Till startsidan

2010

Påsk m Husvagnsforum, Kronocamping Lidköping (allmän camping)

Lämnar ett regnigt Bålsta vid 1/4 ö 8 på skärstorsdagen. Inger mår inte bra, hostar och nyser om vartannat. Trots detta är det skönt att komma "ut" igen med husbilen. 10 ö 11 stannar vi vid Vallby gatukök (tillhör herrgården?) utanför Mariestad. Tar varsin Patenttallrik med citron Loka, 60,-/st. Falukorv, stekt ägg och lök, och pommes samt skivad gurka. Väldigt gott! Vi åt det inne i bilen för att uteserveringen var liite kylig fortfarande. Åker vidare 10 i 12 och solen tittar fram lite blygt. 1/4 i 1 har vi tagit plats 791 i besittning. Det är ganska sumpigt, så det är bra att vi tog med en pressenning att lägga mattan på. GC2, uffe_n, Asawi och JLOK är redan här. Då fattas det väl ungefär 4 ekipage innan forumträffen är komplett.

Vi går en kort promenad och undrar så var marknaden ska vara imorgon. Den skulle vara inne på campingen. Senare på e.m. så bara väller det in husvagnar och husbilar. Campingen blir nog full innan kvällen, bortsett från de blöta platser som vi lämnat. Äter min berömda chili- och räkpaj till middag. Gott! Liite hetare än vanligt pga 1 tsk sambal oelek. Alla forummedlemmar är på plats ca 1/2 9. Lägger oss vid 9 för Inger mår ju inget bra.

Det regnar/haglar av och till under natten. Går upp vid 8, Kent går till reception för att köpa frukostbröd. Alla vanliga småfranska slut, han fick köpa källarfranska istället. Med kaffe och ägg var det riktigt gott. Går en vända på marknaden. Kent köper en plastfilmskärare (eftersom han aldrig är sams med förpackningen plastfilmen kommer i) för 230,-. Sedan såg vi att den fanns för 195,-. Lurade! Vi går hem med skärmaskinen och Kent byter byxor och så går vi till ICA och köper middagsmat. Det är fullkomligt fullproppat med folk runt om och på campingen pga marknaden. Äter Roslagsgrillare till lunch och så går vi en vända till på marknaden. Jag köper att par kortbyxor till sommaren, 1 jumper och 8 par sockar. Kent köper en växt till badrummet. Bilens alltså. Vid 1 är vi hemma igen, i solsken. Sitter utanför bilen och bara njuter så länge det varar. Vid 1/2 5 äter vi middag. Baconburgare med lök och pommes (överblivet från lunchen i Vallby). Jättegott faktiskt. Kollar på TV och sedan en Bond.

Solen bara vräker ner på påskaftonens morgon. Efter frukosten så diskar Kent. Sedan tar vi en promis till torget, det närmast belägna från campingen. Kommer aldrig ihåg och det är det nya eller det gamla. Å se, där var marknaden från campingen. Inte exakt samma knallar, men nästan. Lite mer mattor och skor var det här. Handlar ingenting. Vid 12 äter vi påsklunch inne för det kom några kalla ilar och då vill vi inte sitta ute. Sedan kan vi sitta ute iaf på eftermiddagen i solen. En del av forumkompisarna parkerar sig på tomten bredvid oss och så blir det lite babbel. Äter resterna av pajen till middag.

Solen vräker även på påskdagen och jag går och köper bröd. Källarfranska idag med. Tar in markisen och lägger undan mattan. SMHI har varnat för snö. Tar en promenad ner till sjön som fortfarande ligger. Äter påskskinka m brunsås till middag. Inte Ingers favorit. Lägger oss vid 10.

Kent går upp före 8 och fixar frukost. Idag lyser solen med sin frånvaro. 1/4 8 lämnar vi in "toanycklarna" och får 4 st rabattkuponger à 20kr. 20 ö 9 tankar vi på OK i Mariestad á 12,56/l, SVINDYRT! Vi möter snön, som SMHI pratade om igår, strax innan Laxå. På motorvägen förbi Enköping hörs ett: Donk, Bonk eller Poff från bilen. Jag går omkring och letar efter källan till ljudet men hittar inget. Kent kör av motorvägen och stannar vid sidan av gamla E18 och går ut och kollar runt om bilen. Han ser inget heller som skulle kunna orsakat ljudet. 20 ö 12 är vi hemma och snön har följt med heela vägen, inte mycket men det har snöat. Vi tittar på bilen uppifrån huset för att se om det är något på taket men ser inget konstigt ändå.

Vid 7-tiden på kvällen upptäcker Kent vad som orskat ljudet. Vi har punktering på höger bakhjul!

Valborg & 1:a maj, Leksand Strand camping (allmän camping)

Strax efter 1/2 3 lämnar vi ett soldisigt Bålsta för färd mot Dalarna och Leksand. Efter Säter börjar det att regna men det slutar efter Borlänge. Kommer fram till campingen i solsken vid 1/2 7. Hela 70:an är ett enda stort vägarbete. Men det blir nog bra när det är klart. Vi hittar den hemliga lådan och slår den hemliga koden och kan ta ut ett kuvert med vårt namn och platsnummer på. Smart sätt när receptionen är stängd. Vi har fått plats 184, nästan så högt upp på campingen man kan komma. Efter en simpel middag på kokkorv med bröd sitter vi och tittar ut över Siljan ända till solnedgången. Lägger oss tidigt.

