Till startsidan

2005

Kapellskär i april (Caravan camping)

Kommer fram vid 3-tiden på fredagen och ingen tar emot. Solen skiner men det är inte varmt. Vi är de enda gäster som är här nu. Pga av något överskott från ett lotteri så far "halva" campingen till Åland imorgon. Vi undrar om vi får komma med?

Senare på dagen får vi veta att vi får plats vi med. Va' kul! Hälsar på hos kamrater som skaffat ny husvagn. Riktigt läcker faktiskt! Det måste den ju vara, det är ju samma modell som vi har (fast nyare då förstås). Kommer inte hem till vår vagn förrän på lördagen (alltså strax efter midnatt).

På lördagförmiddag åker vid en sväng in till Gräddö för att se om ICA-handlarn har någon antennkontakt, typ hona. Men det fanns inte. Köper söndagmiddag istället. Vid 1/2 1 är det grilltajm på dansbanan. Vi grillar falukorv som vi sedan stoppar i hamburgerbröd. Det gick det med.

Vid 1/2 2 blir det plötsligt väldigt dimmigt. Å vi som hade haft det så fint vid grillningen. Vid 2-tiden var det i alla fall dags att gå iväg till färjeterminalen. Efter utdelning av biljetter ställer vi oss så nära utgången (eller ingången) som möjligt. Vi vill ju ha sittplats när vi kommit ombord. Sedan är det bara att rusa när dörrarna väl öppnats! Vart? Till baren förstås. Mr Serge är trubaduren för dagen och trots att han hade ont i halsen så lät det inte så illa. Den andra favoritsysselsättningen som caravanare har är att dansa, den första är ju långbord.

Vi handlar förstås lite i den s k Taxfreebutiken, där det för dagen var provsmakning av någon sorts 12-årig Glennfiddich (eller hur det nu stavas). När så färjan vänt i Mariehamn var det dags för mat. Stämningen var verkligen hög, fast vi inte sjöng. Vi fyllde inte hela restaurangen men det var inte långt ifrån.

Är tillbaka på campingen igen vid 1/2 9-tiden. Det har varit en trevlig resa. Maten var god så det blev natti natti nästan på en gång när vi kommit hem.

På söndagförmiddagen får vi veta att det varit ca 5 grader kallt under natten. Tur att man slapp vara ute då. Men det är vackert väder nu och vi är fortfarande de enda gästerna!

I väntan på Tinget...
så far vi en liten sväng.

Vi lämnar Bålsta på fredag eftermiddagen och sätter kurs mot Nyköping och Strandstuviken. Det är nästan 10 år sedan vi var här sist. Då hade vi den största vagnen vi någonsin haft. 633 cm invändig längd och nu har vi bara 522 cm.

Det är knappt vi känner igen oss. Förra gången var det ganska tomt på vagnar men nu! Nästan gyttrigt faktiskt. Beror kanske på den ombyggnation som pågår. Vi får i alla fall chansen att testa Smartboxen vi köpte i vintras. Å si vi fick in 7 kanaler hur lätt som helst. Så bra bild har vi aldrig haft på TV:n i vagnen.

På lördagen fortsätter vi mot Timmernabben, en hyfsat ny camping i Caravan Clubs regi. Vilket läge! Alla platser har "havsutsikt", helt underbart. Den här campingen är nog fullbelagd under sommaren.

Uppå första maj far vi vidare igen. Nu ska vi till Blekinge och nästa nya campingplats i Caravan Clubs regi, Rosornas camping, mellan Mörrum och Olofström. När vi anländer möts vi av en kompis som vi inte sett sedan FICC-rallyt i Barcelona. Både han och frun ska stå på säsong här efter att i alla år stått på Ivön. Vi kan inte säga att dom bytt ner sig (vi har inte sett Ivön än), men den här campingen är helt underbar. Här upptäcker vi att vattenpasset inte har följt med från Timmernabben, det blir att köpa nytt vid tillfälle. Den förre ägaren har lagt ner hur mycket pengar och tid som helst för att smycka och göra campingen trevlig. Massor med växter och då förstås bl a rosor. Både klängande och buskar. Det är bara synd att det inte är blomningssäsong nu när vi är här. Det som blommar är lite påskliljor.

