Till startsidan

2013

Påsklov

26 mars. Strax före 11 lämnar vi ett soligt men vintrigt Mörlunda för färd mot Trelleborg. Kör 34:an till E22 Kalmar, därefter 25:an till Nybro. 120 till Emmaboda, Tingsryd. Stannar på Rävemålet i Rävamåla och äter lunch. K tar dagens och jag husets hamburgertallrik = 188:-. Gott var det iaf. 1/4 i 2 är vi på väg igen, 119 Ryd, Lönsboda, Hässleholm, 23 Höör, 13 Hörby, Ystad och så 9:an till Trelleborg. Handlar påskmaten på ICA innan vi tar plats på rastplatsen. Ingen annan står här, men på den andra delen står en. Äter pannbiffmacka till middag. Gott det med. Tittar på TV.

27 mars. Upp vid 6. Det har inte varit för varmt eller för kallt. Helt perfekt. Åker till färjeläget, betalar 1861:-. Får köra ombord på övre däck. Kommer iväg i tid. Äter frukost, 99:-/st. Sitter kvar i matsalen under hela överfarten. Tittar på ljudlös TV. 1/2 12 går vi till bildäck. Det är vinter i hamnen. 20 ö 1 har vi hämtat ut €100 var och handlat lite sprit/vin för €68 på Citti. Mot Waren! Genom Tyskland ser vi massor med rådjur och tranor ute på fälten. 4 km från Waren ser det ut så här i naturen. 5 ö 1/2 4 har vi ställt upp på Blumen und Parken. Matar elapparaten med €2. Tysken bredvid svamlar en massa, bl a om att jag betalt för mycket. Vi har elpatron i bilen som kan sluka mycket pengar (om man vill). Får inte in en enda kanal på TV:n. F-n! Äter ICA hamburgare till middag. De var goda. Tittar på film. Lägger oss tidigt.

28 mars. Strömmen tog slut tidigt på morgonen, men vi har inte frusit för det. Upp vid 1/2 8. K går på toa och jag fixar frukost. Matar elapparaten med €0,50 så jag slipper koka vatten till kaffet. Tar en promis till Altstadt Waren. 750 år fyller byn i år. Det ska bli mycket firande i sommar. Marknad på ett torg ser vi nu. Handlar lite på Edeka, 4 bröd och godis. Handlar en påskgrupp i blomsteraffären där vi campar och checkar ut. Betalar €8,50 för dygnet, vart tog kurtaxan vägen? Lämnar Waren vid 1/2 10. 1/4 över 12 har vi tagit en ovanlig plats på Schönböcken. Äter leverpastejmackor till lunch. Även här är det rådjur. 4 st passerar framför husbilen och jag hinner inte få fram kameran. Duschar båda två. Äter påskmiddag. Kollar på TV. Lägger oss tidigt.

29 mars. K upp vid 1/2 8. Frågar om jag har lust att skotta snö. Nej! Det är alldeles vitt ute. Köper bröden jag beställde i går. Herr Ober hälsar jätteglatt på mig och jag svarar lika glatt. Äntligen så känner han igen oss, efter 15 år (eller hur mycket det nu är). Efter frukost tar vi en promenad i snögloppet. Äter påsklunch idag, dvs samma mat som igår fast vi bytte ut sillen mot lax. Gör inget särskilt under resten av dagen.

30 mars. Upp strax före 8. Har inte snöat mycket inatt. Efter frukost åker vi och handlar på Citti (€228) och på Aldi (€118). Det är hur mycket folk som helst på Citti och trots att det är 10 kassor öppna är det världens kö. Tar oss ca 30 minuter att komma ut. Pust. Kan det ha något att göra med att det är Påsk? Äter grillkorv till lunch. Kollar på TV. Ställer om väckarklockan för inatt blir det sommartid. F-n trot när man tittar ut genom fönstret. Vid 11 hörs fyrverkerier i fjärran. Go' natt!

31 mars. Upp 1/2 9 pga av sommartiden. Köper bröd idag med som alla andra dagar. Checkar ut, €60/3 dygn, samma som förra året. Kommer iväg 1/2 10. Tankar på Aral i Glasin (€95,84 (1,509/l)). Bankomaten dom hade fungerade inte. Åter vidare norrut. På Shell söder om Bergen får vi ta ut €100. Mot Binz. Hittar och hittar inte. Vänder och åker mot en annan ställplats vi såg. Öppnar inte förrän i morgon. Typiskt. Tillbaka till Binz och nu hittar vi ingången. Ställer upp men får ingen ström. "Kommer då och då" säger en av de 4 svenska som redan står här. Jaha vi får hoppas på det bästa då. 1/2 2 äter vi lunch och tar sedan en kort promis i byn. Går in på affären Rossman för att se vad dom säljer. Kommer ut med shampo och vatten. Lyssnar på radio. Tar en promis till. Danska Netto har öppet trots att det är söndag. Köper hela vitpepparkorn och lagerblad (€0,99/st), samt en ny snigelkompis och groda. Är tillbaka vid 1/4 i 5 och än har vi inte sett skymten av någon ström. Äter kokt korv med bröd till middag. Solen hälsar på en stund men ström har vi inte. Tittar på TV till 9. Natti natti!

1 april. Upp 1/2 10 å det är inte ett aprilskämt. Hur ända i in ... kunde vi sova så länge? Solen vräker ner. Kastar i oss frukost och så iväg till färjan. 17 min tar det från det vi betalade i Binz tills vi står på kajen i Sassnitz. Vi ska nog komma ihåg Binz ändå, trots strömlöshet, stängd toa och ingen sopcontainer. €14 kostade det per natt förresten, betalades i automat och man kunde få växel tillbaka. Handlar lite i Bordershopen, Xanté, Martini *2, whiskey *2, cognac etc för €99,65. Larvigt billigt. Färjan kommer i tid och vi (husbilar) för åka på sist, på övervåningen. Hamnar nästan ute på däck. Hittar sittplats utanför buffématsalen, det är otroligt mycket folk. Tar varsin dagens à 89,-/st italiensk pannbiff m stekt potatis och gräddsås. Härlig blandning eller hur! Jag tar en öl och K tar Fanta. Det var faktiskt gott. Efter att suttit en stund och smält maten går K och köper kaffe. Med kaffet fick man en liten chokladbit. Jag går och köper två dricka och burk karameller i taxfree. 1/2 5 går vi ner till bildäck. 1/2 7 stannar vi hos Bengt i Örkelljunga och lyckas faktiskt få en elplats. Tack för det. Äter mackor till middag. Tittar på TV. Nu är det minusgrader om natten.