Upp strax före 8 på Valborgsmässoaftonensmorgon. Solen kämpar för att synas, lyckas bara lite. Efter frukost cyklar vi (!) ner till receptionen och gör oss oskyldiga. 600:- vill dom ha för 3 dygn inkl el. Dusch ingår. Cyklar sedan vidare in till stan. Gu' så vingligt det går. Det är en redig backe ut ur campingen som inte jag orkar cykla upp för, så jag går. Efter halva backen går även Kent. Hittar så småningom ett centrum så vi kan handla middagsmat till idag och i morgon. Promenerar runt lite grann. Fantastiska hus tycker vi. När vi ätit lunch sitter vi bara och njuter av fågelsång och utsikt över Siljan. Går en promenad runt campingen. Det finns en restaurang och minilivs nere vid stranden men de har inte öppnat än. Säsongen har knappt börjat.

1 maj börjar mulen och bara 9 grader vid 1/2 9. Står trots det ute och steker bacon och ägg. Alltid retar det väl någon. Tar en promenad till genom campingen, den är inte så liten. Det finns massor med stugor, liknar mer parhus än campingstugor. Äter Schweizerschnitzel till middag som vi köpte på ICA. Ganska gott. Lägger oss tidigt.

Vinden väcker oss vid 7. Den rycker och sliter markisen så hela bilen rister. Det är bara 2 grader ute och frost på vindrutan. Kent sätter igång Webaston så att det ska försvinna och kondensen torka upp. Äter frukost och sedan åker vi ner och tömmer tankarna innan vi åker hemåt strax före 8. Var har vi hittat den här rondellen? Syns i bildnamnet. 1 km från Grillbyavfarten har bilen gått 1500 mil. GRATTIS!!!. Vi är hemma i ett soligt men halvkyligt Bålsta 1/2 11.

Kristi Himmelfärdshelg med Husvagnsforum, Grännastrandens Camping (allmän camping)

Vid 7 (!) 12 maj lämnar vi ett kyligt men soligt Bålsta. Man kan ju nästan tro att vi ska åka jättelångt! Vid 10 stannar vi på Max i Linköping för "lunch". Kent har hittat en rabattkupong som han vill utnyttja. Köp 2 Frisco betala för 1. Med 2 små dricka och 1 mellan frites kostade det bara 91 kronor. 20 över 10 åker vi vidare. Vi är snabba! Strax för 12 tar vi plats 190 i besittning och Sture kommer som ett jehu i permobilen och hälsar. Strax efter kommer Viper77 och GC2. Vid tre går vi och hälsar på Sture och Gunilla (aka Teru Stuhl och Draken). Kent hjälper dom med "förtältet", GC2 (Göran) hjälper också till. Får en sommargrogg som tack för hjälpen. Äter stekt grillkorv till middag eftersom vi inte köpt någon ny grillpanna sedan Leksand (då jag missbedömde avståndet till en bänk och pannan åkte i golvet och gick sönder). Går en vända runt "vårt" område och hälsar på än den ena än den andra, t ex Carina61, Patrona och Asawi. Hamnar hos Sture och Gunilla en gång till. Kommer väl hem vid 12 kanske....

Upp strax före 8 och det är väldigt dimmigt ute. Det blir ägg och baconfrukost ändå, men vi äter den inne. Cyklar till stan vid 9 och handlar lunch och middag på ICA. På väg in på campingen igen möter vi Evert som ska checka ut. Kul, dom hade vi inte sett på år och dag. Dom har en Carthago numera. Äter Vaggeryds falu med stekt ägg och potatis till lunch. Går en vända igen genom Forumbyn och konstaterar att alla inte kommit ännu. Äter köttbullar med gräddsås till middag. Tittar på TV och lägger oss vid 1/2 12. Det har inte regnat något idag.

Upp 8. Det måste ha regnat under natten för det är väldigt blött ute. Fixar ägg och baconfrukost idag med. Jag duschar. Det är inte så stora utrymmen att duscha i, men dom är många. Strax före 10 går vi med de andra (som ska se på polkagristillverkning) till stan. Häftiga hus finns det här. Man kan undra varför övervåningen sticker ut över undervåningen. Köper polkagrisar till Agneta S (enligt order). Handlar lite på Tempo också. Äter grillkorv till lunch idag. Vid 1/2 1 går vi till hamnen där en hel del formummedlemmar samlas för att åka över till Visingsö. I väntan på färjan så börjar det regna och vi har glömt paraply. Det är en hel hoper med restauranger i Grännas hamn. Man kan ju undra hur dom klarar sig utanför högsäsong! Färjan kostar 50:-/vuxen. På Visingsö har "vi" bokat 3 Remmarlag. Vi är nästan 60 personer som ska åka den lilla turen. Den tar ca 1 timme. Här på Visingsö har det inte regnat alls. Asfalten är alldeles torr och det är 1 grad varmare här än i Gränna (ljustavla vid färjan skvallrar om det). Att åka med Remmarlaget kostar 70:-/vuxen, 1 timmas turen alltså. Det ingick lite guidning också av tjejen som styrde hästarna. Trevligt. Turen vänder i Kumla by och efter 15 minuter kör vi tillbaka till hamnen på Visingsö. Toppen på kyrkan kapade Brahe för han ville studera stjärnorna. När vi kliver iland i Gränna regnar det igen! Vi är hemma underfär 1/2 5 och Kent grillar fläskkotlett till middag. Tittar på TV.

Upp 1/2 9 (nu börjar det likna något). Det har regnat länge på morgonkvisten men avtar och slutar när vi kommit igång. Går en promis och hälsar på Rose (som vi träffade förra gången i Öninge). Hon och Charlie står säsong här. Äter korvblandning med ägg till lunch. Går några promenader på eftermiddagen. Äter grillad hamburgare till middag. Det här låter inte riktigt sunt, eller hur? Solen tittar på oss ganska mycket på eftermiddagen och tempen stiger till uppåt 20! Fantastiskt. Å så rätt var det är så kommer en riktigt kall vindil så man tror att man ska frysa ihjäl. Äter lite ost och kex på kvällen till TVn. Lägger oss tidigt. Det börjar regna.

