusning. Köper sedan bröden som jag beställde igår. Jag fixar frukost som vi äter ute i fukten. Det är ca 17 grader ute och mulet men det känns ändå inte kallt. Vid 1/2 9 åker vi iväg till Citti. Tom sover fortfarande (kan man misstänka). Vi tar ut var sina €300 i bankomaten. Det borde räcka ett tag. Handlar lite smått och gott på Citti för ~€174. Kent går till bilen med den inhandlade och jag går till Aldi för att köpa kantareller. Kommer därifrån med 1 gin, 1 fl rött och 1 Rebenshoppen + 1 brk sparris. Hittade inga kantareller. Är tillbaka på campingen vid 1/2 10 och Tom är nästan färdig att åka. Vi tar en ny plats på mitten = nära till allt. Tom kommer iväg till slut vid ca 1/4 ö 10. Han lovar att SMS:a hur A7 är med vägarbeten och så. Vi äter kokkorv till lunch. Radion har varnat för att det blir åska till kvällen, men just nu (12.25) skiner solen. Som tur är så blåser det också annars hade det nog varit riktigt hett.

28/7 Lübeck -> Wachtendonk

Kent är uppe med tuppen (ca 1/4 ö 7) och köper 4 bröd. Efter frukost så töms det toa, diskas, töms avlopp och fylls på färskvatten. Checkar ut, €37/2 dygn, och är på väg igen 20 i 9. Solen skiner. På rekommendation så åker vi A7 till Hannover och sedan tvärar vi till Dortmund/Duisburg. Vid 12 tankar vi på Gütersloh Nord. Nu har bilen dragit drygt 1,23/mil. Det blir bara värre och värre. Vid 2 har vi (eller rättare sagt navigatorn) hittat till ställplatsen i Wachtendonk. Enligt upplysningstavlan så är det plats för 18 bilar, Vi tror nog mer på 13-14 st. Efter en sen lunch går vi för att titta oss omkring lite. Det var inte långt till den historiska stadskärnan. Höger utanför ställplatsen och sedan första vänster. Trevliga gamla byggnader och en hel drös med snattrande änder i Niers. Tillbaka i bilen är det bara 31 grader inomhus. Vi har inte mynt nog att köpa el för så vi får vara utan ACns kylning. Grannarna kommer och frågar (av nyfikenhet) vad vi tycker om Nieder Rhein? Är vi där? Inget särskilt ärligt talat vi är ju 'unterwegs'. Dom tipsar om franska ställplatser. Kollar lite på TV.

29/7 Wachtendonk -> Calais

Upp vid 1/2 8. Åker vidare efter frukost. 1/2 9 är vi i Holland och 20 över i Belgien. Navigatorn tar oss på en omfartsväg innan Antwerpen. Åker bl a genom Schilde som ser trevligt ut. Krypkör runt Antwerpen på ringen. Det tar väl 20 minuter av vår planerade restid. Även ringen runt Gent tar en evinnerlig tid. Trafikplanerarna får nog tänka om. Tankar på Total vid 1/2 1. Franska gränsen passeras vid 1, ca 40 minuter för sent enligt Navi. Får plats 185 på camping municipal i Calais, €12,75/dygn. Som hittat fast man får betala i förväg, men det gör väl inget. Vi har nästan havsutsikt, att vi inte har det beror på vallar. Servicehuset är granne med oss. Gemensam dusch (ingår) men som tur är med egen dörr. Sittoa för herrarna har ring, det har inte damernas. Undrar varför, det var likadant i Castillones förra året. Äter pannbiff till middag. Tar en promis runt campingen. Ca 250 platser. Mycket ungdomar. Kan det bero på stranden som finns strax bakom? Efter många försök får vi till slut in några TV kanaler, bl a två engelska. Det börjar regna vid 9, inte så mycket. Hela dagen har det dock blåst väldigt mycket, så det har inte känts särskilt varmt. Kollar på ett avsnitt av Midsomer Murders. Tyvärr så hade vi redan sett det hemma, för ca 4 veckor sedan. Häpp! Lägger oss 1/2 11.