2 april. Upp vid 1/2 8. Solen skiner här också men det är minus ute. Fika. K går för att köpa färg till framskärmen. Kommer tillbaka med ventil till toa istället. Tömmer avloppstanken och så åker vi hemåt vid 1/2 9. Tankar en skvätt i Växjö. Hemma är vi strax före 12.

Hela resan: 153 mil.

Resa i midsommartid

13 juni. 5 i 1/2 12 tankar vi i regnet. Vi får hoppas att vädret blir bättre för semesterfirare. 10 i 1 har vi tagit plats 28 i besittning på Långsjöns camping utanför Ankarsrum. Det regnar fortfarande. Får ingen ström förutom någon enstaka minut. Varför då? Äter pannbiffmacka till sen lunch. Går och frågar i receptionen varför vi inte får någon ström. Hon hade visst glömt OK. OK! Tar en promis till restaurangen vid rastplatsen. Välbesökt så här på torsdags eftermiddagen. Äter slarvmiddag bestående av rostad bröd, ost och marmelad. Sitter ute ett tag eftersom regnet slutat. 1 timma senare måste vi in för då kommer regnet tillbaka. Tittar på TV, ett avsnitt av Rättvisans män. Kommer vi ihåg det här? K lägger sig tidigt, jag något senare.

14 juni. Upp 1/2 9! Vilken underbar sovmorgon! Det har regnat i stort sett hela natten, nu på morgonen har det slutat (avtagit?). Tittar på TV en stund efter frukost. Går till receptionen för att växla till oss 10 kronors mynt till duschen. Hon ser ut som ett ? för duschen är gratis. Myntautomaten sitter kvar i gamla servicehuset, därför trodde jag att det kostade. Tar varsin underbar dusch i det nya servicehuset som inte är riktigt färdigt. Strax för 12 går vi till restaurangen vid rastplatsen och äter dagens lunch, köttfärslimpa m gräddsås, à 85,-/st. Det var gott. Vid 1/2 1 är vi tillbaka. Sitter ute under markisen för regnet kommer och går. Campingen ligger precis bredvid smalspåret och har t o m två hållplatser inom gångavstånd, en i vardera ändan av campingen. Till middag äter vi kokt korv med bröd. Tittar på TV, lägger oss vid 10.

15 juni. Upp vid 7. Solen gassar men det är mer än svalt inne i bilen. Konstigt. Frukost. Strax efter 8 är vi klara att åka. Stannar till vid toatömningen och K tömmer tanken. Jag går för att checka ut men se dom öppnar inte förrän 9. Ställer oss på vänt utanför receptionen och efter en stund kommer Roger för att hjälpa till. Karin och Roger är från Schweiz. Pratar bra svenska. Roger får inte igång betalsystemet som det ska vara så vi får åka utan att ha betalt. Vi har lämnat vår e-postadress så att dom kan skicka faktura istället. DET var bra tänkt! Åker in i Västervik och parkerar på husvagnsparkeringen vid Biltema och så går vi till Jula (ligger precis bredvid). Handlar kompressor och tillbehör. 400 kr rabatt på kompressorn. Bra. Hoppas bara att den fungerar som den ska. Packar in det inköpta i bilen och så går vi in på Biltema istället. Här handlar vi en 3-kantslip, lasthållare och diverse annat. 10 i 10 är vi på väg igen. Vid 11 har vi parkerat på plats 4 Korskullens camping i Söderköping. 1/4 i 1 tar vi en promis in till centrum. Det är någon sorts marknad som pågår men det verkar inte vara någon större kommerce. På Rådhustorgets Pizzeria äter vi lunch, Pizza Black & White med varsin Mariestad, 272:-. Sitter ute och får sällskap av ett par från Kälvesta. Världen är bra liten. 1/2 3 är vi tillbaka i husbilen mätta och belåtna. Ringer Ryssbo, allt verkar OK. Tar en promis till något senare till OKQ8 för att köpa fikabröd men det var slut. Går till ICA Supermarket istället och handlar mer än det. Behövde vi verkligen det? Fikar när vi kommit tillbaka. När fikade vi på en lördag kväll senast? Ingen aning. Sitter ute och bara njuter. Det förvarnade regnet lyser med sin frånvaro. Tittar på TV.

16 juni. K upp före 7. Fixar frukost. Lämnar campingen vid 8. Solen skiner. Tankar innan avfarten till Trosa. Endast 1 dieselpump i drift. 1/4 i 10 står vi i Trosa Gästhamn. Betalar för 2 dygn, 320:- inkl. el/dusch. Tar en kort promis i blåsten, inte skönt. Äter kokt kort vill lunch. Går en promis åt andra hållet och köper fikabröd. 10 i 1 är vi hemma igen. Fikar. Vid 4 går vi till Krilles och äter varsin Big Meal. Den gick väl an. När vi kommer tillbaka är ställplatsen överfull dvs 1 för mycket där vi står. Tittar på pilotavsnittet av Rättvisans män. Kommer inte ihåg det. Tittar på TV, lägger oss tidigt.

17 juni. Upp 1/2 8. Frukost. Duschar båda två fast vi inte gillar "lumparduschar". Skönt var det iaf. Går en promis till apoteket Blå näsan. Äter grillkorv (omväxling) till lunch. Åker Blå Tåget som går runt Trosa vid kl 1. Det tar ungefär 1 timme och är alldeles gratis. Tack för det. Trevlig tur. Fikar på Hamnkafét. K tog wienerbröd och jag rabarberpaj med vaniljsås och så kaffe förstås. 92:-. Gott. Äter vietnameswok till middag. Dvs tunnskivad fläskytterfilé som marinerats i soyavatten och ingefära i ca 20 minuter. Steks i smör och så häller man i vietnamesisk grönsakswok och rör om. Kokar nudlar vid sidan om. Och när dom är klara sammanför man dom med grönsakerna och köttet. Blanda om och häll i soyavattnet. Servera med hoisinsås. GOTT! Tittar på flera avsnitt av Rättvisans män. Lägger oss 10.