Upp strax före 8 och det har nog regnat hela natten. Diskar och packar ihop efter frukost. Är klara att åka vid 9. Checkar ut och betalar 984:- för 4 dygn, det blev 22:-/dygn för elen. Billigt. Tankar i Katrineholm. Bilen har dragt ca 1,12/mil. Inte så tokigt. Handlar lite på Lidl innan vi kör in på tomten 1/4 över 1.

Det har varit en trevlig och skön helg (bortsett från vädret). Vi åker gärna tillbaka till Gränna och Visingsö.

Pingst med BBQ i Alingsås, Lygnareds camping (allmän camping)

Vi får inte vara framme före 16.00 så vi åker hemifrån strax efter 8. Det är soligt och varmt och vi hoppas på att det fortsätter så i helgen. Vid 9 stannar vi i Västerås och går en vända på Biltema. Köper en liten cykelkorg till Kents minicykel. Köper även en vevbar lykta att ha under markisen och kanske även som ledljus hem någon natt framöver. Åker och kikar på Mälarcampingen i Västerås också. Ser inte så där jättetrevlig ut men man kan lura sig. Vid 11 stannar vi på Rastpunkt Laxå och äter lunch. Pannbiff med lök och lingon, 89:-/st. 10 i 12 är vi på väg igen. 3 mil från målet börjar det regna, ganska ordentligt också. Suck! 10 över 2 är vi framme. Kan vi komma in ändå? Går runt en vända, pratar med några som står där och bestämmer oss för att ta en plats fast det är för tidigt. Plats 33 ser plan och inte alltför blöt ut så den tar vi. Vid 3 går vi och checkar in. Hallänningar som vi känner är här och ska också vara med på träffen. Fler kändisar kommer, A&M från Tandådalen, Swahn som vi träffade i England kommer också. Vid 7 går vi ner till receptionen där det är korvprovning . Två italienska korvar (eeeh, vad heter det?) och en "sydafrikansk". Två olika potatissallader, tsatsiki och cole slaw finns också. 6 olika senapar! Korven får vi grilla själva och eftersom både två är hungriga så blir korvarna inte riktigt färdiga. Men det var gott ändå. Vi delar bord med nya bekanta från tvärs över vägen s a s. Från Skåne och lika mycket Frankrikeälskare som vi.

Vid 12 på lördagen samlas allihop nere vid receptionen. Vi delas in i tre lag, Boende, FFVB och Invandrarna (dit hör vi). Lyckas få vår välkomstpåse idag istället för igår. Missade det totalt igår. Innehåller bl a glaze, rub och penslar. Invandrarna börjar med individuell tipspromenad. Vi klarar inte allt. Solen bara vräker ner på oss och det är så skönt. Efter promenaden är det BBQ-kurs med Ulrik Lindelöv med lite provsmak. Ulrik som leder the Swedish BBQ team blev trea vid VM iår. Efter kursen är det tre kamp, gillra musfälla (på tid), pricka hockeymål med tennisboll och klubba för vänsterhänta och sist kasta livlina i mellanrum. Jag lyckades gillra en fälla med det var då allt. Kent kunde det också och även pricka mellanrum med livlinan. Hur ska detta gå?

Se så fint campingen ligger! Stora Färgen heter visst vattnet. De karlar som inte kan vara utan träning kan ju prova denna bänkpress som finns på campingen. Det finns även studsmatta för barnen (skulle jag tro). Nybakt bröd varje morgon precis som på kontinenten. En liten men dock butik och ett kafé finns också.

Vid 1/2 9 går vi ner till receptionen för att få reda på resultatet av våra ansträngningar. Först är det underhållning av dessa två pojkar. Riktigt duktiga. Dom skulle hålla på i 30 minuter, det blev 1 1/2 timma! Sedan blev det utslagstävling mellan boende och invandrarna som invandrarna till slut vann! YES! Jag tog glaze på sprayflaska. Jag blev så inspirerad av Ulrik när han höll på och grillade.

Upp vid 1/2 9 på söndagen. Packar ihop lite långsamt. Skåningarna åker innan oss. Letar i 30 minuter efter Kents läsglasögon. Hittar dom till slut. Vid 1/2 11 åker vi och 1/4 i 12 står vi på plats 68 på Jula camping och stugby i Skara. Det blåser som bara den. Går till Jula varuhuset för att köpa lite lunch, men mataffären öppnar inte förrän till hösten 2010. Lägger oss tidigt.

Upp tidigt som attan på "annandag pingst". Strax före 8 checkar vi ut. Vid 1/2 12 är vi hemma i Bålsta.

Hoppas att det blir ett sådant här event nästa år också och gärna på Lygnareds camping för det var trevligt.

Nationaldagshelgen, Smedjebackens småbåtshamn (ställplats)

Lämnar ett molnigt men inte mulet Bålsta vid 1 på fredagen. "Byn" har studentutspring. Lastbilarna kör i skytteltrafik på genomfarten och ungdomarna "skränar". Skönt att lämna detta, det brukar hålla på några timmar. 20 ö 3 är vi framme i Smedjebacken. Det är samma väder här som hemma (det skiljer bara 16 mil). Vi ringer hamnkapten Sven och meddelar att vi tänkte stå här i helgen. Visst, bara ni inte står på gräset. Jaha! Men det gjorde vi ju förra året. Ja men inte i år. Kent knör in bilen mellan vakthuset och en dollyvagn. Jag nämner det för Sven och han undrar vad det är för något. 5 minuter senare kommer han som ett jehu, bara för att kolla att vi inte gör något dumt. Förra året hade det stått 15 bilar på gräsmattan när han kommit ner en söndag. Byborna och kommunen tyckte det var för mycket, så nu får det bara stå 6 bilar här, mellan vakthuset och hamnkontoret. Idag kan det bara stå 3 st (när bil och dollyvagn åkt). Det står två båtar kvar på land där.