30/7

Vid 1/2 2 tröttnar Kent på markisens oväsen i blåsten. Han går upp och tar in den. Jag hjälper honom och lägger sedan undan stolsdynorna. Sedan verkar det som om blåsten avtar men det är nog inte sant. Det börjar iaf regna ganska ordentligt efter ca 30 minuter. Somnar om så småningom.

Upp 20 ö 7 (?). Solsken och blåst. Frukost. Kent tvättar fronten och vindrutan på bilen och jag diskar. Går in till stan vid 9. Hittar ingen komplett mataffär men däremot en delikatess. Köper 2 biffar och 1 bit paté för €8,51. I en brödbutik, inte långt från campingen, köper vi en långfranska som skivas på plats och läggs i en specialpåse. Vi köper också 2 petit chouxer med jordgubb och en liten burk sparris. Det blir bra till biffen. €6,40 betalar vi där. På vägen tillbaka frågar vi i receptionen om vi kommer ut imorgonbitti vid 06.30. Jodå, om vi pratar med dom som är på toa då. Jaha!?. Är hemma igen strax efter 10. Tänk att vi aldrig är borta längre än en timme! Fikar och äter petit choux. Gott! Gör inget särskilt fram till lunch, det blåser fortfarande. Äter smörgås till lunch på vårt nyinköpta bröd och paté. Supergott för att vara så enkelt! Tar en liten promis till husbilsparkering utanför campingen. Kostar €7/24 h, ingen dusch med WC och blåst från havet. Försöker knäppa kort på stranden men håller nästa på att blåsa bort. Sand i munnen får vi också. Vi har ju glasögon båda två så ögonen slipper sand. Äter biff med lök och bearnaise till middag. Supermör biff! Värt varenda €.

31/7 Calais -> Ipswich

Upp strax efter 6 UTAN väckning. Det är 14 grader ute. Usch! 5 i 1/2 7 åker vi. Jag har hittat personal i vårt servicehus och begärt hjälp med öppning av bommen. Dom vill se vår faktura innan vi får åka ut. I passkontrollen ber dom oss åka åt höger för dom vill kolla husbilen. En man kommer in genom bodelsdörren och kolla i garderoben och på toa. Thank you, good bye! Jaha. 1/4 i 7 står vi i spår 23. Vi är alldeles ensamma. Vid 8 får vi åka ombord. Vi står ganska långt fram på färjan. Fort som 17 upp till Le Relais där man kan äta frukost. Stängt! Vi sitter ner och väntar på avgång. Då öppnar restaurangen. Vi tar varsin ihopkomponerad frukost för €12. Hyfsat gott. Köper 1 dunk vin och 1 fl portvin för €25. Växlar €100 till £77,80. Ingen vidare bra kurs. Kommer fram försent. Betalar €1,50 för färd genom Dartfordtunneln. Får ett "jätte" stenskott av en grusbil. Dj-r. F-n. Räckte det inte med den något mindre vi fick för ca 4 veckor sedan? Vi stannar i Chelmsford och handlar lite på Tesco. 1/4 över 12 (sv tid) åker vi vidare. Navi har lite svårt med höger och vänster plötsligt. Vi läser kartan hellre. Står på plats på lägret 1/2 2 (sv tid) som nästsista ekipage, det betyder att vi står nära servicehuset. Svenskarna har fått bra plats i år. Inte så farligt långt till underhållningen. Hämtar ut vår påse, 1 mugg är presenten i år. 1 extra vimpel får vi också av själva FICC, som firar 75 år i år. Magnus och Anikó har fixat en tipsrunda (typ), gissa kryddan/örten. Kul. Äter lunch (smörgås med paté) innan vi sätter igång på allvar med uppställningen. Kent förankra markisen ordentligt för det blåser här också. Sätter även upp vindskyddet. Ställer ut stora bordet som matbord åt oss. Det lilla får stå på sidan om. "Murikkan" ställer vi också i ett "hörn". Allt är klart för frukost imorgon. Just det, mattan ligger ute också. Äter gulaschsoppa till middag. Vi köpte nog fel sort, men den var god den också. Vid 1/2 8 är det långbord, det är faktiskt så pass kyligt att jag har ponchon på mig och K fleecejackan. Vi får bubbeldricka och chips som tilltugg. Vi får även en liiiten terrakottakruka med västkustmotiv på (för värmeljus). Jättesöt. Är hemma igen vid 1/2 10. Tom sitter och pratar med oss till framåt 1/4 över 11. Natti, natti!