18 juni. K upp vid 7. Någon har skitat ner på herrarnas. Skit på väggarna sedan igår faktiskt. ÄCKLIGT! Fixar frukost. Strax efter 8 lämnar vi ett soligt Trosa. Handlar lite på ICA Trossen innan vi var vidare mot Stockholm. 1/2 10 har vi fått plats 36 på Långholmens Husbilscamping nästan under Västerbron. Äter ost- & skinkpaj till lunch. Sedan går vi en promis. K pratar med en fd jobbarkompis fru som bor kvar på Långholmen. Jobbarkompisen är kvar i kommunens tjänst. Äter köttbullar och gräddsås till middag. Jag går och diskar och K går för att träffa kompisen. Efter disk och tork tittar jag på TV tills K kommer hem igen. Kollar på ett par Rättvisans män idag. Lägger oss 10.

19 juni. Upp vid 8. Vi trodde nog att närheten till Västerbron skulle störa nattron men det gjorde den inte. Frukost. Kollar mail. Tar en riktigt lång promenad till Hornsgatan och sedan den till Ringvägen och Tantolunden. Tittar på den husbilscampingen. Den vi står på ligger nog bättre till tycker vi. Tanto kan väl var trevlig iofs. Äter grillkorv till lunch (så ovanligt). Duschar båda två, kostar 5 kr/5 minuter. Det räckte alldeles utmärkt. Fina lokaler. Sitter ute i snålblåsten tills det är dags för middag. Idag äter vi resten av ost- & skinkpajen. Den var god idag med. Tittar både på DVD och TV.

20 juni. Regnar en hel del under natten. K upp vid 6. Jag 7. Frukost. Nu skiner solen. Vid 8 åker vi. Radio varnar för köbildning åt alla håll men det flyter på riktigt bra. Stannar på ICA Rasbo vid 1/4 ö 9 och handlar sån't som fattas som typ kaffe. Vid 10 har vi anlänt till Granfjärden. Det ser ut som förut. Parkerar på plats 11 på gästängen men vi blir osäkra på om det är rätt så vi får jaga rätt på campingvärden. Då kommer Eklund och hälsar. Kul. Han påstår att jag skrivit att jag aldrig mer ska komma till Granfjärden. Låter konstigt. Kollar igenom hemsidan och hittar inget sådant alls. Vi står iaf rätt så vi "boar" in oss dvs ut med markisen, bord och stolar. Å så öppnar vi en "champis", vi firar 1 år Mörlunda idag. Äter kokkorv till lunch. På eftermiddagen kommer Nämvalls med tre pudlar. Lille Tommy är mer vild än tam men så är han bara 5 månader. Å JÄTTEsöt. Äter hamburgare till middag vid 5 sedan går vi till Nämvalls och tittar på deras "nya" husbil. Sitter hos dom tills det är dags för pub. Vi tar varsin öl, "alla" andra åt hamburgare, korv eller chicken nuggets. Är hemma igen vid 10.

21 juni. Upp vid 8. Solsken. Frukost ute, första för säsongen. Duschar båda två. Skönt. Köper 8 lotter och anmäler Inger till varpan. Vid 1 äter vi midsommarlunch på ängen med Nämvalls och en del andra. Årets midsommarlunch blev; inlagd strömming, anjovis, ägg m kaviar, varmrökt lax med citron/ingefärssås. Efter lunchen får vi varsitt glas vitt hos N. Går hem vid 1/2 3. Ringer Ryssbo vid 4. Mår bra men är ensam, förstås. Lägger oss vid 10.

22 juni. Upp vid 8. Halvmulet. Frukost ute iaf. Diskar. Går tipspromenaden vid 11, vi har väl kanske 9 rätt. Äter resterna av midsommarlunchen till lunch. Inger kastar varpa och får poäng i 4 kast av 5 och på det går man inte till final. Äter falukorv m stekt potatis och ägg. Vid 6 går Inger till storstugan 'Bärsärkagång' för att bevittna lottdragning osv. Vi vinner 1 pris och jag väljer två lavendelljus. K duschar. Berättar att Ryssbo ringt. Vi åker dit en stund imorgon. Tittar på TV, skriver på hemsidan. K lägger sig tidigt. Jag vid 10.

23 juni. Upp 8. Solen gassar. Frukost ute. Diskar. Plockar ihop. Lämnar campingen vid 1/4 i 11. 1/2 1 är vi i Ryssbo & stör Ruben mitt i lunchen. Vi får kaffe medans han äter och pratar. 2 i 20 åker vi hemåt. Grannen ringer precis när vi lämnat Enköping, på hemtelefonen! Den fungerar ett tag utan ström, kul! Vid 3 stannar vi och tankar bilen och oss själva. K släpper av mig vid ICA Sundbergs vid 1/2 7. Det gick fortare än vad vi tänkt oss.

Ölandstripp bara så där

2 juli. 20 över 12 tankar vi på Macken i Mörlunda. I Karlsborg får vi vända för K har glömt sin medicin. Strax efter 3 har vi tagit plats på ställplatsen i Grönhögen. "Havsutsikt"! Det låter bättre än Sundsutsikt. Går till ICA och handlar lite. Sitter ute en stund i solen. Det är bara så underbart! Äter köttbullar och makaroner till middag. Tittar på TV, men den är lite ostadig.

3 juli. Sover jättebra. Beror det på vågskvalpet? Upp 7. Frukost. Går en promis som slutar på ICA. Lämnar in tipset. Tänkte köpa äggklocka, disktrasor och hårborste men hittar inte det vi vill ha. Äter anjovismacka till lunch med snaps till. Gott. Sitter ute i sol och blåst. Äter hemgjord ost- & skinkpaj till middag. Den blev bra. Hamnvärden skrattar gott åt oss när han kommer och ska ta betalt (han kom igår också). Vi ser ut som nykokta kräftor. Han menar att närheten till vattnet har hjälpt till en del. Stackars oss. Det gör ont på huvudet. TV tappar kontakten med masten så vi får inte se färdigt Foyles war.