På måndagen åker vi in till Olofström för att handla lite. Vädret är inte så vänligt mot oss att vi promenerar runt något, vi tar en rundtur med bilen istället.

På kvällen åskar det en del och regnar förstås, men det gör inget.

På tisdagen vänder vi bilen åt andra hållet och åker till Mörrum och tankar och köper nytt vattenpass. När vi kommer tillbaka har vi ingen ström. Åskan igår har slagit ut en fas eller så. Det är full aktivitet på campingen, en maskin plogar en fåra i gräsmattan samtidigt som elkabeln läggs ner. Sedan kör maskinen över den plöjda fåran och plattar till gräsmattan igen så det nästan inte syns att det hänt något där.

Riksting på Öland, Lundegård Camping och stugby (allmäncamping)

Kent rusar upp redan kvart över 5! Så vi kommer iväg klockan 6. Det är ca 18 mil till målet som vi kommer fram till kvart i 9. Det blåser snålt och det är inte skönt. Går en vända och letar efter bekanta men det är lite för tidigt på inkörningsdagen för att vi ska hitta många. Senare på dagen går vi runt igen och hittar flera och än flera hittar vi i puben på kvällen.

När vi kommer upp på torsdagen så skiner solen. Helt underbart, men det är inte så varmt.

Gör väl inget särskilt innan det är dags för invigning. Vi går inte med i tåget utan står vid sidan om och fotograferar lite. På kvällen bjuder Stockholmssektionen på ärtsoppa, vi behöver bara ta med "tillbehören", såsom tallrik, bestick, bröd o smör osv. Norrköpingskompisarna har vi bjudit in och vi har så trevligt, trots att vädret inte är snällt med oss. Ja, det regnar inte men det är väldigt svalt. Efteråt går vi ned till dom (Norrköpingarna alltså) och äter lite ost och kex. Kamrater från Sveg kommer förbi och det blir en hel massa babbel. Är hemma igen strax för 12. Natti natti.

Vi tar bilen och åker norrut mot Byxelkrok och Trollskogen. Sedan till Borgholm och trängs med hela Ölands befolkning på Apoteket Blå Näsan. Skämt åsido, men det är faktiskt klämdag idag så massorna är lediga. Stannar till vid den stora parkeringen och tittar lite på Caramban och tack vare det så stannar fler och tittar. Dom är duktiga alltså, fast vad man ska ha kunskapen till vet jag inte. Som Stig brukar säga; Jag har aldrig haft behov av att backa fort med husvagn! Äter middag på campingrestaurangen Comigen för det är Ks födelsedag (det är hemligt, så det så). Men lövbiffen med pommes och bearnaissås var nog inte riktigt värt pengen.

Liten vårutflykt

Idag är det dags att veva upp stödbenen och fara söderöver och vid 3-tiden är vi uppställda på Dalabadets Camping i Trelleborg. På vägen tittade vi in på Bingemarkens campingen men den var knökfull av säsongare (tror vi). När vi passerade Beddingestrands camping såg det likadant ut. Redan?! Det är ju bara 7 maj. En vanlig campingturist har väl inte en sportmössa att komma in på sommaren om det redan ser ut så här nu.

Vi översköljs häftigt av regn på morgontimmarna. Det är inte klokt vad högt det låter på husvagnstaket. Färjar med Nils Holgersson klockan 10 och anländer lite "sent" till Travemünde, cirkus 30 minuter. Men det gör inget vi har ingen tid att passa. Uppställda och klara på Schönböcken är vi vid 1/2 7.

Åker runt och kollar lite på våra inköpsställen. Ser väl nästan ut som vanligt med utbudet, men... Vi handlar bara det som är nödvändigt just nu, vi ska ju inte färja hem igen förrän på fredag. Vi ska äta grillad flintastek till middag och 5 minuter efter att K tänt kolgrillen så börjar det regna. Inte en sådan där kortkort skur som vi haft flera under dagen utan en längre. Typiskt. Men med ett paraply så blir det middag idag med.