1/8 Rally

Kent går upp före 8 och går och duschar. Frukost. Äntligen ägg och bacon. Svahn kommer förbi och frågar om vi blivit fullständigt brittifierade, men nej vi brukar äta ägg och bacon. Själva åt dom sill och ägg till frukost. Går en vända till salutorget. Köper en ställplatsbok över Frankrike. Den verkar bra. Säljaren pratar och pratar så vi kommer aldrig därifrån. Köper mattpinnar på ett annat ställe, 1 påse till oss och 1 till Tom. Köper toapapper och husbilstidning också. Det finns matvagnar också. Yorkshire pudding, Cornis pasties, fish 'n ships, crepes bl a. Vi vill idag har Fish 'n ships, torsk eller kolja finns det att välja på. När vi beställer så säger han att han nyss tänt på oljan och att det tar ca 45 minuter innan han kan leverera. OK. Går och köper Gigantisk yorkshirepudding med kött, potatis, ärtor, morötter och sås (?). £5,50/st. Väl hemkomna med varsin förpackning så ser vi att det är ju jättemycket mat. Blir t o m över till middag. Vi ser en vindrutereparatör på området bredvid. Kent går dit och frågar om han kan komma och titta på vår skadade ruta. 15 minuter senare kommer han. Han frågar hur gammal är skadan. Han förklarar hur pass bra reparationen kan bli. OK. Vi frågar vad han vill ha för jobbet, normalt £20/skada, men han tar £30 för båda. OK kör, säger vi. 30 minuter senare kommer inmarchen förbi oss. Det var inte lika häftigt som vanligt. Inte lika många som klätt upp sig. När hela tåget passerat är reparationen nästan klar. Han är jättenöjd med utfallet på den stora skadan (nyaste). Det är vi också. Det syns knappt att det varit ett stenskott. J duschar innan Kent fixar middag, engelskt bacon och cole slaw för mig, Kent tar resterna från lunchen till fläsket. Det började regna ordentligt lagom till middag, men vi kan sitta ute ändå. Vid 6 har det lugnat ner sig och vi går till en av pubarna och tar 1 pint och 1 glas (2,5dl) vin £4,90. Är väl hemma igen vid 7. Kollar på TV. Regnar som bara den. Suck.

2/8

Upp vid 1/2 9. Frukosterar ute i solskenet. Tar fram cyklarna och försöker hitta till Sainsburys. Vi behöver hämta ut pengar. Vi tar fel väg först, men hittar rätt i nästa försök. Parkerar cyklarna på cykelparkering. Det är nog bäst att följa regelverket. Hämtar ut £200, vi ska ju campa vidare senare i veckan. Går in i affären också. Köper en förpackning med jordgubbar, smör och en tidning med modelljärnväg. Vi cyklar in en annan väg till rallyt. Om det blev kortare än vägen ut? Ingen aning. Vid 11 kollar vi på fårhundar som jobbar. Jätteduktiga. 5 hundar som samarbetade för att få in 5 får dit chefen ville. Sedan kom det ut 6 gäss som behandlades på samma sätt. Pratar en stund med Tom på vägen tillbaka. Kent går hem och rakar sig och sedan går vi och köper fish 'n chips, torsk vill vi ha. Fiskfilén vi får är lika lång som min bärbara dator är bred! Pommes frites blev det över till middag. Det är bra. Lunchen blev inte så dyr ändå, £5,50/st. Gunilla och Rolf kommer förbi för att bese vår bil. Sedan går vi iväg till tyskarnas tillställning (alltid på en söndag och kl 14.00). Äter och dricker gott. Toms vän (och vår?) Maureen hittar oss, berättar att dom bytt bort tesilen dom hade till en ny bil. K och jag försöker kolla på den men vi missuppfattade nog Maureens anvisning. Hittar hennes man senare och han förklarar bättre. Kul att dom fortfarande är med. Är hemma igen vid 1/2 4. På kvällen är det Abba inferno i paviljongen. Vi missar ca 10 minuter. Dom var ganska bra dom som föreställde Abba. Heart and Soul som uppträdde mellan de två föreställningarna med Abba var också ganska bra. Är hemma igen vid 12.