4 juli. Vid 2 kommer ett massivt åskväder. Det är länge sedan som vi upplevt ett sådant. Blixten slår ner nära. Det var otäckt. Upp vid 1/4 i 8. Regnar lite fortfarande. Frukost. Diskar och plockar undan. Far vidare strax före 9. Stannar i Källa och handlar lite, tar även ut pengar. Ställplatserna i hamnarna tar inte kort, tyvärr. Till Böda Hamn. Inga elplatser kvar och ganska blött i övrigt. Nej, vi vänder och tar en annan. 1/2 12 står vi i Sandviks Hamn. Det här är också ett trevligt ställe fast har står man på sten och inte gräs som i Grönhögen. Efter lunchen går vi en sväng till kvarnen. Den byggdes i Vimmerby och flyttades 1885 till Sandvik på Öland. Köper varsin Dumlestrut och strosar sakta hemåt genom Sandvik. Vid 1/2 6 äter vi resterna av pajen. Väntar på hamnvärden att han ska komma och ta betalt och berätta den hemliga koden till toa/duschen. Tittar på TV. Vid 1/2 8 kommer han, 150 kr vill han ha han också. Resturangen bredvid ställplatsen är väldigt populär. Fullt med folk från mitt på dagen till sena kvällen. Lägger oss vid 10.

5 juli. Upp vid 7. Solen gassar. Frukost. Tommer toa och vattentank innan vi lämnar Sandvik 1/4 i 8. Handlar kött och annat för ca 770 pix på CityGross i Kalmar innan vi vänder kosan hemåt. Är hemma före lunch.

Hela trippen blev 46,8 mil.

Semester?

24 juli. Vid 1/2 12 lämnar vi ett halvmulet Mörlunda för färd mot Eksjö. Stannar i Vetlanda på vägkrogen Sibylla och äter lunch, grillad korv med mos/pommes och gurksallad, 106,-/tot vid 1/2 1. 1/4 i 2 har vi tagit plats 21 på Eksjö Camping i besittning. Sitter ute och njuter. Vid 1/2 5 äter vi hemgjord ost- & skinkpaj. Gott! Campingen tycks bli fullbelagd. Använder Boxerkortet i TV:n. Fungerar så där, fattas TV3, Kanal5, TV8 & 9, Animal Planet och Discovery. Tittar på TV. Damerna förlorar semifinalen mot Tyskland i fotbolls EM. Synd.

25 juli. Upp strax före 8. K möter brödvagnen som körs av campingpastorn. Köper 2 frallor à 6kr/st. Billigare än Statoil i Örkelljunga OCH riktiga frallor. Frukost. Solen skiner. Vid 9 går vi in till Eksjö gamla stad. Hittar både bankomat och systembolag. Kan vara bra att veta. Promenerar runt till ungefär 10, då vi går in på ICA och köper potatis och vatten. Det är otroligt varmt. Äter kokkorv till lunch. J tvättar håret i bilen. Duschen här på campingen kostar 2 1-kronor för 4 minuter. Inte så dyrt. Sitter mest och lider. Går upp till kafeét och köper varsin Tivoliglass = 3 kulor glass, mjukglass/grädde och sås à 38 kr/st och vi betalar 67 kr för båda. Varför då? Gott och mycket. Vi blir så mätta av glassen att vi inte äter middag på kvällen. Kommer en liten skur och åskan går. Tittar på TV. Tidig kväll.

26 juli. Väcks 1/4 över 4 av regn. Sover dåligt pga regnet till 7. Ger upp & går upp. Frukost. K går och möter brödvagnen. Checkar ut strax efter 8. 450,-/2 dygn. 1/2 12 har vi fått plats 82 på GeKåscamping och det är hett! Handlar lite i campingbutiken bl a yoghurt. Äter den till lunch med morgonfrallorna. Duschar båda två och det är så skönt. Ringer Ryssbo vid 1/2 5 när K fixar middag och ingen svarar. Å sedan är det bara upptaget. Mysko. Eftersom vi inte får in någon TV tittar vi på PC istället. Tidig kväll.

27 juli. Upp vid 1/2 8. Frukost. Packar ihop. Diskar, checkar ut 10 ö 8. Det är mulet. Stannar och handlar lite på Coop Forum i Varberg, i väntan på att bolaget ska öppna. Åker och tankar också. Checkar in på Getterön före 11. Receptionen "lurar" mig att ta en plats inne på campingen istället för "ställplatsen" utanför. 2 dygn = 760 kr. Tack för kaffet! Fjärren till AC:n har sagt upp sig. Batterislut. De nya batterierna är hemma. Går till Tempo och köper nya. Äter pajrester till middag. Här får vi in TV3, kanal 5, TV8 och 9 och Discovery. Det var väl bra.

28 juli. Upp vid 8. Frukost. Det har regnat under natten. Går till Tempo och köper fikabröd & tidning. Förmiddagsfikar, det är ovanligt. Äter burk chiliconcarne till lunch. Inte gott tycker Inger. Går en promis till stranden, 4 viken, och sedan runt i sommarstugeområdet. Diskar och så kommer det en skur. Vid 1/2 5 går vi till restaurangen och äter middag, Calzone och starköl. K tar extra räkor i sin. Kollar på TV, finalen mellan Norge och Tyskland i fotbolls EM. Slipper betala för räkorna. Konstigt. Kollar färdigt på matchen som Tyskland vinner för vilken gång i ordningen.