Upp vid 8 på lördagsmorgonen (som vanligt). Solen gassar på ordentligt men det är bara 11 grader ut. Efter frukost går vi en vända till byn. Marknadsstånden är på väg upp, en del är redan klara. Hämtar ut lite pengar och handlar middagsmat på ICA. Vid 1/2 11 går vi och kollar var drakbåtsrodden ska vara någonstans. Försöker också klura ut när den ska gå av stapeln. Köper vällagrad Herrgårdsost (1 kg). Supergod. Kryddburkar och påsar hos Krydd-Johan, 5 par sockar till mig (i rätt storlek). Köper även gammaldags isterband hos osthandlaren. Vi får se om det stämmer med våra smaklökar. Utanför Husqvarna ser vi att första rodden är 1/4 i 2 och andra 1/4 i 4. Går hem igen och äter lunch. 1/2 2 strosar vi tillbaka till Kolbäcksån och här står folk och väntar. Drakbåt och drakbåt... kanoter är det väl ändå! Å ska det inte vara fler än två som ror? 1 håller i en skylt som det (antagligen) står lagnamnet på. Syns inte där vi står. Två kanoter kör varsin bana och snabbast tid gällde. Vem som vann? Ingen aning, vi var nöjda efter tre heat. På vägen hem stannar vi till vid Hamnkiosken och gör slut på våra pengar. Varsin gammaldags våffelstrut med tre kulor glass, grädde, topping och kex för 32:-/st. Det var väl inte dyrt? Gott var det iaf. Struten får änderna också smaka på. Man blev ganska mätt av glassen. Senare på em kommer det en husbil till. Då har en personbil parkerat bredvid den närmaste båten. Husbilen ställer sig väldigt nära den så det blir lite luft emellan oss. Någon timma senare kommer det en husbil till. Sven kommer ner och dirigerar in dom vid hamnkontoret. Så var det fullt, pga båtarna och personbilen. Lägger oss vid 11.

Solen skiner som en tok på nationaldagsmorgonen också. Lämnar Smedjebacken ca 1/4 ö 10 och 20 ö 12 är vi hemma i Bålsta igen. För köra en omväg för att komma hem. Genomfarten är avstängd för det är Nationaldagsfirande i gamla Bålsta.

Midsommar, Camp Ockelbo "Smultronstället" (allmän camping med medlemsrabatt)

Solen skiner när vi lämnar Bålsta på torsdagen före midsommar vid 20 i 7. Ska vi åka långt eller?! Nej. 1/4 i 9 är vi uppställda på plats 38, Caravan Clubs camping i Ockelbo. Campingvärden har inte fått i sig frukost än. Vi nästan väcker henne. Nedanför oss står Leif och Kristina från Sandviken. I 1 vecka har dom varit medlemmar, men dom har campat sedan tidigare. Går en promis och hittar hembygdsgården. Efter lunch kommer Leif över och pratar. Efter ett tag kommer Kristina. Och så sitter vi och pratar till ungefär 8 när vi måste äta middag alla 4. Vi gör det dock var och en på sitt håll. Leif och Kristina är Blue Grassfantaster och dom visar oss "sin hemsida" och vi visar förstås vår. Säger god natt vid 11.

Kent går upp före 8 och fixar frukost som vi äter ute. Det är 18 grader och molnigt. Inte ska det väl bli regn? Går till stan och tar ut pengar till campingavgiften. Handlar lördagsmiddag på ICA Ugglebo. Är hemma igen vid pass 20 i 10. Äter midsommarlunch tillsammans med L & K under vår markis. Vid 5 är det lottdragning och jag vinner ingenting, men K tar hem två vinster. Vänner till L & K kommer och hälsar på och efter kaffet går alla de 4 iväg på en promenad så vi blir lite lediga ett tag. Äter middag sent och lägger oss 11.

Det regnar av och till under natten. Jag går upp strax efter 8 och fixar frukost. Det är bara 14 grader ute så frukosten tar vi inomhus. Solen skiner med det är en kall vind. Tar en promis till Wij trädgård. Ser inte mycket spår efter bröllopsfestligheterna som var förra veckan. Den här installationen syftar iaf på brölloppet. Ser lite ut som brudbuketter, eller hur? Äter Ockelbofläskkotletter till middag med sommarsallad. Det var gott. Tittar på fotbolls-VM, Uruguay mot Sydkorea (2-1). Lägger oss 10.

Upp vid 8. Stör campingvärden igen när vi vill checka ut, betalar 630:- (förhöjd avgift) och säger hej då till L & K. Åker vid 9 och 5 i 1/2 12 är vi hemma.

Försemester

Något ska väl man kalla resan!

2 juli. 5 över 1 lämnar vi Bålsta i strålande sommarväder, ca 28 gr. När vi kommer till Ockelbo ser vi att hela centrala staden är avstängd för obehörig biltrafik och det är ganska fullt på parkeringarna runt om byn. 1/4 i 4 är vi framme och 1/4 över 4 har vi fått plats 11. Med el som tur är för det är otroligt varmt. Ringer Ryssbo. Äter sill och lax till middag vid 6. Sitter ute och lider för det är bra varmt. Lägger oss vid 1/2 11.