3/8

Idag gör vi en liten utflykt med Tom som chaufför. Vi åker till Jimmys Farm, 5-6 km söder om Ipswich. Kent och jag vandrar runt i Nature trail och tittar på Essexgrisar t ex. En helröd hornlös ko med kalv finns där också. Den är också utrotningshotad. Det är trevligt med folk som försöker rädda något för framtiden. Handlar i butiken, 3 skink"biffar", 1 sirloin steak och 6 farm eggs, £20,14. Häpp! Hemma igen lagom till lunch. Vi äter engelska jordgubbar med tysk alpgrädde (vispad) till. Inte världens nyttigaste mat (i somliga kretsar) men gott. Fast jag måste nog ändå påstå att vår (Arlas) 40% vispgrädde är godare. Våra grannar, Caravan Club, ska ha en liten tillställning på eftermiddagen och vi blir inbjudna. Nu är vi ju inte ensamma, det ska villigt erkännas, men det var lite väl mycket folk. Alla fick nog det dom ville ha ändå, jag provar tre olika öl, ett antal olika snittar och godis. Kent fixar middag idag, skinkbiff från Jimmys Farm. Skinkbiff kanske är ett felaktigt uttryck men jag vet faktiskt inte vad jag ska kalla det annars. Kent och jag delar på 1 biff och det räckte. Så mört köttet var, inte klokt. Inte riktigt lika mört som kotletterna i St Nazaire men inte långt ifrån.

4/8

Svenskaftonsdag. Förberedelserna börjar redan på förmiddagen med att tre partytält ställs upp på "Sveavägen". Framåt eftermiddagen kommer bord/bänkarna som vi fått låna för kvällen. Tom har ställt ut sina egna bord och stolar för kvällen. Vi tillhandahåller skopa till ärtsoppan och bryggt kaffe (fast Tom höll med kaffet). Maureen och Robert kommer strax efter 5 (sist av alla). 4 brk ärtsoppa tar slut i rasande fart. Punchen tar inte slut. Sedan äter vi ost och kex med vin till. Vid 7 måste M&R gå för dom ska vara med hos irländarna. Vi blir sittande ett tag till.

5/8

Frukost ute vid 8. Vid 11 går vi till M&R för vi är bjudna på 11-kaffe och förevisning av nya bilen. Maureen pratar för 7 som vanligt och efter en timme ber vi om visning av bilen. Den är naturligtvis trevlig att se på, bra planlösning för två som har ont i knän och höfter, men frågan är om det håller i längden. Det är en italiensk Mizar från CI. Vi har sett utställningsexemplar som inte hållt särskilt länge. Vi får hoppas för deras skull att detta exemplar håller. Äter sirloin steak till middag à £30/kg(!), det kött vi köpte på Jimmys Farm. Faktiskt så var den inte lika bra som den i Calais, men smaken var bra. Köp alltid kött från gräsätande djur! That makes a difference. Kollar på Midsomer Murders när Kalle G kommer och bjuder in oss på en drink. Vi hade redan sett avsnittet hemma för några veckor sedan, så det var ingen förlust. Peter A tittar också in hos Gidlöv och blir sittande. Vi är hemma igen 1/2 1.