På tisdagen försöker vi hitta Miniatur Wonderland i Hamburg igen. Åker bara fel två gånger! På gång är just nu en Skandinavienavdelning, där en del av den svenska är så där halvklar. Enligt en liten skylt så ska det mest handla om renar och Lappland och vinter (och elände). Fotot visar AOL-stadion som rymmer myyyycket folk. På vägen tillbaka till Lübeck passerar vi genom frihamnsområdet och blir stoppade av en tulltjänsteman.

- God dag! Har ni något att deklarera? Nej
- Var kommer ni ifrån? K svarar Miniatur Wonderland och jag tillägger att vi campar i Lübeck. Han tittar konstigt på oss.
- Alkolhol? Ja, det som vi köpt på Citti. Snabbt ögonkast upp mot takboxen.
- Cigaretter? Ja, ett paket. Ytterligare ögonkast mot takboxen och
- Ja ha, tack så mycket, ha en trevligt dag.

Vad ger ni för det?

Så flyter veckan på med regn och sol om vartannat och dessemellan en hagelskur. Tar med oss ett par från Örnsköldsvik i släptåg för att visa dom Lübecks sevärdheter, Aldi, Citti och Plaza. Dom blir som ungar i en godisaffär på alla tre ställena! Kul att man kan glädja några ibland.

Färjeturen hem är lugn och vi campar på Osbycamping vid 8. Sooolen skiner.

Vid 2-tiden på lördagen är vi hemma igen. Å nu verkar det fiiina vädret ha kommit, men det har i alla fall varit skönt med en kortsemester.

Gotlandsafton, Kapellskär (Caravancamping)

Lämnar ett gråmulet Bålsta vid 9-tiden. Vi är nästan först på gästängen, men det ska väl ändra på sig. Campingvärden säger att han väntar in över 30 gästvagnar. Framåt eftermiddagen så kommer det fler och fler vagnar, men SMHI har prognosticerat dåligt väder så vi tror inte att ängen blir full.

På lördagen ser vi knappt någonting. Det var väldigt dimmigt redan när vi vaknade. Och regnar gör det också. Hur ska detta gå? Vid 10-tiden börjar dom med lammen. För säkerhets skull, under tak (pressenning). Vid 11 skulle det vara tipspromenad men vi skippar det. Det regnar för mycket. Var ska vi sitta och äta lammet? Får vi plats på dansbanan allihop? Det ordnar sig. Ansvarig äng (nr 3) har varit iväg och köpt ett stort partytält som det får plats 4-5 bord i, och vid varje bord får det plats 6 personer. Skönt, då slipper vi sitta utan tak om det skulle regna. Efter ett besök i servicehuset får vi veta att tipspromenaden var uppskjuten till morgondagen. Va' bra, då går vi den då istället. Vid 5 samlas vi alla för att äta Gotlandslamm med potatis- och grönsallad. Det står 11 bord på dansbanan = 66 personer + 4-5 bord i partytältet (24-30 pers till). 3 hela lamm gick åt. Till efterrätt var det saffranspannkaka med sammelbärssylt. Det var gott. Vid 7 börjar dansen.

Vi ger upp redan på söndagen. Vi hade tänkt att stå kvar till måndag (6 juni) men tycker inte det är så där jättekul med störtregn, duggregn och så lite mera regn. Är hemma igen vid 3.

Midsommar, Borensäng (Caravancamping)

Lämnar Bålsta vid 4-tiden på onsdagen före midsommar. Det är mulet men varmt. Vid 1/2 7 är vi framme och campingvärden ojjar sig över att det kommer att bli trångt (så småningom alltså). Vi får plats bredvid en fd arbetskamrat till Inger. Kul.