29 juli. Mobilen väcker vid 6. Solen skiner. 1/2 7 lämnar vi campingen. Det är inte skyltat mot hamnen från Getteröns Camping, bara så att ni vet. 6.43 står vi i kö till incheckningen och strax efter 7 får vi åka ombord. Vi hamnar längst ner och längst fram i husbilskön. Sitter & väntar utanför Food City tills kl är 1/2 8. FRUKOST! Reserverade platser för bokade och det är nästan alla inkl för oss. Allt smakade bra, det var bara lite för lite brödsorter tycker Inger (2). Sitter kvar tills klockan är 10 då går vi och handlar vin, whiskey och öl i shoppen. Går sedan ner till bilen med alltihop. Bra service av färjebolaget. Att hålla öppet 15 minuter för ilastning alltså. Sätter oss i kafeterian och tittar på tyst TV. Fixar bonuskort i informationen och dom hjälper oss att få in poäng för det vi köpte i shoppen. Köper varsin macka vid 1/2 12, rostbiff resp pannbiff. Gott det också. 20 över 12 kör vi iland i Grenå. Solen skiner. Mot Tyskland utan stopp. Navigerar fel på motorvägen en gång och sedan i Harrislee. Tar ut pengar på Citti, €300 men handlar ingenting. Vi känner inte igen oss den här gången heller. Inuti blir det som i Lübeck om 10 veckor, men nu finns det bara två bagare och MediaMarkt + Citti. I Kropp får vi inte åka som vi vill, umleitung. Den vackra vägen som vi ville åka är stängd för oss. Typiskt. Kommer iaf fram till slut till Tellingstedt och efter lite snurrande kom vi även fram till campingen och inte känner vi igen oss nu heller. Det är dock 20 år sedan vi var här sist. Man checkar in i Freibad, där kan man även köpa currywurst, chickennuggets och pommes. Kaffe, te och andra drycker finns också. Öppet alla dagar fr 1/5 till 15/9 (iaf 2013). Det är mulet och klibbigt när vi kommer. Äter varsin grillkorv till middag vid 7. Får in bra med TV-kanaler. Om ni kommer från "fel" håll så ser ni baksidan på den här skylten. Då finns inte campingen eller husbilen med. Polis och seniorboende står på baksidan dock.

30 juli. Upp vid 8. Frukost. Halvmulet = bra promenadväder. Kyrkans klocka låter som glas, alltså den klocka som klämtar tid inte den för samling. Det stämmer med minnet från 20 år sedan. Går en vända. Hittar Aldi och Sky, bagare och några matställen. Handlar lite på Sky (Coop) bl a en groda på en svamp för trädgården. Duschar båda två när vi kommer tillbaka (samma hus som incheckningen). Lite spretigt men bra temperatur. Köper currywurst med storpommes x2 till lunch, €8.80. Varifrån fick han de 0,80?? Gott och mycket pommes. Blir över till en annan dag. Går en promis till på eftermiddagen. Äter pullpork och potatisgratäng till middag. Gott det också och alldeles för mycket. Blir över av både kött och gratäng. Tittar på TV på kvällen.

31 juli. Regnar nästan hela natten vilket gör att jag sover dåligt. Upp vid 8. Går till bagaren och köper 2 bröd (0,70?). Hem och fixa frukost. Diskar och så går vi en vända åt andra hållet. Kyrkan byggdes 1140, tillbyggnaderna är från 1755/1725. Helt otroligt. Handlar lite på Aldi. Äter grillade hamburgare med överbliven pommes till lunch. Går en vända till till byn & Sky. Handlar handduk, vin och groda. Börjar vi samla på grodor istf sniglar? Betalar för vår vistelse €37,50 (12,50/dygn inkl el och varmdusch). Äter grillad falukorv med potatisgratäng till middag. Campingen ligger invid Freibad, två simbassänger utomhus, hopptorn och lekplats. 2013 kostade det €1,60/dag vuxen och €0,80/dag barn. Man kunde även köpa 10-dagars kort men det har vi glömt vad det kostade. Tellingstedt är definitivt värt ett besök.

1 aug. Upp vid 8. Det har regnat i natt också. Vid 1/2 9 vinkar vi hejdå till campingvärden som även är simlärare och tar hand om anläggningen. Tankar innan vi lämnar T. Handlar lite på Lidl i Albersdorf. 10 över 11 är vi hemma igen i Lübeck. Äter kokkorv till lunch och Inger tar en jätteskön dusch. Värmen stiger efter regnet. Vid 7 äter vi chicken nuggets med sötsur sås till middag. Gott & hett! Sitter ute till 1/2 10. Kollar en stund på TV. Vi har ungefär dubbelt så många kanaler här i Lübeck som i Tellingstedt.

2 aug. Upp vid 8. Solen skiner. Det var avsevärt lugnare om natten i Tellingstedt. Frukost äter vi ute, det är 21 gr redan vid 8. Åker och handlar på Citti €257,67 (man kan betala i SEK, men dom har en omräkningskurs som är närmare 10 kr än 9). Handlar lite på Aldi också €94,95. Sedan orkar vi inte mer. Tar varsin macka till lunch och sitter därefter bara och lider. Vid 1/2 3 visar campingens termometer 35 grader!! Inte undra på att vi lider. Vi tycker synd om dom som inte har AC i sina husvagnar/husbilar, men bara lite ;-) Kollar kontot sedan tar Internettimmen slut. Ringer Ryssbo vid 5. Då är det 40 grader. USCH! Tittar på TV. Lägger oss i en hyfsat sval husbil vid 10.

3 aug. Sover bra trots att det är varmt. Upp vid 8 (när annars?). Köper bröd. Frukost ute och det är redan 23 grader. Ska det bli lika varmt idag? Går en sakta promenad till Citti Park. Handlar bl a tågtidning på Citti och öl på Aldi. På vägen tillbaka får vi några regnstänk på oss men dom märks knappt. Köper ett par bröd till i kiosken. Äter Bullens pilsnerkorv till lunch. Äntligen tog den burken slut! Det är mulet men jättevarmt ändå. Campingen blir full (ung) idag med. Idag äter vi fläskkotlett med hemgjord grekisk sallad till. Tittar på TV.

4 aug. Upp vid 1/2 9. Vi har haft ACn på hela natten men den går bara när den behöver. Solen skiner idag igen men det är inte lika varmt idag (än). Köper bröd men vi äter frukost inne för solen bränner ändå. Tar en promis åt centrum till. Hittar en skylt mot ett Gaststätte som vi inte sett förut. Går i den riktningen ett tag men tycks inte komma så mycket närmre. Vänder om och går vidare. Går under motorvägen på en väg som vi inte gått tidigare. Den går ut på landet. Vi vänder och går vidare. Vid Beethovenstrasse vänder vi och går hem. Äter grillkorv till lunch. Duschar på em. SKÖöönt. Betalar för vår vistelse med VISA. Det har dom accepterat i 2 år nu. Att ingen sagt något om det. Äter K special till middag. Det var gott. Tittar på TV, lägger oss tidigt.