3 juli. Har inte sovit bra pga värmen. Upp vid 8 och Kent fixar frukost. Vi äter den ute och det är redan över 20 grader! Vid 1/2 10 går vi till centrala Ockelbo för att det är "Sveriges största marknad" den här helgen. 500 knallar sägs det. Jag köper 2+3 linnen och 1 par shorts. Kent köper 1 par shorts + en bit fläsk. Handlar även lite på ICA. Är hemma igen vid 1/2 11. Äter laxmacka till lunch. Lotter säljs och vi köper det sista 4. Vinner 3:e pris en fleecejacka. Snygg. Kollar på TV, fotbolls-VM, Tyskland slår Argentina med 4-0. Lägger oss tidigt.

4 juli. Har lidit mest hela natten. Varför sätter man inte på ACn när man ändå har den? Bilens inomhustermometer visar 29 grader! Grannar säger att termometern har inte varit under 20 i natt = tropisk natt. Kul på sätt å vis. Äter frukost ute, det är molnigt/mulet. Betalar för vår vistelse, kostar extra den här helgen också. Köper en Camp Ockelbodekal också. Åker mot nästa mål vid 10. Tankar 35,99l i Ljusdal. Betalar halva med OK-checken. Kl 1 är vi framme i Hassela som vi aldirg varit på förut. Betala 160:- m el för 1 natt. Står på plats 31 med utsikt över Hasselasjön. Äter laxmacka till lunch idag med, med snaps till. Går en promis och hitta Uno och Kerstin. Kul! Dom bjuder på pilsner och chips och vi blir sittande i ett par timmar och bara snackar. Äter köttbullar med rödbets-/potatissallad till middag. Regnar lite av och till. Uno och Kerstin kommer förbi och och blir sittande hos oss ett par timmar. Trevligt. Lägger oss 10. Det är olidligt varmt.

5 juli. Upp vid 8. Det är alldeles för varmt inne men bara 20 ute. Frukost. Diskar. Är klara att åka vidare 20 över 9. Handlar lite på ICA i Rätansbyn. Det blåser halvstorm men är inte kallt. Navi säger att vi ska åka till Hedevikens fd fiskecamp men vi känner inte igen oss. Åker vidare till Hede, där jag känner igen mig men inte Kent. Tankar och velar och kör vidare. Handlar på systemet i Funäsdalen tillsammans med ett gäng norrmän! Hamnar till slut på Funäsdalens Fjällcamping 160:-/dygn m el och utsikt över Funäsdalsberget. Äter prinskorv till middag med blandade sallader. Går en promis runt campingen. Många platser lediga. Dricker kaffe och tar en tårtbit som efterrätt. Tittar på TV till 1/2 10.

6 juli. Upp 1/2 8. Det har regnat lätt ett par gånger under natten. Frukost. Checkar ut 1/2 9, betalar 160:-/dygn med el. På väg 311 passerar vi Sveriges högst belägna by, Högvålen, 830 m öh. Handlar vatten och bröd på Coop i Idre. Checkar in på Caravan Clubs camping på/i Idre Fjäll vid 10. Får nyckel 93, men ställer oss på plats 91 istället som ser jämnare ut. Dusch kostar 5:-/3 min. Suck. Vi duschar iaf. Äter gulaschsoppa till lunch med det sista av snapsen. Går en promis runt området och hittar hästar, kaniner och släktingar till Frank. Ett sött litet kapell passerar vi också. Det blir en riktigt lång promenad. Äter något så gott som stekt potatis, falukorv och stekt ägg till middag. Ibland är det enklaste gott nog. Kommer lite regn på kvällen så vi sitter inne och tittar på TV.

7 juli. Det har varit precis lagom svalt i natt. Det är endast 12 grader ute och det känns inte alls kallt, fast vi äter frukost inne ändå. Bordet ute är blött. Checkar ut 1/4 i 10 och mannen i kiosken frågar om vi har bråttom. Jag svarar att vi har tagit det väldigt lugnt för att kunna checka ut nu. 150:- m el. Bra pris! I Särna åker vi efter orangevägvisning pga vägarbete på 70:an. Grovt bergkross skulle det visst ha varit. Det vill vi slippa. Hittar så småningom till Mora Parkens entré. Helt nytt för oss. Vi får plats 101 som är det lägsta numret och närmast den gamla receptionen/butiken och närmast till stan. Äter "grillad" hamburgare på rostat bröd till lunch. Går en lång promis på campingen och känner inte alls igen oss. Sist vi var här var 2001 och innan det 1993. Vid 5 äter vi stekt potatis med pannbiff till middag. Sitter mest och gnäller över irländarna som åker in och ut hela tiden vid sidan av oss.

8 juli. Upp strax före 8. Kent fyller ett par kannor vatten och jag går och köper färska frallor. Äntligen! Vid 10 åter vi med tåget på sightseeing, 40:-/vuxen. Turen tar ca 30 minuter och visar det man bör se i Mora centrum. När turen är över går vi tillbaka till stan och handlar lite. Man måste promenera också. Äter Roslagsgrillare till lunch. Båda tar vi varsin välbehövlig dusch, för det är bra varmt.

9 juli. Äter frukost sent (9) ute. Solen skiner. Checkar ut vid 10 men får inte betala med kort för servern är nere. Häpp! Har vi kontanter så att det räcker? Nästan, det saknas 1 krona. 450:- ville dom ha för 2 dygn. Vid 11 har vi checkat in på Siljansbadets camping i Rättvik. Det här var också länge sedan, 1994 tror vi. Tar en promenad utefter (nästan) hela campingens längd (den är lång) och sedan ut på långbryggan (ca 680 meter) och tillbaka. Många steg blev det. Sent på em går vi till campingrestaurangen och köper varsin Grillbiff med pommes och bea till middag. Första lyxen på semestern! 85:-/st och smakade väl så där. Inte äckligt men inte heller himlastormande gott. Tittar på TV och lägger oss tidigt.