På torsdagen åker vi in till Motala och handlar lite på "Blå näsan". Det som vi redan hade införskaffat ligger kvar hemma! Sic! På vägen tillbaka, passerar vi Borensberg och fortsätter till Ljung. Här finns ett leksaksbilsmuseum (och tåg) samt fullstora båtar av olika sorter. Museihuset heter det och ligger precis vid kanalen. Gott kaffe hade dom också. Om ni har vägarna förbi, stanna gärna till och kolla in samlingen av bilar. Den var häftig. En annan sak som var lite kul också, fanns i båtdelen av museet. En sprillans ny racerbåt (60-tal) som aldrig varit använd. Instruktionsbok och diverse annat var inte ens uppackat. En man i Luleå hade köpt den båten (och en motorcykel + 2 bilar) som investeringsobjekt. Han litade inte på bankerna (redan då!). När vi kommer tillbaka till campingen har våra Norrköpingsvänner kommit också. Grillar tillsammans på kvällen och spelar lite kort (som vanligt).

Upptäcker på fredag morgonen att solen tog ganska bra igår. Röd som en nykokt kräfta på armarna. Hmm. Sitter på ängen och äter midsommarmiddag tillsammans med en hel del andra. Vinner (som vanligt) inget på lotterna vi köpt. På kvällen dans till orkester.

Går in till "stan" (som vi brukar säga, dom andra säger byn) på lördag förmiddag. Hinner precis tillbaka innan regnet kommer. Ibland ska man ha tur. Tur har också grannarna som satt upp ett stort partytält och har hur trevligt som helst med grillning och dragspelsmusik. Ungefär halva campingen kommer och står runt omkring och lyssnar/sjunger med. Trevligt värre alltså.

Åker hemåt vid 1/2 11 tiden på söndagen. Är hemma vid 2.

Husbyfjölsmarken, Borensäng (Caravancamping)

Åker från ett soligt Bålsta vid 20 över 2 och är framme 1/4 i 5. Campingvärd Rolf hjälper oss på plats. Dom är så vänliga här. Spelar lite kort med Norrköpingskamraterna på kvällen innan vi går en vända till puben. Man måste ju vara med och sponsra!

Det blev lite sent (tidigt?) igår så vi kommer inte iväg till Marken förrän vid 1/2 1. Å jisses vad bilar det står parkerade överallt! Det har vi inte varit med om förut, men det är klart vi är ju några timmar senare än vanligt. Köper en handväska i skinn för 140:-, mjuk och fin. Köper även en poncho att ha på jobbet eftersom det knappt finns någon värme där på vintern. Vid 4-tiden så underhåller Mjölby dragspelsgille utanför Snäckan, å si där sitter Ingers fd arbetskamrat. Den nyaste medlemmen dom hade. Äter grillad gris till middag och det var gott. Lägger oss tidigt (på riktigt).

Lämnar Borensberg 20 över 10 och är hemma 2.

Husvagnsmässan Elmia (område 1) (naturcamping kanske man kan säga, för inte är det en campingplats i vanlig bemärkelse)

Tänk vad bra det är med goda vänner. Här har vi en som köpt på sig fler biljetter än han behövde och så säljer han en till oss. Helt fantastiskt. Den här trippen tillhör kategorin oplanerade resor.

Åker en bit redan på onsdagkväll så vi inte behöver åka så långt på torsdagen (= framme tidigt = bra plats?). Vädret är mulet men varmt. Innan vi ens kommit till Ekolskrog så har det börjat regna. Är framme i Norrköping på Himmelstalunds Camping vid 1/2 7.

Kent går upp 5(!) och sätter på kaffe. Kommer iväg vid 6 och är framme 8. Tror ni att kom in bland de första? Inte då! 5:e led blev det, från genomfarten sett, men det är inte långt till utställningarna. När mässan öppnat vid 10 så går vi en sväng och tar en drös med broschyrer som vi sedan går hem för att studera. Hmm, inget som passar oss. Vi tycker faktiskt att våra krav/behov inte alls uppfylls på mässan iår. Den tycks vara mest inriktad på barnfamiljer och familjer med antingen E-kort eller tung dragbil. Vi som inte får dra så mycket hittar nästan ingenting. När vi nu (för en gångs skull, eller kanske två) vill byta vagn så hittar vi inget i den vägen, då blir man nästan desperat. Går en vända till efter lunchen och kollar in husbilar. Vi har ju pratat lite till och från om det där med husbil, men har för det mesta kommit fram till att det är nog inget för oss. Vi hittar en "liten" husbil, Home-Car, med rätt planlösning och faktiskt inte så dyr (i jämförelse med andra husbilar alltså). Sitter i vagnen och dividerar hit och dit. Går tillbaka igen och kollar in fler märken. McLouis ligger också bra till, men var servar man den? Kollar lite på TV på kvällen när vi plötsligt märker att strömmen tryter. Sätter på radion istället (som ju drar mindre ström), men det håller inte länge. Sitter inne i mörkret med två värmeljus tända och kan inte göra något alls. Lägger oss 1/2 9 i brist på annat.