5 aug. Upp 1/2 8. Köper bröd. I mars 2014 fyller campingen 25 år. Efter frukosten åker vi. Solen skiner. Kommer ut på motorvägen den vanliga vägen trots vägarbete på och under bron. Handlar lite på Aldi Steinbergkirche vid 11. Stannar och tankar på Statoil i Ustrup ost, 10,88/l, är det billigt? Kortavgift tas upp på köpet. Får dom göra det? Är på rull igen vid 1/2 1. 20 i 2 har vi checkat in på Legoland Village som campingen heter numera i Billund. Betalt har vi också gjort DAK591 för 2 dagar (då ingår kortavgift på över 11DAK). Vad blir det i SEK? Äter macka till lunch. Försöker få in TV, men se det går inte. K blir sur och letar efter ny plats utan träd. Parkerar där istället. Blir inte bättre för det. Fler förslag? Går en promis till campingshoppen och handlar en förp med rullsylta för våra gamla mynt. Alla giltiga utom 25-öringarna. Sitter på baksidan i skuggan (och blåsten) ett tag innan middag. Vid 1/2 7 äter vi chicken nuggets med sweet chilisås. Gott och hett, precis som häromdagen. Läser gamla hemsidor och tittar på gamla foton i brist på annan sysselsättning. K lägger sig tidigt. Jag skriver på den här hemsidan.

6 aug. Kommer åska vid 5-tiden, vilket gör att man inte sover något bra. Upp vid 8 och nu skiner solen. "Bakar" bröd (dvs tinar fryst). Frukost. Checkar ut men får inte några pengar tillbaka. Har man betalat för två nätter så har man. KOM IHÅG DET! Och kom ihåg att kortavgift tas ut. Letar oss fram till Århus camping i Lisbjerg (det var lite roddigt från det håll vi kom ifrån). Vid 11 står vi på husbilsplats 7. Kollar om vi får in någon TV. Nej. Går till receptionen och frågar om dom vet varför. Det finns bara 1 gratiskanal i Danmark och inte ens den får vi in. Sopigt! Äter kok- & grillkorv till lunch. Går en promis runt campingen som inte är liten. Inger duschar först, men lyckas inte få någon sprutt på själva duschen. Tempen är det inget fel på. Kent går för att duscha han också. Han som är smart upptäcker att dioden inte blir grön när man drar kortet så han går iväg till receptionen och får det fixat. Och Inger som trodde hon dragit kortet för 8 minuter istf 4. Inger hade varmt vatten men som sagt ingen sprutt på det. Äter burkköttbullar med gräddsås och färdigkokt potatis till middag. Gott faktiskt. Gör ingenting framåt kvällen (när nu TV:n inte fungerar). Läser gamla hemsidor och skriver här.

7 aug. Diskar. Förbereder frukost. Hämtar Rundstykker som jag beställde igår. 5DAK st. Inte så billigt tror jag men dom var goda. Nu får vi göra ingenting till ungefär 11. Kent vilar. Solen skiner. Vid 1/2 11 checkar vi ut. Betalar 204,50DAK och INGEN kortavgift. TACK Aarhus Camping! 1/2 12 står vi på kajen, bara 1t 45 min kvar till avgång i solgasset. Blomflugorna här på kajen har bytt diet. Äter numera mosade insekter från bilarna. Det är miljontals av dom! 5 i 1 får vi åka ombord, vår uppgång mynnar direkt i cafeterian. Så praktiskt. Sätter oss där och tar varsin pannbiff & äggmacka till lunch. Handlar lite mer öl och sprit & godis i shoppen. Tittar på TV. Kommer fram i tid. 17.36 kör vi iland så vi måste varit tidiga till Sverige. Det är soligt här också. Stannar vid 1/2 7 i Fegen och tar varsin tunnbrödrulle till middag. Åker vidare vid 7. Beslutar att åka hela vägen hem. Kör in på tomten 21.40.

HELA semestern: 165 mil.

Husbyfjölsmarken (alltid första lördagen i september)

4 sept. Vid 12 tankar vi på Macken och 5 i 1/2 3 har vi tagit plats 8 på ställplatsen Grenna hamn. Det är förtvivlat dåligt skyltat för att hitta hit, så många åker nog in på campingen istället. Solen skiner. Tar en promis i hamnen. Var det så här många restauranger när vi sist var här? Äter grillkorv till middag. Tittar på TV. Får in de flesta kanalerna med Boxerkortet. Vid 8 är det ca 10 bilar innanför bommen och några utanför. För att komma in stoppar man bara in ett Visa eller Mastercard i läsaren så dras 140 kr och bommen går upp. Tömningsplats finns både för människa och husbil. Lägger oss vid 10.

5 sept. Det har varit svalt inatt så vi har sovit bra. SMHI har dock lovat 20 grader och mer än det fram till söndag. Vi får väl se hur det blir med det. Tar en promis efter frukost till Grännaby. Köper ett saltkar för 38 kr. Det var nog inte billigt, men saltströaren vi hade ger oss för mycket salt varje gång. Köper fiskgratäng på ICA till lunch. Sitter ut och huttrar i diset. Vadå 20 grader!? Efter lunchen tar vi en promis till till byn. Sitter sedan ute och huttrar och ser skolbarnen spela fotboll. Kollar in hur campingen ser ut. K fixar middag vid 1/2 5, hamburgare med wokgrönsaker och bea. Det var gott!

6 sept. Upp strax efter 8. Blekt solsken. Vid 9 lämnar vi Gränna och 10 i 11 har vi fått plats 79 bakom Snäckan. Innan vi ens är riktigt uppställda kommer S&L och hälsar. Sedan kommer Stina och pratar också. NU är det 20 grader eller mer. Fikar hos S&L och pratar massor, vi har ju inte setts på 1 år. Får kokkorv till lunch. Vid 1/2 7 är det middag. Grillad gris med sallad och potatissallad. Gott alltihop. Vi tog med en flaska vin som bidrag. Glass och jordgubbssylt till efterrätt. Sedan spelar vi lite kort. Är tillbaka i husbilen vid 11. Nattinatti!