6/8

Info vid 10. Kroatien får rallyt nästa år eftersom Ungern hoppat av. Det rallyt blir tidigt (juni) innan skolorna slutat. Hur många svenskar kan komma då? Enbart pensionärerna!? 2011 får Prag rallyt. Canada 2012, Polen 2013 och Finland 2014. Yes, vi behöver inte åka på någon av dom. Äntligen fria! Det är varmare än varmt idag. Uppåt 27 grader. Packar ihop det mesta. Vid 5 går vi till de engelsmän som bjudit oss på party (det är ett annat party på g också fast åt andra hållet). Hjälper Maureen med dukningen. Alla som bjudit in folk ställer ut mat av olika sorter, snittar, pajer, kakor, korvar, chips osv. Är hemma igen vid 7. Kollar på TV. Tor m fru kommer förbi och berömmer bilen. Swahn kommer förbi och säger hej då, dom far tidigt imorgon bitti. Tom kommer förbi för han känner sig ensam när alla är på internationella aftonen, inte ens vi vill vara med honom nu. Stackarn. Lägger oss tidigt.

7/8 Ipswich -> Kingsbury Water Park

Säger hej då till dom som är kvar vid 1/2 9. Försöker hitta parkering på Lidl för vi behöver handla. Alla p-rutor är för typ Smart. Äsch. Vi försöker hitta affär i Kettering men misslyckas. Tankar på Shell vid M6 northbound 62,18 liter à 14,29 SEK. Häpp! Strax efter 1 har vi fått plats på Kingsbury Water Park (CCC) för det facila priset av £21,43. Äter en cornish pastie som vi köpt på Shell till lunch. Campingen är så fin som vi förväntade oss. Gratis dusch och övrigt varmvatten. Vi fick dessutom den sista obokade platsen på hela campingen. Det var bra! Äter tyska burkkåldolmar till middag. Kollar lite på TV.

8/8 Kingsbury Water Park -> Tregart

Oj, vi vaknar sent, 1/2 9. Solsken idag igen. Diskar innan vi far. En diskgranne berömmer bilen. Har aldrig sett något så vackert förut. Tack för det! Lämnar campingen vid 1/2 10. Vid 1 stannar vi utanför Rug på en Farm shop och café. Köper hamburgare och rump steak, £11,74. I affären köper vi 1 öl, 1 fl vin, 6 ägg och ett bröd för dryga £11 också. Dom har servering också så vi köper varsin hamburgare med lök och 1 fl vatten, £8,10. Åker genom det vackra Snowdonia national park och var vi än vill stanna så står det 50 där redan förut. Otroligt! Vid 3 har vi hittat en camping utanför Tregart, Dinas Farm Camping & Touring Site, £13/dygn med el. Äter Rhughamburgare till middag. Kollar lite på TV, får bara in en kanal. Campingen är granne med en å som väsnas lite men den är fin.

9/8 Tregart -> Cenarth

Upp strax efter 7. Kent diskar. Åker vidare vid 8. Handlar lite på Spar i Tremadog. Man måste ta chansen när den kommer. Det är inte lätt att hitta parkeringsplats för vår bil. Tankar i Aberystwyth på Shell. Vid 1 har vi ställt upp på Cenarth Falls Holiday Park för £25/natt. I det ingår el och dusch. Det finns pool, både inne och ute, men det kostar extra. Campingen har bara 30 gästplatser, resten är villavagnar. Campingen har en "Health Club" och Pub/restaurang också.

10/8 Cenarth ->Bath

Det har regnat av och till i natt och vår granne har sina campingstolar ute hela tiden. Det är ett par stoppade saker, så dom lär ta tid att torka. Handlar på Sainsburys vid 1, någonstans mellan Bristol och Bath. Vägen är spärrad 50 meter från tvärvägen till campingen. Asfaltering pågår. Kent får instruktioner av en av arbetarna. Vi vänder och åker mot Bath. Navi får lite frispel ett tag, men rättar till sig och tar oss till rätt väg. Hela tiden har vi haft en holländsk personbil efter oss (ända sedan vi vände), dom skulle också till campingen. Hur länge vill ni stanna? frågas det i receptionen. Ja, kanske två nätter, vi får se. Vi börjar med 1. Tack, det blir £33/dygn! I det ingår el och dusch. Även här har vi en å i närheten inte lika stor som sist och inte lika fin. Förvånandsvärt mycket tältare här trots det höga priset.