På morgonen så är det knappt att man kan spola på toaletten, mätaren visar att vi har 10V ungefär. Kent kopplar ihop bil och husvagn för att se om laddningen fungerar den vägen. Det gör det. Men varför är vi strömlösa? Går en sista vända och kollar verkligen in den där Home-Car om den är något för oss. Vi tycker nog det och skriver på. Sedan packar vi ihop och åker därifrån. Vi måste ju ha ström! Åker upp till Tiveden och Stenkällegårdens Camping. Vilken underbar plats! Duscharna är inte gratis, kostar 1:- (per stund), men det är superfräscht. Butiken är förvånansvärt välfylld fast det är så sent på säsongen, campingen är visserligen året-runt öppen men ändå. Säsongarna har det ju absolut finast, där dom har sina platser vid sjön. Men det är fint uppe på platån också.

Tar en liten promenad på lördagen och strax efter att vi kommit tillbaka kommer vi i samspråk med grannarna (örebroare & caravanare fast det syns inte på vagnen). Dom har varit ute och plockat kantareller, massor med kantareller. Å vilka fina, stora och rejält gula. Vi får faktiskt ett par nävar av dom, kommer att passa utmärkt till middagen på söndag. Stort tack ska dom ha (vad dom nu hette).

Är hemma i Bålsta vid 1/2 1 på söndagen.

Höstträff med Stockholmssektion, Sörsjöns camping (allmäncamping)

Lämnar ett soligt Bålsta strax före 2 och 1/2 5 är vi framme och plats är bokad bredvid våra Norrköpings kompisar. Dom har haft hela 2 mil att åka hit. Vid välkomnandet så får vi frågan om vi törs vara med i tävlingen "Gissa din husvagns vikt" och det gör vi. Vi gissar på 1520 kg som den ju vägde förra året vid den här tiden på vågplatsen i Linköping. Han som tar emot lappen skrattar rått åt oss. Varför då? Fikar och tar en fralla med kompisarna i cafet (ingår i träffavgiften). Köper lite lotter och frukostbiljetter till imorgon bitti. Vi har en underbar utsikt över sjön.

På lördagens morgon blir vi lite besvikna på frukosten, men det kanske inte var mer att vänta när den bara kostade 45:-/st. Nåja gjort är gjort. Går tipspromenaden, som iår handlade om att gissa på fågelnamn. Som t ex 'Moderatryggsäck', 'Kommunistisk låsanordning'. Vet ni vad det blir? På kvällen äter vi viltbuffé i ett stort partytält med nästan alla som anmält sig till träffen. Tyvärr så skulle nog någon/några inte varit med där. Går tillbaka till vagnen före 9 för att invänta dansen, men vi blir sittandes hos S&L framåt 11, 1/2 12.

S&L kubbas om 3:e platsen i kubb och dom tar den. Bravo! Sedan är det lottdragning och prisutdelningar. Vi vinner ingenting som vanligt. Kollar hur mycket vagnen vägde. Vi hade gissat 125 kg för mycket! Men... Vägde vågen i Linköping så fel eller vad handlar det om? Åker från Sörsjön vid 1/2 1 och är hemma strax före 4.

Kommande "planerade" resor
Sydostträff, Eringsboda (allmäncamping) Inställd pga för få anmälda

Erfarenheter från året:

Ja vad kan det ha varit??

Tillbaka till början