7 sept. Inger har inte sovit bra i natt. Vet inte varför. Vid 10 går vi till "stan", dvs Marken. Handlar 1 handväska, 2 gardiner, prinskorv, isterband och leverpastej, sedan går vi hemåt. På Ica köper vi bröd. Vid 1/2 1 bjuder vi på lunch hos S&L, ost- & skinkpaj och vin. Den blev bra pajen. Sitter och pratar till 3 då Mjölby Dragspelsklubb spelar framför Snäckan. Eje är fortfarande med. Vid 7 är det dags för middag hos S&L (igen). Den här gång får vi kalops. Den var jättegod. Är tillbaka i bilen igen vid 1/2 9. Lägger oss tidigt.

8 sept. Upp vid 8. Det är dimmigt över campingen. Checkar ut vi 1/2 10, 410:-/2 dygn med el men utan dusch. Dusch kostar numera extra (5 kr/4 min). Lämnar ett soligt Borensberg 20 i 10 och 1/2 12 kör vi in på tomten hemma.

Ölands skördefest

25 sept. Skördefesten invigs imorgon men eftersom min man har myror i byxorna så åker vi redan idag efter lunch och tankning på vår mack. Solen vräker ner men natten som gick var kall. 1/2 2 har vi tagit plats i Sandviks gästhamn, ställplats för personbil klass 2! Tar en kort promis runt byn och det är tur att K tagit med mössor för det blåser småspik. Äter köttbullar med stekt potatis och rödbetssallad till middag vid 4. Efter mycket stök får vi äntligen in TV-kanaler som vi vill ha. Vid 7 kommer platsansvarig och tar betalt. Tittar på Trädgårdsonsdag och Livet på Operan. När vi lägger oss är vi 4 husbilar i hamnen. God natt!

26 sept. Vinden har vaggat oss av och an hela natten. Vågorna slår mot stenarna utanför husbilen men vattnet når inte oss. Det visslar i takluckorna av vinden. Upp vid 8. Solen skiner. Går till ICA och handlar ev. middagsmat. Vi har inte bestämt oss för om vi stannar till lördag eller inte. Äter köttbullsmacka till lunch med lite snaps till. Gott! Å det bara blåser vidare. Vid 4 går vi till Sandviks Kvarns pizzeria och äter middag. Calzone med extra räkor och varsin Mariestads, 290 kr. Häpp! Vi behövde inte betala för räkorna, det var väl snällt. Är tillbaka i bilen vid 1/2 6 och det bara blåser. Nu är vi 8 bilar i hamnen. Vid 7 kommer han som tar betalt. Tittar på TV.

27 sept. Samma vagga inatt också. Vi ger upp. Upp vid 8 (när annars?). Solen skiner (Öland). Det blåser med oförminskad styrka (Öland). Hopplöst tråkigt. Lämnar ön vid 9 och möter hur många husbilar som helst som ska vara med på skördefesten. Handlar lite i Högsby innan vi är hemma igen vid 1/2 12.

Höstlov

Tänk att vi tar höstlov iår också. Färjebiljetten är billigare än någonsin, 998,- t.o.r., Trelleborg-Sassnitz. Vi åker ungefär en vecka tidigare iår än förra året. Hur ska det gå nästa år, när vi tror att vi inte kan åka utomlands alls? Vojne, vojne.

8 okt. 5 över 1/2 10 har vi tankat på Macken och åker mot Kalmar. Inte den närmaste vägen men vi har inte bråttom. Stannar till i Högsby och går på Apoteket Blå Näsan och handlar liite färddricka. 1/2 1 har vi ätit varsin dagens på Rävemålet, kålpudding med lingon och diverse grönt, 85,-/st. Det var GOTT! Handlar lite på Coop Extra i Sjöbo fast vi nog inte behövde, särskilt inte Petit choux. 20 över 4 har vi intagit plats i småbåtshamnen i Trelleborg och vi är definitivt inte ensamma. 4 husbilar och 1 husvagn står här redan. Äter petit choux till "middag". Syndigt gott. Får in en hel drös med kanaler på TV:n med Boxerkortet. Fantastiskt. Tidig kväll.

9 okt. Mobilen väcker 06.30. Upp & iväg till färjan. Före 7 står vi i spår 36 och väntar. Vid 7 äter vi frukostbuffé à 99,-/st. Nja inte så bra som på den andra båten, Trelleborg. Hur ska vi göra på hemvägen, vi åker med Sassnitz då också? Tål att tänka på. 1/2 1 kommer vi iland. Det var något krångel med det tekniska. I Bergen handlar vi för €47 på Lidl. Tankar på Shell söder om Bergen. Tar ut €200 också. 20 över 3 står vi utanför Blumen & Parken (fast det är på ställplatsen). Äter pyttipanna till middag vid 4. Ganska många husbilar här. Vi får in 5 kanaler på TV:n. Tittar på allihop. Lägger oss tidigt./

10 okt. 1/4 över 5 tar elpengen slut. Ställer om kylen på gasol. Upp vid 8, K matar apparaten med 3 €0,50 mynt. Kylen får fortsätta på gå gasol. Fixar frukost. DÅ kommer en brödbil. Helt fantastiskt! Köper 2 för €0,60. Jag duschar för €1/4 minuter. Det räckte alldeles utmärkt. Tar en promis för att leta efter hamnen. Den var inte alls svår att hitta. Många restauranger och hotell finns det här, fortfarande öppna. Efter en varmkorvlunch tar vi en promis till. Det är marknad på torget och vi köper en vinterkappa till mig för €80. Hmm lite dyrt kanske, men jag köper inte kappa varje år. Handlar lite på Edeka. Det regnar hela tiden. Det sa inte Yr.no något om! Till middag äter vi K special. Gott! Kollar på film & TV.

11 okt. Idag var det soptömningsdag! Vilket liv vid 6 på morgonen. Upp vid 8. Hittar ett anslag som berättar om brödbilen, den kommer måndag-lördag 8.15-8.30. Vad bra! K köper bröd till frukost. Går en promis åt andra hållet. Hittar Lidl, köper vin & juice. Hem & så går vi till hamnen igen, kollar in restauranger. Handlar batterier på Edeka till ljusslingan vi köpte igår. Ingen konstig alls, 1,3 meter lång med istappar och ledbelysning. Äter köttsoppa till lunch & köttbullar i gräddsås till middag. Bättre väder idag men inte varmt.