10 juli. Upp vid 8 och hämta bröden vi beställde/betalade igår. Checkar ut efter frukost vid 9, 285:-/dygn kostar det här. Stannar i Djurås och handlar lite på ICA och Blå Näsan. Är hemma i Bålsta 1/2 1. Den blev ungefär 134 mil, den här försemestern.

Var är Lille-Bab?

Järvsö camping (allmän camping)

15 juli. Vid 1/2 4 lämnar vi ett hett och soligt Bålsta för färd mot Hälsingland. 7 är vi framme på Järvsö Camping. Campingvärden pratar för 7 innan vi äntligen får komma in och leta efter en bra, plan plats. Vi beslutar oss för plats 77. Många platser är reserverade. Vi betalar för tre nätter på en gång så är det gjort, 220,-/dygn m el. Dusch kostar 5 kronor. Usch! Plats 77 är någonstans mellan väg 83 och järnvägen. Äter kokkorv med bröd till middag vid 8. Sitter ute till 1/2 11 sedan börjar myggen bli lite väl envisa. Tittar en kort stund på TV innan vi lägger oss.

16 juli. Upp vid 8. Det är molnigt. Frukost. Jag duschar i bilen. Vi går och kollar på plats nummer 1 som ligger nära vägen men inte järnvägen. Frågar om vi får flytta. Det är helt OK. Tillbaka till bilen och packa ihop och flytta. Vi står nu lite luftigare kan man väl säga, visserligen nära lekplats och minigolf men det gör inget. Vid 10 tar vi en promis mot samhället beser bl a stationen. Handlar Zonspray till Kent på Apoteket och middagsmat på ICA. Är tillbaka i bastun vid 1/4 över 11. Varför sätter vi inte på ACn när vi lämnar bilen? Bra fråga. Äter grillade Roslagsgrillare till lunch. Går över vägen till Lill-Babs Caffär och utställning. Hon var inte där. Äter pannbiff med lök till middag. Plats 2 (bredvid oss) blir upptagen av Thomas och hans tre mountainbikecyklande söner. Första campingturen för dom. Husbilen dom kör med har dom lånat av en kompis.

17 juli. Upp vid 9! Äter ägg och bacon till frukost ute. Soligt och varmt idag med. Av Diggiloo igår märkte vi ingenting. Det är ungefär 1,5 km till Stenegården där dom var. Kent har tagit ut cyklarna så vi tar oss en tur. Cyklar till Kyrkön där Järvsö kyrka står och så vidare till Stenegården. Av Diggiloo syntes ingenting. Vänder tillbaka och vi vill bara dö. Det är så varmt och vi orkar ingenting. Vi har ingen kondition någon av oss. Handlar dricka på ICA. Äter grillkorv idag med till lunch. På em mulnar det på men det blir inte svalare av det. Vid 1/2 3 traskar vi bort mot byn igen för att bestämma vilken av de 4-5 pizzeriorna/restaurangerna som ska få äran att ha oss som gäster. Vår granne på plats 2, Thomas, hade varit på Järven igår med alla tre grabbarna och tyckte det var trevligt och bra. Vi väljer också Järven och till pizza väljer vi Järvsöspecial. Med varsin öl betalar vi 240:- för alltihop. Sitter ute på verandan och äter. Passerar en hel massa husvagnar och husbilar. När vi ätit klart så tror vi knappt att vi ska ta oss tillbaka till bilen torrskodda. Himmelen är alldeles svart på sina ställen. Men vi klarar oss alldeles utmärkt. Tar in cyklarna och bordet och drar in markisen iaf, omutifallatt... Så småningom tar vi även in stolarna. Kent lägger sig tidigt medans jag tittar på TV till efter 11. Då har det regnat lite grann.

18 juli. Upp vid 8 och äter frukost. Checkar ut vid 9. Det har regnat av och till under natten och pga att vi står under ett träd så regnar det ännu mer. Nu är det bara mulet och varmt. Är hemma igen 1/2 1. Det har varit en underbar helg, med trevligt sällskap på tomten bredvid.

Höstträff med CC Stockholmssektion, Kungsbyn (ingen camping alls)

1/4 över 1 lämnar vi ett soligt och ljummet Bålsta för färd mot Kungsbyn. Strax efter 2 har vi ställt upp på gärdet framför affären. Arrangörerna har verkligen lagt säkerhetsavstånd mellan ekipagen. Det är bara 48 anmälda. Fältet kan ta många fler. Genast går vi och shoppar loss! 3 falukorvar med hög kötthalt, 4 kg blandfärs (70/30), 1 pkt syrliga isterband, 2 kg karré i bit (vi såg på Go' kväll igår), 4 kotletter och 3 frukostkorvar. Alltihop för 816:- När vi anmälde oss till träffen tyckte jag nog att träffavgiften var lite hög för att stå på ett gärde utan el, men när vi nu har anlänt och ser att klubben har hyrt två toa/duschvagnar så förstår jag att det blev lite dyrare än vanligt. Äter tagliatelle med bacon/champinjoner i creme fraiche till middag. Vi sitter faktiskt utanför bilen och äter. Riktigt skönt. Vid 7 bjuds det på kaffe och bulle (ingår i avgiften) och trubadurer (eller var det Darwins) underhåller utanför affären. Går till bilen vid 1/2 9 då det började bli lite kyligt om rumpan. Tittar lite på TV.