11/8 Bath -> Canterbury

I Detling Hill tankar vi det billigaste vi gjort i England, £1,0299/l. Dyrast har varit £1,099/l. 1/2 1 har vi hittat till campingen i Canterbury och vi tar plats 3 i besittning för 3 dygn. Här finns massor med kaniner som springer runt på campingen. Vi har betalat £58,41/3 dygn. I det ingår el och dusch.

12/8

Igår kväll kom det en hel hög med holländska ungdomar vandrandes. Vi pratar lite med ledaren för gruppen. Han berättar att dom gått 90 km igår. En normal dagsvandring är 125 km. Varje ungdom bär 25 kg. Dom skulle in till stan senare på dagen. Vi går in vi 1/2 9. Enligt utsago från receptionen så tar det ca 25 minuter. Vi tar inte tid. Travar runt ett bra tag och knäpper en massa kort. Handlar lite på Londis på vägen tillbaka, då ser vi holländarna vandra mot staden. Är hemma igen vid 11, trötta i fötterna och varma. Som tur är så har det inte varit klart solsken.

14/8 Canterbury - > Dover -> färja till Calais -> Poix de Picardie

Lämnar campingen 1/4 över 7 och 1/4 i 8 står vi i spår 222. Nu får vi vänta. 1/4 över 9 är vi ombord på färjan, samma som överfarten för 14 dagar sedan, fast nu står vi längst ner och längst fram. Äter ihopplockad frukost för £12,75. Inte särskilt prisvärt. Köper 1 liter whiskey och 1 dunk rödvin. Kl 12 (europeisk tid) sitter vi i bilen och väntar på avfart. Handlar lite på Carrefour i Airaines för €61. 1/4 över 3 är vi uppställda i Poix de Picardie. Det är inte så mycket vagnar som står säsong här iår. Beror det på det ekonomiska läget kanske?

15/8

Det kommer ingen bagarbil iår. Beror nog på beläggningen på campingen. Tar en promenad in till stan och känner inte alls igen oss. Handlar lunch och middag på Carrefour 200 meter från campingen. Fikar när vi kommer tillbaka till bilen med varsin choklad eclair. Mumsigt. Tar en promis till, den här gången med kameran. Men var är den där gatan med de gamla husen? Vi hittar den inte.

16/8 Poix de Picardie -> Nehren

Betalar €36 för två nätter. Hm var det inte mycket billigare förra året? Tankar i Wasserbillig, Luxemburg. 74 liter gick i, bara 6 kvar. Alla mackar vi sett har varit stängda, det är söndag. Så nästa gång vi far till Frankrike/Luxemburg så ska vi se till att vi inte behöver tanka på söndagar. 1/4 över 4 blir vi uttittade i Nehren när vi intar plats 14. Man kan ju tro att vi är utomjordingar. Äter middag på campingen, jägerschnitzel m pommes och öl, €22,80. Gottigott som vanligt. Det har varit supervarmt på eftermiddagen. Termometern visade 36 grader.

17/8

Går till Leni och handlar vin. Pratar lite med Heinz som står på balkongen. Han såg ut att må hyfsat bra trots njurproblem och hjärtat. Köper 6 fl Rotling + 6 fl Kerner. Det finns inga Bacchus iår, kommer nästa år. Äter lunch på imbissen, brat- och currywurst m pommes och öl, Bitburger Radler. Vet inte om jag tyckte om öl blandat med citron. Orkar inte göra något särskilt på eftermiddagen, det är alldeles för varmt.