12 okt. Upp 8. Hämtar duschshampot som jag glömde i förrgår. Fanns kvar. Vi har fortfarande ström. Köper 4 bröd från brödbilen. Kvaliten sjunker. Vid 9 tar elpengen slut. €1,50 räckte i 48 timmar. Dvs till 2 bryggningar, TV/Radio/DVD och diverse lampor. Vid 4 går vi till hamnen och äter middag. Varsin schnitzel, Hamburger och Wiener art, varsin 1/2-liter pilsner och svensk glassbägare. Glassbägaren bestog av vaniljglass, grädde, äppelmos (!) och ägglikör. Gott. Hela kalaset gick på €38. Är hemma igen vid 5. K orkar inte vara uppe, han är proppmätt. Lägger sig. Tittar på TV till 1/2 9.

13 okt. Upp som vanligt och frukost. Packar ihop. Elpengen vi matade igår räcker mer än väl. Checkar ut vid 9, betalar €34/4 dagar. 1/2 12 har vi hittat den andra ställplatsen i Dömitz, Wasser-Wanderer-Zentrum, men någon hamnkapten hittar vi inte. Äter kokkorv till lunch. Går en liten promis. Hittar en pizzeria, en grekrestaurang och glassbar. Bra att veta. Väl hemma igen kommer en av männen från de husbilar (tyska) som står här och säger åt oss att ställa oss på den andra istället, för den är trevligare. Nu tycker ju vi att den är trevlig den här också, så vi står kvar. Vid 1/2 4 går vi till pizzeria Mesopotamien och köper varsin hämtpizza. Hawaii till mig och en Kebap till K, €10,50. 26 cm i diameter är dom, det är inte som hemma, men dom är goda. Vid 18 kommer hamnkaptenen och tar betalt €10/natt. Tidig kväll. Ställplatsen är nära slussen och man hör vattnet forsa, men det stör inte för det är samma ljud hela tiden.

14 okt. Upp 7. Det är svalt. Frukost à la knapert. Nästan inget bröd kvar, tur att vi har ägg. 8 är vi klara att fara mot Lübeck. 20 ö 12 står vi färdigshoppade på Schönböcken. Ganska mycket folk här för att vara i mitten av oktober tycker vi. Äter chickennuggets utan sås till lunch. Tråkigt (lurade av förpackningen) men gott ändå. Solen bara vräker ner och känns jättevarmt i lä. Båda tar vi en välbehövlig varmdusch efter svettigt shoppande på förmiddagen. Sitter ute ett tag innan solen sänker sig bakom häckplanteringen. Tänkte att vi skulle ha tunnbrödsrulle till middag men se det gick inte. Tunnbröden var gröna. Ett sundhets tecken säger Kent men det var inte kul för middagen. Det fick bli korv med mos/bröd istället. Senare på kvällen äter vi resterna av pizzorna från igår.

15 okt. Börjar regna på morgonkulan. Skulle det göra det? Vi hänger inte riktigt med på vad dr metereologer säger här i Tyskland. Upp 8 och köper 2 bröd. Vid 10 tar vi en promis åt stan till. Kommer till Netto som vi glömt att den ligger här, handlar en flaska juice. I campingkiosken köper vi 1 l vatten och 2 öl. Äter äggmacka med kaviar till lunch. Köper 1 internettimme och surfar lite. Äter Lidlfrikadeller med stekt potatis och lök till middag. Gott. Tittar på TV, bl a fotboll VM-kval Sverige-Tyskland. Sverige leder med 2-0 i halvtid.

16 okt. Vi vaknar vid 8 som vanligt och Tyskland vann med 5-3. Synd. Går en promis till Citti och handlar ägg och talgbollssnögubbe x2. Äter pyttipanna till middag. Tittar på DVD + TV.

17 okt. Det regnar under natten och Ks träskor står ute. Upp vid 8 (som vanligt) och köper 4 bröd. Packar ihop och checkar ut, €60/3 dygn. 10 i 9 är vi på väg. Åker sydkusten åt öster på Rügen, det har vi inte gjort förut. Smalt, krokigt och i byarna dålig vägbana. I Binz är det Umleitung så vi hittar inte. Tur att man har en Navi! 5 i 1/2 1 är vi på plats och det finns inga elplatser alls längre. Dessutom så har priset höjts med €2! För vad? Handlar lite på Lidl som nästan ligger vägg i vägg med parkeringen. Å så köper vi hamburgare x2 och 1 stor pommes i Imbiss Alanya för €3,40. Hamburgarna var OK men pommesen smakade konstigt, troligtvis pga oljan. Tar en promis till, till DK Netto där vi köper en chokladkalender till oss. Till middag äter vid ostsmörgås med tomatskiva. Brödet var från Lidl, weltmeister brot hette det. Har även varit in på den andra Netto och köpt Glühpunch. Vi får in 5 halvdassiga kanaler. Tidig kväll.

18 okt. Mobilen "väcker" 05.30. Det har varit hård blåst stundtals och spöregn lite då och då så vi har inte haft en lugn natt precis. Betalar €17 i automaten. Det är inte värt den pengen att stå här. Åker mot färjeläget som vi kommer fram till 6. Här står det långtradare och några husbilar. Kör förbi hela högen och checkar in. Vi står först i spår 8. Bordershoppen öppnar inte förrän 1/4 i 7. Handlar lite för €87, mest cognac. 5 ö 7 får vi köra ombord. Det är inte mycket folk ombord så vi har inga problem att hitta sittplats i fåtöljer. Vi har frukost med oss som vi äter där. Det blåser en del (motvind) så vi undrar om vi kommer fram i tid. Sover lite, går runt lite. Handlar ingenting. Duktigt va'!? 12 kommer vi fram till ett soligt Sverige och 6 ö 12 är vi iland. HEMÅT! Tankar lite i Broby och tar varsin kokt med bröd. Strax före 5 kör vi in på tomten.

Totalt kört: 150,9 mil

Kommande "planerade" resor

Erfarenheter från året:

Tillbaka till början