Upp som vanligt vid 8. Det har regnat flera gånger under natten och nu är det lite dimmigt. Går tipspromenad vid 10. Har vi 5 rätt så är det inte mer. Gör just inget särskilt innan middagen vid 19. Larssons och vi går tillsammans. Vi har köpt vinflaskebiljett för 225:- och vi hoppas att vinet är gott. Till förrätt får vi gös i gurksoppa. Sedan blir det buffé på vildsvin och kyckling med 2 olika potatissallader + grönsallad, olika såser och dressingar. Efterrätten är chokladkaka med vispgrädde och jordgubbar. Vi rullar nästan hem vid 1/2 10 snåret.

På natten går vi upp och vevar in markisen. Det blåser så mycket att vi får ingen nattro. Markisen slår och smäller så dant. Sover länge. Upp vid 9. Idag skiner solen. Vid 10 är det lottdragning och prisutdelningar. Vi vinner ingenting på våra lotter och har alldeles för få rätt på tipset. Lämnar träffen strax före 11 och vid 12 har vi tömt husbilskylskåpet på all mat vi köpte.

Höstträff med Husvagnsforum, Liens camping (allmän camping), Riddarhyttan

8 oktober 13.10 lämnar vi Bålsta som är mulet men har en ljummen temperatur. Kl 15 har vi tagit plats 10, bakom Sture och Gunilla i besittning. Några få har kommit före oss. Pratar lite med Sture och Gunilla innan det är dags för middag, färdiglagad Chili- & räkpaj. Bara att värma i ugnen (som vi ställt i "garaget"). Trots att det var fel chilikeso i den så smakar den bra, inte alls stark. Försöker ringa Ryssbo men min operatör har inte så bra täckning här i den västmanländska skogen. Tar en promis runt campingen som vi nog tycker är ganska stor. Ligger invid sjön Lien. Med fiskemöjligheter där och i tjärnar en bit bort.

"Stefane" har en liten gasolvärmare utanför sin vagn, så där samlas vi alla och sitter och pratar några timmar.

9 oktober. Upp strax före 8. "Bakar" bröd i ugnen, kokar ägg och kaffe. Efter frukost går vi till centrum. Hittar en livsmedelsaffär, som (tyvärr) är till salu. Tyvärr, för det betyder ju att den kan läggas ner om ingen köper. Äter resten av pajen till lunch. "Asawi" kommer med sin nya T@b och den är ju bra liten. Man kan ju tycka att "BoUtes" vagn är liten, men "Asawis" är nog mindre. Huvudsaken är att hon och Bamse får plats och det får dom. Går en vända till ner till sjön/kanalen. Möter "Krister J" som berättar att man kan går runt kanalen och så över en bro och komma in på campingen den vägen. Det är så vackert som man nästan storknar. Till middag delar vi på en Grandiosapizza, biff m bearnaise. Tittar på TV när "Stefane" kommer och säger att vi inte har någon ström. Tyvärr var jag tvungen att säga emot honom, för det hade vi. Han trodde mig knappt. Kent konstaterar att det är 1 fas som gått. Någon har förbrukat för mycket. Måtte dom få igång det snart, för jag tror att Sture är beroende av ström för att komma i säng. 15 minuter senare har inte heller vi ström, men bara för 1 minut sedan har alla ström igen.

10 oktober. Upp vid 1/2 9. Samma frukost idag som igår. Diskar och packar ihop. Gunilla kommer och säger att Sture "tvingat" henne att stjäla ölunderlägg åt mig. Ville jag verkligen ha dom? Självklart, tack så mycket. Jättegulligt av dom att tänka på mig när dom for runt i Europa (Tyskland/Österrike/Kroatien). 5 nya blev det. Får ser när jag får tid till att skanna in dom. Checkar ut vid 11, betalar 360:-/2 dygn m el (dusch kostar 5 kr/polett). Vid 1/2 12 åker vi. På vägen passerar vi länets högst belägna väg, 243 m öh (tror jag att det stog). Strax efter 1/2 2 är vi hemma igen.

Julmarknadsresa

23 november 13.15 lämnar vi ett vintrigt Bålsta, vitt men inte kallt. SMHI har varnat för häftigt snöfall från Skåne upp mot Stockholm. Vi tar 55:an neråt landet. Vi får se när vi möter snöovädret. Mellan Bålsta och Enköping så ser vi 5 långtradare i diket. Det är superhalt för blåsten har polerat asfalten. Kent håller i för allt han är värd så att vi inte ska hamna i diket vi också. Från Norrköping och söderut snöar det. Vid 1/2 5 stannar vi utanför Frasses i Mantorp och äter Kents goda pannbiffsmackor till "middag". 1/2 8 har vi ställt upp utanför Bengts i Örkelljunga. Vi är alldeles ensamma. Tar varsin kokkorv med bröd och räksallad till kvällsmat. Det snöar fortfarande när vi lägger oss.

24 november. Upp vid 7! Frukost. Det har nog snöat hela natten, våra fotspår är helt igensnöade. Radion varnar för halt väglag i hela Skåne. Vi tycker nog att det är lite överdrivet. 20 i 9 har vi köpt färjebiljett i Helsingborg (HH-ferries), 2745:- med CC rabatten. 10 i 9 går färjan och 10 ö 10 är vi framme i Danmark. Det har snöat lite här också men inte just nu. Lolland är nästan helt fritt från snö. Vid Rödby börjar det snöa lite lätt. 1/2 12 checkar vi in i Rödbyhavn. 1/2 1 är vi framme i Tyskland. Strax efter 1 har vi shoppat loss på Bordershoppen i Puttgarden (973,- enl kvittot som har tre valutor), bl a en flaska vin för 129,95 DKK. Hoppas den är bra. 1/2 3 har vi ställt upp på Schönböcken men dom öppnar inte förrän 17. Bredvid oss står ett par från Knivsta. Kul. Checkar in och betalar €18,50 vid 5. Köper 4 duschpoletter också, samt 1 timma internet (€1). Äter hamburgare till middag. Så där. Tittar på TV, lägger oss sent.