18/8 Nehren -> Lübeck

Köper bröd och checkar ut €21/natt. Vi låter Navi ta oss till Lübeck och i höjd med Mendig (tror jag) så har vi kört bilen i 1000 mil. GRATTIS! I höjd med Köln så har Navi snappat upp en kö och leder in oss i stan en stund, dvs av en avfart och på den nästa. Om det var någon kö vet vi inte. I Tecklenburger Land tankar vi och köper varsin ost- & skinkbaguett till lunch. Någonstans mellan Bremen och Hamburg så vill Navi skicka oss av motorvägen igen, men vi struntar i henne. Radion säger att det är kö mellan två avfarten men det är från andra hållet. Vi hade rätt när vi struntar i Navi. Programmerarna har mycket kvar att göra. Vi har inte ett enda stopp på hela A1:an, trots alla vägarbeten. Herr Wulff skriver in oss i Schönböcken. Jag köper två öl, 1 liten vatten och 1 fl rödvin i campingkiosken. Finske Göran är här, han hade farit runt i Cornwall efter rallyt.

19/8

Handladags. Var det idag det skulle bli värmerekord? Handlar lite på Aldi, bl a kantareller på burk. Å sedan shoppar vi loss på Citti (€215). Köper ett minneskort till lillkameran på Media Markt. Det skulle man väl kanske gjort innan semestern, men det kommer väl fler semestrar. Om det var billigt vet vi när vi kommer hem. Är tillbaka på campingen vid 1/2 12 och tar en plats vid trädhäcken till vänster. Sitter mest och lider hela eftermiddagen. Äter fläskkotletter till middag. Supergoda och möra!

20/8

Även idag tjatar radion om värmerekord. Går till Citti vid 12, handlar vin och en portabel gasspis. Rohdins från Enköping kör in på campingen på eftermiddagen. Kul, dom har vi inte sett på år och dag. Sitter och lider idag med. Ja, vi har AC i bilen, men man kan väl inte sitta inne jämt heller! Radion säger att det är varmaste dagen iår i Schleswig-Holstein idag, 34 grader. Betalar för tre nätter och herr Wulff vet vilken räkning han ska ta fram. NU är vi kända här också. Gösta R kommer och bjuder in oss på fika. Dom och ett par till är på väg till Kroatien. Så kan man göra när man är pensionär! Kent lägger sig tidigt, jag sitter uppe och tittar på friidrotts VM till 1/2 11.

21/8 Lübeck -> Travemünde -> färja till Trelleborg -> Mantorp

Ett åskväder passerar under natten. En blixt slår nästan ner i campingen. Sedan regnar det ordentligt ett tag. När vi går upp vid 7 så har regnet dragit vidare. 1/2 8 har vi checkat in till färjan och kl 9 kör vi ombord. Har avslutat frukosten innan färjan lämnat kajen (som vanligt). Jag för stödköpa en hårborste i "tax-free" butiken för jag glömde ta med min. Duschar, sover och läser fram till 1. Köper en trekantsmacka i Panoramabaren som vi delar på. Inget god. Kaffet var inte heller så gott. Kommer iaf fram i tid och efter någon mil så kommer regnet. Vi slapp "staus" i Tyskland men här i Sverige blir det det på E6:an och den vet inte Navi om, så vi får själva göra en "umleitung". Även här får vi något som kan kännetecknas som stau, men nu går det inte att göra en umleitung. Det finns inga extra vägar att ta till. Och varför det blev stau här begriper vi inte. På E6 berodde det på vägarbete. I Höör stannar vi och äter på Eddi's Grill, hamburgertallrik 150 gr. Åker vidare 1/2 8. Tankar i Värnamo. Regnet fortsätter hela tiden. Kent börjar tycka det är lite jobbigt att köra så vi svänger in på Östgöta Campings Quick Stop vid 11.

22/8 Mantorp -> Bålsta

Strax efter 4 åker vi vidare och nu regnar det inte förrän i Södertälje. Är hemma vid 7.

Hela semestern: 5100 km

Vägval 2009

Tillbaka till början