25 november. Upp strax före 8. Frukost. 20 i 9 åker vi till Citti för att hämta ut lite Euro. 11 har vi tagit plats på ställplatsen i Stade. Vi är totalt 6 st här nu. Vi har lagt i €1 i elförsörjningsapparaten, vi får se hur länge det räcker. Efter ett tag börjar vi fundera på hur man betalar för sin vistelse. Aha, parkeringbiljett! Men vi har inte så mycket i mynt så vi drar ut på stan för att få till lite mynt. Köper 4 bröd på ett bageri och lyckas få till lite €2 mynt. Köper biljett för €8,50 när vi kommer tillbaka. Äter varsin leverpastejmacka med gurka till lunch. Gör ingenting fram till middagsdags då vi äter svenska kräftor med svensk nubbe till. Gott! Vid 5 tappar vi strömmen, ok €1 räcker i ca 6 timmar (ingen elpatron inkopplad). Stoppar i €2 och hoppas att det ska räcka till morgonen. Tittar på TV och lägger oss tidigt.

26 november. Upp vid 8. Det har snöat! Alldeles vitt ute. Vilken födelsedagspresent. Jag ville att det skulle vara snö när vi går på julmarknad. Vid 9 går strömmen. Det stämde det jag tänkte igår. Tar en promis till Aldi och handlar dricka. Vilar en stund innan vi går tillbaka för att kolla på julmarknaden. Altstadt är verkligen häftigt. Ska det byggas nytt så anstränger man sig för att det ska se gammalt ut. Det här huset är dock gammalt. 1590 står det på det. Det anmärkningsvärda (!) med detta hus är det har 27 olika halvsolar (fast jag hade nog sagt halvmånar). Inte stor marknad, varken på Fischmarkt eller Pferdemarkt. Äter lunch på Botes, cordon blue. Var väl så där. Köper 2 bröd till frukost på ett bageri och får tag i 2 €2 till. NU kan jag betala för nästa dygn också. Vilket jag gör när vi kommer tillbaka till ställplatsen. Det bara dräller in bilar på eftermiddagen. Kan det bli fullt? Det får plats 79 bilar här. Äter lätt julbord till middag vid 5. Tittar på TV.

27 november. Vaknar 8. Strömmen har gått. Slår om kylen på gasol och somnar om. Upp igen vid 9. Betalar €1 i strömförsörjningsapparaten så vi får frukostkaffe. K mår inte bra så vi stannar hemma idag. Äter resterna av julmiddagen till lunch idag. Betalar för 1 dygn till. Får hjälpa en tysk genom att visa hur man gör. När jag inte reagerade på hans tyska svammel gick han automatiskt över till engelska. Det var väl käckt! Han kunde inte det här sa han, han hade aldrig gjort det förut. Hm. Det är väl bara att läsa innantill när man kan språket! Vid pass 1/4 i 5 går strömmen igen. Bra, 7h 50m för €1. Väntar till 6 innan vi matar apparaten med €2 för natten. Tyskar på platsen spelar julsånger ur någon CD-spelare. Ganska trevligt.

28 november. Varför tar alltid gasolen slut på natten? Eller ja, vid 6 byter K flaska. Hur länge vi varit utan vet jag inte, det var iaf inte kallt i bilen. Strax efter 8 äter vi frukost och vid vid 9 lämnar vi Stade för den här gången och styr kosan mot Lübeck igen. Vid 11 har vi ställt upp, här var det bara lite snö och många norrmän! Men dom far snart. Tar varsin skön dusch. Äter grillkorv till lunch och lilljulmiddag igen. Lägger oss tidigt.

29 november. Upp vid 8. Frukost med färska frallor. Mums. Strax efter 9 åker vi till Citti och här står 2 svenska turistbussar. Handlar för €194. Mycket klucka blev det. Äter grillkorv till lunch och falukorv till middag.

30 november. Upp strax före 8. Frukost idag igen med färska frallor. Checkar ut 1/2 9. På vägen norrut åker vi in i snöstorm. Den varar väl kanske 1 mil och tar en evinnerlig tid att köra i. Tur att vi inte har någon tid att passa. Sedan blir det vackert väder igen. 5 i 10 har vi checkat in i Puttgarden. Tar varsin kaffe med wienerbröd, €7,77. Handlar godis (!) för €12,73. 11 är vi i Danmark. Här skiner solen. Det har snöat mer än när vi var här förra veckan. Checkar in i Helsingör strax före 1/2 2 och kommer med den färjan, anländer Sverige 10 i 2. Solen skiner här också. Stannar för natten i Hyltena, kostar 99,-/dygn men vi har rabatt och betalar 74. Äter någon sorts pyttipanna som K roddar ihop. Tittar på TV. Lägger oss tidigt.

1 december. Det har varit svalt hela natten. 2kW räcker inte långt. Man måste stötta med gasol och det gjorde vi inte inatt. Radion säger att det är neråt 15-20 gr kallt, men vår termometer visar "bara" 9. Vi tror på radion. Vid 7 lämnar vi Hyltena. 1/2 12 är vi hemma igen i ett snöigt Bålsta. Men det är torr, flygig snö så vi behöver inte skotta för att köra in på tomten. Summa 208,6 mil för denna vecka.

Totalt antal körda mil 2010: 1465,5


Erfarenheter från året:

Tillbaka till början